Lefurile din sistemul sanitar au fost majorate

Salariaţii sistemului sanitar primesc, începând din această lună, lefuri majorate. Este vorba de 100 de lei brut, urmând ca în buzunarele fiecărui angajat să intre, lunar, între 60 – 70 de lei. Majorarea salariilor, conform spuselor lui Chelement Hodiş, preşedintele Sanitas Sălaj, a fost obţinută în urma negocierilor avute de către liderii organizaţiei sindicale cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, în lunile octombrie – noiembrie 2014. „Majorarea de circa 60 – 70 de lei va fi resimţită în luna februarie, când se vor plăti salariile aferente lunii ianuarie. La instituţiile medicale subordonate Ministerului s-au făcut deja dispoziţiile de plată ce includ şi această majorare pentru fiecare angajat. De asemenea, încă un lucru este cert. Angajaţii spitalelor vor primi în continuare tichete de masă”, a precizat Chelement Hodiş.

Ministerul de Finanţe are în bugetul pe acest an suma de 214 milioane de lei pentru creşterea salariilor din sisteml de sănătate, potrivit liderilor sindicali. De altfel, în acest an, liderii Sanitas au programte mai multe runde de negocieru cu reprezentanţii Ministerului privind sporurile în sănătate. „Urmează modificarea ordinului privind sporurile acordate în sistem. Să vedem în ce măsură se vor acumula banii la buget. S-a stabilit reluarea negocierilor privind sporurile, ce vor fi acordate procentual, după primele şase luni ale acestui an”, a mai spus sindicalistul sălăjean.
Reamintim că în luna octombrie a anului ce tocmai s-a încheiat, sindicaliştii ameninţau cu proteste, dacă Guvernul nu va găsi soluţii pentru majorarea cu 100 de lei a salariilor tuturor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială, începând din 1 noiembrie 2014, şi pentru aplicarea prevederilor Legii 284/2010, din 1 ianuarie 2015.
Asta, după ce la mijlocul lunii septembrie, forumul decizional al Federaţiei Sanitas a decis suspendarea acţiunilor de protest până la începutul lunii octombrie. Sindicaliştii ameninţau la vremea respectivă cu noi acţiuni de protest, luând în calcul şi declanşarea grevei, dacă până în 1 octombrie solicitările acestora nu se vor concretiza.
Pe lista revendicărilor figura, în primul rând, eliminarea inechităţilor din sistemul de salarizare, creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sistemul sanitar, asistenţă socială şi din unităţile medico-sociale cu minimum zece la sută până la sfârşitul acestui an, precum şi extinderea prevederilor contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de sănătate şi activităţi sanitar-veterinare şi publicarea lui în Monitorul Oficial.
La sfârşitul lunii septembrie, în urma unor negocieri, între sindicaliştii din sistemul sanitar şi reprezentanţii Guvernului, s-a reuşit modificarea Legii 284. Mai exact, ar urma ca sporul de vechime să fie scos din salariu, să fie stabilite clase de salarizare, prime de excelenţă, precum şi al 13-lea salariu.

8 Thoughts to “Lefurile din sistemul sanitar au fost majorate”

 1. Anonim

  Domnule presedinte Hodis,cred ca nu cunoasteti situatia reala,angajatii spitalului din Simleu Silvaniei,nu au vazut tichete de masa de ani de zile,nici macar cei platiti integral de la buget asa cum se intampla in celelalte unitati sanitare din judet.Vi se pare normal?Nu dezinformati cititorii ziarului.

 2. motanul negru?

  Pe când se va reveni la normal privind salarizarea corectă a orelor suplimentare și de gardă? Actual acest tarif se calculează la nivel de 2009? Intre timp, volumul de muncă s-a dublat și dificultatea de rezolvare la fel. Pe când veți pune capăt politicii tembele ale lui Băsescu-Boc în sănătate? Entuziasmul salariaților este la pâmânt. Amenințările politice sunt în creștere. Totuși, nu s-a făcut un studiu sociologic în acest sens. PSD-ul a continuat politica lui Boc. Concluzia: toți o apă și un pământ.

 3. Anonim

  solutie pentru tichetele de masa : nu face sindicatul nimic, inseamna ca trebuie schimbata conducerea ei cu cei care vor sa faca ceva pentru cei care ii reprezinta.

 4. nelu

  puneti-o pe Claudia sefa de sindicat ca e buna

 5. Anonim

  Care dintre Claudii?

 6. nicu

  pesedista aia cu nasu pe sus

 7. Anonim

  Ia sa controleze organele abilitate conturile de cheltuieli exceptionale de la spital sa vedeti ce se ascunde acolo.

 8. anonim

  DA SA CONTROLEZE SI LA CASA DE ASIGURARI SA SE STIE CE ANGAJARI SE FAC SI LA CE INCADRARI PENTRU CEI BUNI ” TRECUTI PRIN INSTITUTIE ” SI AJUNSI ACUM PE LA CURTEA DE CONTURI

Leave a Comment