Începe vaccinarea şcolarilor din clasa I

Peste 1.800 de elevi de clasa I vor imunizaţi împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionul, în decursul a două săptămâni. Dozele au ajuns deja în judeţ, primele vaccinări fiind programate pentru data de 7 octombrie.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, în anul şcolar 2013-2014 vor avea loc patru campanii de vaccinare în unităţile de învăţământ din judeţ. Primii care vor trece prin emoţiile vaccinării sunt bobocii din clasa I, care vor fi imunizaţi în perioada 7-18 octombrie. „1.821 de copii vor fi vaccinaţi RRO (antirujeolică-antirubeolică -antiurliană). Dozele de vaccin au ajuns în judeţ şi au fost distribuite medicilor, astfel încât de luni să poată începe campania de vaccinare”, a precizat Ligia Marincaş.
Oficialul DSP Sălaj susţine că pentru perioada 4-15 noiembrie a fost programată administrarea vaccinul diftero-tetanic (dT) elevilor din clasa a IX-a (restanţieri din anul şcolar 2012- 2013) şi elevilor din clasa a X-a (restanţieri din anul scolar 2011- 2012), pentru ca, între 2 şi 13 decembrie, să se desfăşoare campania de vaccinare împotriva poliomelitei la elevii din clasa a II-a (opt ani) şi la cei din clasa pregătitoare (şase ani). Pentru prima dată s-a inclus această vaccinare şi la copiii în vârstă de şase ani, care sunt în clasa pregătitoare. În aprilie-mai 2014 se va realiza vaccinarea diftero-tetanică (dT) a elevilor de clasa a VIII-a.
Campaniile de vaccinare se adresează tututor copiilor de vârstă eligibilă, şcolarizaţi şi neşcolarizaţi. Vaccinarea copiilor neşcolarizaţi se va efectua prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. Între două administrări succesive ale aceluiaşi tip de vaccin se va păstra un interval minim de 28 de zile. Reacţiile adverse vor fi investigate şi raportate în conformitate cu metodologia de supraveghere. Potrivit unei adrese a Ministerului Sănătăţii, înaintea fiecărei campanii de vaccinare se vor organiza sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar cu privire la: vaccinul care urmează să fie administrat, criteriile de eligibilitate la vaccinare, perioada de efectuare a vaccinării, contraindicaţii temporare şi definitive, reacţii adverse, raportarea, investigarea şi tratamentul acestora, managementul şocului anafilactic.

Alte articole

Leave a Comment