Deocamdată, în scandalul dezinfectanţilor, Spitalul Judeţean iese basma curată

Niciunul din cele cinci spitale sălăjene care folosesc dezinfectanţii companiei Hexi Pharma nu se regăseşte pe lista celor în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate de către Direcţiile de Sănătate Publică..
Cu aprobarea Parchetului General, care derulează în o anchetă penală în cazul scandalului dezinfectanţilor, Ministerul Sănătăţii a publicat o listă cu 50 de unităţi sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme. Într-un comunicat de presă, Ministerul precizează că “pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative perntru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză”.
Potrivit sursei citate, acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma.
Contactat, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalau, Laurenţiu Barna, ne-a declarat că, instituţia va continua să folosească dezinfectanţii aflaţi pe stoc, atâta timp cât Ministerul nu a dispus vreo restricţie. Acelaşi lucru l-a precizat şi Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj: “La SJU Zalău există pe stoc dezinfectanţi ai companiei incriminate, ce vor fi folosiţi până când Ministerul Sănătăţii decide dacă există vreun pericol în utilizarea lor”.
Potrivit lui Marc, inspectorii DSP Sălaj au făcut verificări şi au recoltat probe, însă “deocamdată nu există nicio dovadă potrivit căreia dezinfectanţii nu au concentraţia pe care fabricantul a trecut-o în documente”. Oficialul CJ Sălaj este de părere că problema este cu atât mai delicată, cu cât producătorii autohtoni de dezinfectanţi nu pot acoperi necesarul spitalelor.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj au refuzat să comenteze pe marginea subiectului, invocând ancheta penală în derulare.
Cea mai mare unitate spitalicească din Sălaj are contract cu Hexi Pharma încă din 2008. Pentru anul în curs, valoarea contractului depăşeşte 76.000 de lei şi prevede furnizarea lunară a 602 litri de dezinfectant lichid şi a 62 bucăţi de tablete Hexaclor pentru dezinfecţie.

Alte articole

5 Thoughts to “Deocamdată, în scandalul dezinfectanţilor, Spitalul Judeţean iese basma curată”

 1. kolo

  desigur, pt salaj s a folosit reteta originala de catre producator. te doare capul…

 2. Tăunu

  Oare autocontrolul a fost corect ?

 3. zoom

  Vinovatul va fi femeia de servici care n-a analizat pe cont propriu solutia.

 4. ANONIM

  DSP merita promovati la BUCURESTI .Mare curaj al D-lui Llaurentiu Barna. Pentru D-l MARC nu-i sunt suficiente 50 spitale mentionate de ministerul sanatatii cu probleme? asteapta ordine??? grav punct de vedere. Daca intre timp se intampla sa moara un om, cine raspunde in cazul nostru???

 5. Anonim

  Se mai zice ceva de Hexifarma? Pana la urma cum e?

Leave a Comment