În momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare

Șeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare, transmite Agerpres.

„Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticenţă este absolut legitimă, important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicaţia de vaccinare. Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare, ori din acest punct de vedere cred că doar comunicarea şi informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună, care să îi asigure protejarea sănătăţii lui, a familiei, a celor dragi şi a comunităţii în general”, a declarat Gheorghiţă, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

El a adăugat că nu este nevoie de investigaţii care trebuie făcute înainte de vaccinare, notează sursa citată.

„Este important istoricul medical al fiecărei persoane, de aceea este important rolul medicului de familie şi, din punct de vedere al investigaţiilor anterior vaccinării, nu avem nevoie de investigaţii care trebuie făcute înainte de efectuarea vaccinării, ţinând cont de faptul că la centrul de vaccinare există un triaj medical care i se face oricărei persoane în ideea de a identifica reacţiile acute, febrile, stările febrile care contraindică temporar vaccinarea”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Cu privire la reacţiile adverse ale vaccinului, medicul militar a precizat că acestea sunt de intensitate uşoară-medie.

„Reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară-medie, din ceea ce s-a înregistrat până la acest moment. Sunt reacţii adverse locale cele mai frecvente – durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă. Şi pot să fie înregistrate adverse generale – febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri (…) de reacţii adverse majore la persoane care aveau un istoric alergic major, un istoric de şoc anafilactic. Din acest punct de vedere, cunoaştem la acest moment profilul de siguranţă al acestui tip de vaccin”, a explicat şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Alte articole

One Thought to “În momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare”

  1. adi

    Nenea asta este taman pus la copt,pentru viitorul pesedeului.Langa rafila si aiuritul ala de strain cu cercei.M-am saturat.Aduceti vaccinul si basta.Ne-om vaccina care om vrea.Gandesti c-am luat-o la vale.Vorba lui pieleanu ala de la antena 1 plus 2.Daca era asa de important transportul asta de ce n-au fos t doi soferi? D’aia.Ca sa ajunga dimineata pe ziua la Bucuresti.Cu surle si trambitze.Cu pauza de rigoare c-asa vrea tahograful.Sunteti penibili.Din pacate aveti prea multi prosti care stau cu gura cascata la „realizarile” voastre.Tara de …..

Leave a Comment