Focar nou de pestă porcină la granița județului. Autoritățile sălăjene iau măsuri urgente!

Un plan de măsuri pentru controlul bolii Pestă Porcină Africană (PPA) în exploataţiile din localitățile Șumal, Leșmir, Camăr, Pădureni, Dumuslău și Zalnoc, din județul Sălaj, a fost adoptat în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj, întrunit în data de 18 martie, ca urmare a confirmării oficiale a pestei porcine africane la mistreți, din Complexul de vânătoare din localitatea Balc, județul Bihor.

Localitățile sălăjene amintite se înscriu în raza de 10 kilometri a zonei de supraveghere în cazul focarului din localitatea Balc. Principalele măsuri în zona de supraveghere stabilită vizează efectuarea unui recensământ și a unui examen clinic al tuturor porcilor domestici din cele șase localități și interzicerea circulației și transportului porcilor pe drumurile publice sau private.

Aplicarea măsurilor în zona de supraveghere se menține cel puțin până când operațiunile de curățare, de dezinfecție și, dacă este necesar, de dezinsecție preliminară a exploatației infectate sunt terminate și porcii prezenți în toate exploatațiile au fost supuși unor examene clinice și atunci când este necesar, de laborator, efectuate în conformitate cu manualul de diagnostic, pentru a detecta eventuala prezență a virusului pestei porcine africane. Examenele prevăzute nu se pot efectua înainte de trecerea a 40 de zile de la terminarea operațiunilor preliminare de curățare, de dezinfecție și, dacă este necesar, de dezinsecție a exploatației infectate.

 

Leave a Comment