Dosarul electronic de sănătate – subiect de dezbatere la Prefectură

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, care a avut loc marți la Instituia Prefectului Județului Sălaj, s-au purtat discuții pe marginea ultimelor reforme din sistemul sanitar. Potrivit președintelui Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, Olga Stana, dosarul electronic de sănătate a devenit obligatoriu din 12 noiembrie, în timp ce medicii sălăjeni trebuie să introducă deja datele pacienţilor, inclusiv istoricul medical, în sistemul informatic al CNAS.
Dosarul electronic de sănătate conţine toate informaţiile legate de sănătatea pacientului: de la alergii şi intolerante, la intervenţii suferite, vaccinuri sau rezultatele analizelor iar pacientul poate vedea aceste informații accesând platforma Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: DES-CNAS.RO. Autentificarea se face fie pe baza cardului de sănătate, fie pe baza codului numeric personal.
Așa cum dădea asigurări Olga Stana, de acum, medicii de familie sunt obligaţi să introducă în sistem toate aceste date pentru toţi pacienţii, fie asiguraţi, fie neasiguraţi, chiar dacă unii doctorii sunt, oarecum, sceptici după numeroasele episoade în care sistemul cardului de sănătate s-a blocat.
În altă ordine de idei, dosarul electronic poate fi accesat de pacienţi prin intermediul portalului DES de pe site-ul oficial al Casei Naţionale de Sănătate, dar numai după ce medicul curant a generat un cod printr-o matrice de securitate, iar pacientul a stabilit o parolă de acces. Dosarul electronic cuprinde date personale precum numele şi data naşterii, grupa sanguină şi codul de asigurat de pe cardul de sănătate, dar şi un sumar de urgenţă, respectiv date despre eventuale alergii, transplanturi, boli cronice sau boli transmisibile relevante pentru o intervenţie de urgenţă. De asemenea, la cererea pacientului, dosarul electronic poate conţine date legate de stilul de viaţă şi obiceiuri, informaţii care ar putea ajuta medicul în stabilirea celui mai bun diagnostic şi a unor recomandări adecvate.
Dosarul electronic este ultimul pas al informatizării sistemului sanitar, după reţeta electronică şi card.

Alte articole

Leave a Comment