Colegiul Medicilor a deschis o anchetă în cazul şefei Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean

Colegiul Medicilor Sălaj a deschis o anchetă în cazul şefei Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Minodora Bogdan, acuzată de un bărbat din Marca că i-ar fi tratat cu neglijenţă tatăl, în vârstă de 70 de ani, astfel că starea vârstnicului s-a înrăutăţit ducând, în final, la decesul acestuia.

Plângerea împotriva medicului cardiolog Minodora Bogdan a fost depusă la începutul acestei luni, reclamantul susţinând că moartea tatălui său a survenit din cauza diagnosticului greşit al medicului zălăuan. „Plângerea a fost depusă în urmă cu aproximativ două săptămâni. În prezent, se află în desfăşurare o anchetă. A fost constituită o comisie care a solicitat documentele medicale. De asemenea, vor avea loc şi o serie de audieri, urmând să fie luate declaraţii de la toţi cei implicaţi în acest caz. În acest moment nu pot să spun dacă medicul este sau nu vinovat. Comisia va stabili cine se face vinovat de cele întâmplate. Nu avem un termen de finalizare a anchetei, întrucât aceasta trebuie făcută cu celeritate, iar în ceea ce priveşte sacţiunile, acestea pornesc de la avertisment până la ridicarea dreptului de liberă practică”, a explicat Liviu Oroian, preşedintele Colegiului Medicilor Sălaj.

„Starea tatălui meu se înrăutăţea de la o oră la alta”

Reamintim că Pavel Treşca, originar din Marca, domiciliat în prezent în Oradea, susţine că în 13 august a fost solicitată o ambulanţă în localitatea sălăjeană, prin apel la 112, pentru a-l transporta la spital pe tatăl său, Ioan Treşca, întrucât acesta nu se simţea bine. “Tatăl meu a fost dus la Spitalul Orăşenesc din Şimleu Silvaniei, unde a fost preluat de doctorul Domuţa, însă având în vedere că în urmă cu opt ani suferise o operaţie de bypass nu se simţea în siguranţă aici şi a cerut transferul la secţia de Cardiologie de la Spitalul Judeţean. A sunat-o mai întâi pe doamna doctor Potora, cea care îl trata de câţiva ani încoace. Aceasta i-a spus că este în concediu, însă dacă se simte mai liniştit să ceara transferul la Zalău”, a explicat bărbatul. A doua zi, bătrânul a fost transferat la Spitalul Judeţean, unde, conform spuselor fiului său a fost preluat de medicul Minodora Bogdan. “În 14 august, tatăl meu a fost preluat, la Zalău, de către doctorul Bogdan, care a făcut o investigaţie sumară şi nu le-a luat în considerare pe cele efectuate la Şimleu şi nici tratamentul prescris. La spitalul din Şimleu i s-au administrat antibiotice, doctorul Domuţa fiind singurul care l-a suspectat pe tatăl meu de pneumonie. În schimb, la Zalău, tratamentul cu antibiotice a fost întrerupt, fiindu-i administrate medicamente pentru boala de inimă”, a mai spus Pavel Treşca. Cu toate acestea, bărbatul a văzut că starea tatălui său se înrăutăţeşte. “A spus că îl dor un omoplat şi şoldurile. Am întrebat-o pe doamna doctor de ce nu îi face un film la plămâni, de ce i-a întrerupt tratamentul cu antibiotice? Le-am spus că are roşu în gât. De la o oră la alta vedeam cu starea tatălui meu se înrăutăţeşte. Le-am sugerat, la un moment dat, să-l transfere la terapie intensivă. Nici după trei zile încă nu ştiau care este diagnosticul. Când au făcut a treia zi filmul la plămâni mi-a spus că plămânul este înfăşurat într-o membrană canceroasă”, a mai explicat acesta.

Bărbatul de 70 de ani, din Marca, a decedat după aproximativ trei zile, în 16 august, în jurul orei 20,30, după ce s-a încercat resuscitarea lui circa 30-40 de minute. “Mi s-a sugerat să nu mai fac autopsia, însă mi-am pus nişte semne de întrebare, astfel că m-am hotărât să nu renunţ. Rezultatul acesteia a venit în 18 august, iar cauza decesului este pneumonie lombară dreapta. Când i-am spus doamnei doctor Bogdan, aceasta mi-a spus că nu a avut inspiraţie să facă un film la plămâni şi a recunoscut că a neglijat investigaţia şi tratamentul de la Şimleu”, a mai precizat Pavel Treşca.
De cealaltă parte, doctorul Minodora Bogdan susţine că regretă ceea ce s-a întâmplat, însă consideră că, din punct de vedere medical, nu a greşit. “Era vorba de un cardiac avansat, nu aveam argumente clinice pentru acest diagnostic. Nu a prezentat niciun simptom specific pneumoniei. A fost vorba de o pneumonie asimptomatică. Pacientul a fost văzut de cinci medici, simptomele aduceau cu cele de bronşită. Nu este vorba de neglijenţă, după o activitate de 37 de ani, însă până la urmă sunt om şi eu. Regret enorm ce s-a întâmplat, însă, din punct de vedere medical, nu mă simt vinovată. Poate dacă era tratat în urmă cu zece zile de pneumonie, pacientul mai era în viaţă acum”, a explicat medicul zălăuan.

Spitalul nu a finalizat încă ancheta
Hotărât să meargă până la capăt, bărbatul l-a reclamat pe medic la conducerea Spitalului Judeţean Sălaj şi la Reprezentantul Pacientului. “Am depus sesizare la conducerea unităţii spitaliceşti, am înregistrat o plângere la procuratură, precum şi la Colegiul Medicilor”, a mai adăugat acesta.
Managerul Spitalului Judeţean, Laurenţiu Barna, a menţionat că în urma depunerii reclamaţiei Consiliul de etică a deschis o anchetă, care, în prezent, este în curs de desfăşurare. „Se mai fac audieri şi au mai fost solicitate documente, în urma cărora comisia îşi va prezenta concluziile”, a declarat Laurenţiu Barna.

Poliţiştii solicită expertiză medico-legală
Cazul bărbatului din Marca a intrat şi în atenţia poliţiştilor sălăjeni. Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, în 16 august, un pacient în vârstă de 70 de ani a decedat în Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean Zalău, iar cinci zile mai târziu, fiul bărbatului decedat a depus o plângere la Parchet, prin care reclama faptul că tratamentul administrat de către medici ar fi condus la decesul acestuia. „Autopsia a stabilit că moartea pacientului a fost provocată de insuficienţa cardio-respiratorie acută, pe fondul unei pneumonii lombare şi a cardiopatiei dilatative”, a precizat reprezentantul IPJ Sălaj. Din cercetările efectuate de poliţişti s-a stabilit că bărbatul s-a internat în 13 august în Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei, cu dispnee şi durere precordială. Întrucât suferise în trecut o operaţie de bypass şi pentru a nu face complicaţii, a luat legătura cu medicul Minodora Bogdan şi au căzut de acord să-l interneze în Secţia de Cardiologie, motiv pentru care a doua zi a fost transferat la Spitalul Judeţean Zalău. „Poliţiştii vor solicita efectuarea unei expertize medico – legale care să stabiliească dacă există o legătura de cauzalitate între decesul pacientului şi tratamentul administrat de medici”, a mai precizat sursa citată.

Alte articole

7 Thoughts to “Colegiul Medicilor a deschis o anchetă în cazul şefei Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean”

 1. Zălăuan

  Şeful Colegiului Medicilor şi-a tras un salariu neruşinat, de 5.000 euro pe lună.Oare de ce i se plăteşte acest salariu sfidător ?

 2. Anonim

  D-le Oroian aceasta femeie doctor a mai nenorocit o familie cu 3 copii minori lasindui fara mama .Asa ca este cazul sa o trageti pe dreapta intrun cuvint sa nu mai practice ce afacut pina acuma[medicina].o spun asta ca avem noroc ca e Clujul aproape si a mai reparat din prostiile ei.

 3. voicu

  un medic avid dupa bani ,meseriae pe locul 5 nu cunoaste meserie doar culoarea banilor

 4. dana

  si eu am purtat doliu de doua ori din cauza ei

 5. Anonim

  Pneumonie LOBARA nu lombara! De la LOBII plamanului

 6. Anonim

  pintea invata draga limba romana si dupa aia apucate de scris

Leave a Comment