CASETA DE SĂNĂTATE: Rujeola – Informare prin întrebări şi răspunsuri (I)

Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj oferă cititorilor o nouă rubrică permanentă – “Caseta de sănătate”, în care cei interesaţi vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.

1. De ce este bine să te vaccinezi?
Rujeola, oreionul și rubeola sunt boli cu care nu e de glumit. Înainte de inventarea vaccinelor, aceste boli erau la ordinea zilei, în special în rândul copiilor. Simptomele asociate expunerii la virusul rujeolic includ erupția cutanată, tusea, secrețiile nazale, ochii iritați sau febra. Infecția cu acest virus poate provoca complicații precum infecții ale urechii, pneumonie, convulsii, leziuni ale creierului, iar, în unele cazuri, chiar decesul.
Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) protejează copiii de toate cele trei boli care le pun viața în pericol.

2. Cum putem preveni, în prezent, rujeola?
În România, începând cu anul 1979, toți copiii pot fi protejați împotriva rujeolei, inițial cu ajutorul vaccinului antirujeolic, iar ulterior, în 2004, prin intermediul vaccinului ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) pentru copiii cu vârste între 12-15 luni. În 2005, s-a introdus o a doua doză de vaccin ROR pentru copiii cu vârste între 6 și 7 ani.
Deoarece rujeola este extrem de infecțioasă, ar trebui ca vaccinarea în rândul copiilor să aibă loc în procent de peste 95 la sută, potrivit recomandărilor OMS. Acoperirea vaccinală ROR a scăzut în ultimii cinci ani la aproximativ 85 la sută, copiii fiind astfel expuși riscului de îmbolnăvire gravă sau chiar deces din cauza rujeolei care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu comportă niciun risc.
3. Având în vedere că actuala epidemie a apărut în urmă cu mai multe luni în România, de ce s-a luat decizia de a demara intervențiile necesare atât de târziu?
Ministerul Sănătății și medicii de familie au comunicat cu părinții copiilor pentru a-i determina să-și vaccineze copiii și să-i protejeze împotriva rujeolei și a altor boli ce pot fi prevenite. Actuala epidemie s-a răspândit pentru că nu toți copiii au fost vaccinați, astfel că îndemnăm părinții să se adreseze medicilor lor de familie sau asistenților medicali comunitari arondați comunității lor. Bolile nu urmează un calendar anume și pot oricând să infecteze copiii și adulții lipsiți de protecție.

4. Este necesar să închidem grădinițele sau școlile pentru a pune capăt răspândirii infecției?
Îndemnăm toți părinții ai căror copii nu au fost imunizați să se adreseze medicului lor de familie pentru a se asigura că aceștia sunt vaccinați. Boala perturbă procesul educațional al copilului și poate determina complicații pe termen lung.
Închiderea școlilor sau grădinițelor ar perturba serios educația a mii de copii și familiile acestora care ar fi nevoite să-și ia liber de la serviciu pentru a avea grijă de ei, afectând astfel economia locală.
Cea mai eficace abordare în ce privește protejarea copiilor și salvarea de vieți omenești este ca familiile să facă tot posibilul pentru a-și vaccina copiii.

Alte articole

Leave a Comment