ARAFAT, DESPRE PAŞAPORTUL DE VACCINARE: „Adeverinţele eliberate în prezent sunt valabile în afara ţării, pot fi verificate”

Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre oportunitatea aşa-zisului paşaport de vaccinare, pe care statele membre ale Uniunii Europene l-ar putea impune pentru a permite libertatea de circulaţie. Secretarul de stat spune că certificatele eliberate după imunizare, în centrele din România, sunt valabile şi în afara ţării şi pot fi verificate prin intermediul QR codului.

„Trebuie evitată discriminarea, dacă eşti vaccinat te lăsam să te duci, dacă nu eşti vaccinat nu te lăsam să te duci. Dar sunt deja ţări care au zis că dacă vii şi eşti vaccinat sau ai avut boala şi ai anticorpi înseamnă că nu mai intri în carantină, sunt ţări care vor să facă asta. Dacă eşti vaccinat cu ambele doze şi au trecut minimum 10 zile sau ai fost bolnav şi nu au trecut mai mult de 30 de zile nu mai intri în caratină. Acest lucru poate fi aplicat la turism, între ţări mai ales. Sunt state care discută deja acest lucru şi cred că îl vor aplica. Dacă ai fost vaccinat, nu mai intri în carantină, pentru că ştiu că deja ai fost imunizat şi scade şansa de răspândire şi de a infecta pe alţii”, a spus şeful DSU la Digi24.

Arafat a precizat şi că până la un paşaport de vaccinare, adeverinţa de vaccinare va fi oricum valabilă, inclusiv în afara ţării.

„Adeverinţa de vaccinare cu data e valabilă şi atunci când urci în avion şi o arăţi şi în altă ţară, ei o văd şi o recunosc. Ea este şi în limba engleză, e un cod QR care permite verificarea şi faptul că demonstrezi că eşti vaccinat este verificabil. Cei care încearcă să falsifice trebuie să ştie că acest cod QR poate să demonstreze că ai falsificat-o şi e mai greu să falsifici pentru că cine citește vede datele în codul respectiv. De obice, când arăţi numele tău cu datele înseamnă că într-adevăr ai fost vaccinat”, a mai spus Arafat.

Leave a Comment