A treia doză de vaccin anti-Covid a mărit protecţia împotriva infectării de patru ori

O a treia doză a vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer a îmbunătăţit semnificativ protecţia faţă de infectare şi simptomele grave ale bolii printre israelienii cu vârste de la 60 de ani în sus, comparativ cu cei care au primit două doze, arată datele publicate ieri de Ministerul Sănătăţii, conform Reuters, citată de Agerpres.

Datele au fost prezentate, la o întâlnire a panelului ministerial de experţi în vaccinare şi încărcate pe site-ul ministerului ieri, deşi nu au fost publicate toate detaliile studiului.

Descoperirile sunt asemenătoare cu statistici separate raportate săptămâna trecută de către furnizorul de servicii de sănătate al Israelului, unul dintre cele câteva organizaţii ce administrează doze suplimentare pentru a încerca limitarea răspândirii variantei Delta a coronavirusului.

Oficialii ministerului au prezentat defalcat statisticile Institutului Gertner din Israel şi a Institutului KI, spunând că printre persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste această vârstă, protecţia oferită împotriva infectării, la 10 zile după vaccinare, a fost de patru ori mai mare decât după două doze.

O a treia pentru cei de peste 60 de ani a oferit, după 10 zile, o protecţie de la cinci la şase ori mai mare împotriva simptomelor grave ale bolii şi spitalizării.

Acea grupă de vârstă este în mod special vulnerabilă la Covid-19 iar în Israel a fost prima care a fost inoculată când a început campania de vaccinare la sfârşitul lui decembrie.

În ultimele săptămâni, Ministerul Sănătăţii a spus că imunitatea s-a diminuat în timp pentru seniori precum şi în cazul tinerilor. Majoritatea persoanelor vaccinate care s-au îmbolnăvit grav în Israel aveau peste 60 de ani şi alte boli.

Israelul a început, pe 30 iulie, administrarea celei de-a treia doze pentru persoanele de peste 60 de ani. Joi, statul a coborât pragul pentru administrarea dozei suplimentare la vârsta de 40 de ani şi a inclus femeile însărcinate, profesorii şi lucrătorii din domeniul sănătăţii sub acea vârstă. A treia doză este administrată doar celor care au primit a doua doză cu cel puţin cinci luni înainte.

SUA a anunţat planuri pentru a oferi a treia doză pentru toţi americanii, citând date care arată diminuarea protecţiei. Canada, Franţa şi Germania au anunţat astfel de campanii.

În lupta începută în iunie cu varianta Delta, Israelul are una dintre cele mai mari rate de infectare per capita. Aproape de 1,5 milioane de oameni din populaţia totală de 9,3 milioane a primit al treilea vaccin.

În schimb, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că datele actuale nu indică faptul că este necesară efectuarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19, adăugând că toate persoanele vulnerabile din lume ar trebui să fie complet vaccinate înainte ca ţările cu venituri ridicate să introducă o a treia doză de vaccin.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment