8 Martie cu zahăr și E-uri?

InfoCons a realizat un studiu pe produsele  tip cutii cu bomboane (trufe, praline și bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piața din România.

În total au fost analizate 126 de produse, de la următorii producători/distribuitori:

  • Firenze Com S.R.L.;
  • Ferrero Romania S.R.L.;
  • Heidi Chocolat S.A.;
  • Kaufland Romania SCS;
  • C. Inter Conecter S.R.L.;
  • IM „Pyramide-Trade” S.R.L.;
  • De Silva Exclusiv S.R.L.;
  • Kandia Dulce S.A.;
  • Mondelez Romania S.A.;
  • Nestle Romania S.R.L.;
  • Forward International S.R.L.;
  • Roshen One S.R.L.;
  • C. Safeway International Impex S.R.L.;
  • Nardo Trading CO S.R.L.;
  • Aquila Part Prod Com S.A.;
  • Mico Total Distribution S.R.L.;
  • Mega Image S.R.L.;
  • Interbrands Marketing & Distribution S.R.L.;
  • „Bucuria” S.A.;
  • C. Randler Group S.R.L.;
  • C. Eurex Alimentare S.R.L.;
  • Inter Conecter S.R.L.;
  • C. Hesperis Distribution Group S.R.L.;
  • Tobra Invest S.R.L.;
  • C. Select Daimond Maria S.R.L.;
  • Lidl Stiftung & Co. KG;
  • C. Lidl Discount S.R.L.;
  • Auchan Romania S.A.;
  • Roshen One S.R.L.;

 Bomboană de ciocolată sau praline

  • desemnează produsul de mărimea unei singure înghițituri, care constă din:
  • ciocolata umpluta sau:
  • un singur tip de ciocolată sau o combinație de ciocolate conform punctelor 3, 4, 5 sau 6 (ciocolata, Ciocolată cu lapte, Ciocolată cu lapte cu conținut ridicat de lapte sau Ciocolată albă) și alte substanțe comestibile, prevăzând ca ciocolata să constituie minimum 25 % din greutatea totală a produsului.

Conform Directivei  2000/36/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao și din ciocolată destinate consumului uman.

Denumirile de vânzare „ciocolată”, „ciocolată cu lapte” și „cuvertură de ciocolată” pot fi completate cu informații sau descrieri referitoare la criteriile de calitate care prevăd că produsul conține:

  • în cazul ciocolatei, minimum 43 % din totalul de cacao în substanță solidă uscată, inclusiv minimum 26 % unt de cacao;
  • în cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30 % din totalul de cacao solidă uscată și minimum 18 % lapte în substanță solidă uscată obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, lapte semi sau total smântânit, frișcă, sau din frișcă parțial sau total deshidratată, grăsime de lapte sau unt, inclusiv minimum 4,5 % grăsime din lapte;
  • în cazul cuverturii de ciocolată, minimum 16 % cacao uscată degresată solidă

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor au rezultat următoarele :

Din punctul de vedere al numericului de aditivi alimentari aceștia variază intre 0 – 10 :

  • 0.8 % din produse au 10 aditivi alimentari;
  • 0.8 % din produse au 9 aditivi alimentari;
  • 0.8% din produse au 8 aditivi alimentari ;
  • 0.8% din produse au 7 aditivi alimentari;
  • 4.8% din produse au 6 aditivi alimentari;
  • 4 % din produse au 5 aditivi alimentari;
  • 12% din produse au 4 aditivi alimentari;
  • 12% din produse au 3 aditivi alimentari;
  • 16 % din produse au 2 aditivi alimentari;
  • 48% din produse au 1 aditiv alimentar;

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:

  • toate produsele ce au făcut obiectul studiului au în componență lecitina (E 322 )
  • 25.39% dintre produsele studiate au avut în componență Poliricinoleatul de poliglicerina (E 476);
  • 18.25% dintre produsele studiate au avut în componență acidul citric (E 330 );
Denumire aditiv alimentar Procent produse in care este ragasit aditivul
E 322 – lecitina 100
E 476 – Poliricinoleatul de poliglicerina 25.39
E 330 – acidul citric 18.25
E 1103 – invertaza 15.08
E 420 – sorbitol 14.28
E 500 –  carbonatul de sodiu 12.69
E 471 – momo si digliceridele acizilor grasi 7.14
E 422 – glicerina 5.55
E 440 – pectina 3.96
E 503 – carbonat de amoniu 3.17
E 163 – antocianii 3.17
E 160 – beta caroten 3.17
E 501 – caronat de potasiu 2.38
E 492 – sorbitan tristearat 2.38
E 162 – betaina 2.38
E 100 – curcumina 2.38
E 524 – hidroxid de sodiu 1.58
E 262 – acetat de sodiu 1.58
 E 120 – carmin 1.58
E 270 – acid lactic 1.58
E 160a – alfa caroten 1.58
E 160c – capsatina 1.58
E 202 – sorbat de potasiu 1.58
E 406 – agar 0.79
E 466 – carboximetil celuloza 0.79
E 150a – caramel 0.79
E 220 – dioxid de sulf 0.79
E 341 – fosfat de calciu 0.79
E 414 – guma de acacia 0.79
E 153 – carbine vegetal 0.79
E 904 – shellac 0.79

Leave a Comment