Medicii vor putea munci suplimentar, contra cost, în spitalele publice

Medicii din spitalele de stat vor putea să-şi rotunjească veniturile muncind suplimentar în aceleaşi unităţi, după program, însă în regim privat. Spitalele publice vor putea organiza clinici sau secţii private, în care medicii să poată lucra după programul de lucru din unitatea de stat. Prevederile menţionate se regăsesc în proiectul privind salarizarea medicilor, lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, începând de miercuri, 30 iulie.

Din suma încasată de către medic, 60 la sută rămâne acestuia, 30 la sută va reveni echipei medicale, iar 10 la sută spitalului, a precizat ministrul Sănătăţii, adăugând că numărul paturilor private nu va putea depăşi 20 la sută din totalul celor publice. Proiectul va fi aplicat mai întâi în sistem pilot, în primul semestru din 2014.
„Medicul va fi obligat să opteze dacă lucrează cu normă întreagă, respectiv şapte ore, în spitalul public. În cazul în care a optat să lucreze în spitalul public cu normă întreagă, atunci în aceeaşi unitate sanitară va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat”, a explicat, miercuri, Eugen Nicolăescu.
Consultaţiile în secţiile private vor fi plătite de către pacient, în mod direct, sau prin asigurările private ale acestuia. Tariful perceput de unitate sanitară pentru secţia sau paturile private vor fi afişate. O cotă din tariful pe care îl încasează medicul îl pune la dispoziţia echipei cu care lucrează, iar o parte, spitalului.
O altă variantă ar fi ca medicul să lucreze doar câteva ore în spitalul public, iar în rest, într-o unitate sanitară privată. „Medicul care nu vrea să lucreze în sistemul public cu normă întreagă va face publică decizia şi atunci va avea dreptul să lucreze într-un spital privat, în cel de stat rămânând doar cu normă redusă”, au mai menţionat oficialii din Sănătate.
Potrivit ministrului Sănătăţii, proiectul a fost lansat în dezbatere publică pentru 30 de zile, după care, vor fi analizate observaţiile primite, iar de la 1 septembrie proiectul îşi va urma traseul, astfel încât până la sfârşitul anului să se poată face evaluările şi modificările astfel încât, atunci când intră în vigoare, „să fie un proiect bun”.

Varianta propusă, privită cu ochi buni de medicii sălăjeni
Ideea de a munci după orele de program în unitatea spitalicească publică, însă în regim privat, pare să fie agreată de medicii sălăjeni. În opinia medicului pneumolog din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Gabriel Găvriluţ, o idee care aduce un venit în plus este binevenită. „Ar fi cea mai bună metodă ca medicul să poată lucra peste program în unitatea de stat, în opinia mea. Sistemul funcţionează foarte bine în Franţa, însă acolo, din câte ştiu, doar o zi pe săptămână, medicul care lucrează în spitalul public poate să lucreze suplimentar, în sistem privat, în cadrul unităţii medicale respective. Cel mai bine ar fi dacă medicul ar avea posibilitatea să lucreze zilnic o oră sau două, peste program, iar având toate investigaţiile paraclinice la îndemână va fi uşurată munca acestuia”, a adăugat medicul sălăjean. În ceea ce priveşte împărţirea sumei încasate de către medic, respectiv 30 la sută pentru echipa medicală, 10 la sută pentru spital şi 60 la sută pentru acesta, medicul Găvriluţ a menţionat că aceste procente sunt discutabile.
În schimb, alternativa propusă în proiectul supus dezbaterii publice, conform căruia medicul poate alege să lucreze doar câteva ore în spitalul public, iar în rest, într-o unitate sanitară privată, nu este privită cu ochi buni de medicul sălăjean. „Eu nu sunt de acord cu cea de-a doua variantă. Mi se pare corect ca un medic să aibă un singur contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Să nu se ajungă cumva ca în urmă cu aproximativ doi-trei ani când un medic avea chiar două-trei astfel ce contracte încheiate cu Casa”, a mai completat Găvriluţ.

 

4 Thoughts to “Medicii vor putea munci suplimentar, contra cost, în spitalele publice”

  1. Zălăuan

    Medici trebuie să aleaga, ori la stat, ori la privat.
    Eu, care am cotizat 42 de ani pentru a construi actualul sistem de sanatate, am ajuns la coplată.
    De ce să folosească medicii, în regim privat, dotările făcute de stat, din banii mei ?!
    USL o s-o ia curând în flit!

  2. m

    si eu cred la fel , asa ar fi corect .

  3. laurentiu

    Este o prostie,o excrocherie menita sa dezimformeze si sa aduca mai multi bani statului. Medicii vor cistiga mai putin,deci vor fi nemultumiti si nu vor acorda servicii mai bune. In schimb pacientii vor plati mai mult si vor fi tratati evident mai prost decii in serviciile private

  4. NU, NU, NU

    Nu sunt de acord cu această privatizare, pe şest, a sistemului public de sănătate.
    După ce am contribuit zeci de ani la sănătate, acum îmi pune coplată şi apoi să plătesc serviciile medicale, într-un spital de stat.
    NU, NU, NU !

Leave a Comment