5 trucuri cu ulei de pește pentru o piele, păr și unghii sănătoase

Ulei de nucă de cocos, ulei de migdale, ulei de jojoba, ulei de măsline – toate acestea sunt uleiuri pe care le puteți folosi pentru a recrea o zi de spa acasă. Odată cu popularitatea în creștere a uleiului de pește, pe care îl puteți cumpăra în formă solidă, de suplimente sau lichidă, vă puteți întreba: pot folosi acest ingredient și pe păr, piele și unghii?

 

Uleiul de pește este alcătuit din acizi grași polinesaturați, în special acizii grași omega-3 acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). Uleiul de pește poate conține, de asemenea, vitaminele A și D, seleniu și retinol.

 

Puteți lua ulei de pește ca supliment – sub formă lichidă, cum ar fi uleiul de ficat de cod sau sub formă de capsule, cum ar fi suplimentele cu omega-3. Din punct de vedere tehnic, îl puteți aplica și pe piele, păr și unghii. Dar poate că nu ar trebui să o faceți. Iată de ce.

 

În primul rând, uleiul de pește are un miros înțepător. Nicio surpriză: miroase a pește. S-ar putea să descoperiți că alte tipuri de uleiuri, și anume nuca de cocos, vor avea un miros mai plăcut pe care vă place să îl folosiți.

 

Indiferent dacă doriți să încorporați ulei de pește în rutina de îngrijire a pielii sau de înfrumusețare, luați în considerare încercarea acestor trucuri.

1. Hidratați peticele uscate de piele cu Omega-3

„Acizii grași omega-3 sunt extrem de hidratanți. Ei pot îmbunătăți funcția de barieră a pielii pentru a preveni pierderea apei”, explică Debra Jaliman, MD, dermatolog certificat din New York și autor al Skin Rules. „Dacă utilizați ulei de pește local, este mai bine să îl utilizați în zone uscate”, spune ea. Aplicați-l lângă ochi sau în jurul marginilor feței pe mici petice aspre, recomandă dr. Jaliman. Sau încercați locurile cu adevărat uscate în altă parte a corpului, cum ar fi coatele și genunchii.

 

Un singur avertisment: dacă sunteți predispus la acnee, atunci când aplicați uleiul de pește, acesta poate provoca erupții, așa că cel mai bine este să îl evitați, spune Jaliman.

2. Calmați pielea roșie sau arsă de soare cu o cantitate mică

Proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de pește pot ajuta, de asemenea, la calmarea problemelor inflamatorii ale pielii, inclusiv eczeme, arsuri solare sau piele sensibilă în general, spune Purvisha Patel, MD, dermatolog certificat și fondator al Visha Skincare din Germantown, Tennessee. „Uleiurile ajută la repararea barierei celulelor epidermice și ajută la creșterea rezistenței pielii și la scăderea leziunilor ADN ale pielii”, spune ea.

 

Pentru a calma pielea înroșită, ea recomandă aplicarea unei cantități mici pe pielea umedă. (Nu aplicați ulei și apoi ieșiți la soare.) Utilizarea unui produs pentru piele care conține omega-3 ca ingredient poate fi o opțiune mai bună, spune dr. Patel, deoarece va fi formulată special pentru a se absorbi bine în piele, conține ingrediente de susținere pentru a spori eficacitatea și a miroase mai plăcut.

3. Echilibrați producția de sebum și combateți pielea uscată a scalpului

Când vine vorba de a obține un păr fin și strălucitor, săriți peste masajul uleiului de pește direct pe scalp (oricum nu doriți părul cu miros de pește) și începeți să luați un supliment de ulei de pește. Din nou, acest lucru este legat de proprietățile hidratante ale acestor acizi omega-3, spune Kerry Yates, tricholog și fondator al Color Collective din Dallas, Texas. Uleiul de pește ajută la gestionarea producției de sebum în piele. „În mod implicit, sănătatea părului este îmbunătățită, deoarece producția echilibrată de sebum face minuni în condiționarea naturală a părului, prevenind afecțiunile inflamatorii ale scalpului și, eventual, mătreața”, spune ea. Dacă doriți să preveniți căderea părului, puteți încerca un supliment precum Forcapil care este recomandat pentru a restabili vitalitatea și strălucirea părului, precum și pentru întărirea unghiilor.

4. Vindecați cuticulele uscate cu un pic de ulei de pește

Masați ulei de pește peste cuticule devastate de iarnă, uscate și dureroase. Încercați-l „înainte de culcare pentru a ajuta la hidratarea pielii din jurul unghiilor”, spune Patel.

5. Hidratați unghiile uscate cu ulei de pește

Unghiile au nevoie și ele de atenție, iar acizii grași din ulei de pește vor rehidrata unghiile uscate sau decojite. „Folosiți ulei de pește direct pe unghii dacă acestea tind să fie uscate”, spune Jaliman.