Ramona Marincaş, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean Zalău, propusă pentru titlul Practicianul Anului 2016

Ramona Marincaş, cea care ocupă de şase ani postul de director de îngrijiri al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, a fost nominalizată de către Infection Prevention Society (IPS – Societatea de Prevenire a Infecţiilor din Marea Britanie), la categoria Practicianul Anului 2016. Nominalizarea reprezentantului Spitalului Judeţean reprezintă un gest de apreciere a activităţii depuse în educaţia şi schimbarea mentalităţii personalului în domeniul prevenirii infecţiilor nosocomiale, implementarea procedurilor actualizate după normele europene, diseminarea informaţiilor la nivel naţional prin organizarea, la Zalău, a Conferinţei de Sterilizare, precum şi pentru campaniile derulate pentru conştientizarea de către public a importanţei igienei mâinilor.

Înfiinţată  în 1959, societatea amintită îşi propune ca nicio persoană să nu sufere din cauza vreunei infecţii ce poate fi prevenită. Anual, IPS îi premiază pe cei care lucrează în domeniul asistenţei medicale, care au excelat, s-au implicat pentru a motiva personalul medical să îşi asume responsabilitatea pentru prevenirea infecţiilor şi pentru a-şi îmbunătăţi activitatea în această direcţie.

„Nominalizarea mea a fost o surpriză foarte mare, care m-a emoţionat pentru că recunoştinţa vine din afară, de la o organizaţie a cărei membră sunt de cinci ani şi cu care am avut tangenţe directe de două ori în viaţă: în 2009, când am fost invitată la conferinţa aniversară prilejuită de împlinirea a 50 de ani de existenţă, şi patru ani mai târziu, când am susţinut, în faţa membrilor filialei Yorkshire , o prezentare pentru a-i convinge să se implice în redactarea unei cărţi de prevenire a invecţiilor nosocomiale”, ne-a declarat Ramona Marincaş.

Potrivit spuselor sale, în ultimii zece ani, SJU Zalău a colaborat cu specialişti englezi în domeniul prevenţiei şi controlul infecţiilor nosocomiale, coordonaţi de către Carole Hallam, director adjunct al IPS – filiala Yorkshire, „care ne-a ajutat să implementăm în spital proceduri actualizate la nivel european de prevenire a infecţiilor”.

În cursa pentru titlul Practicianul Anului 2016 a intrat şi o asistentă medicală de la un furnizor de servicii medicale din Anglia, câştigătorul urmând să fie desemnat în urma unui interviu pe care candidaţii îl vor susţine în faţa juriului de specialitate. „Chiar dacă nu voi câştiga, simplul fapt că am fost nominalizată mă onorează. Mă simt norocoasă că am avut privilegiul să îicunosc pe aceşti oameni”, a subliniat directorul de îngrijiri.

Numele premiatului va fi făcut public în luna septembrie a acestui an, în cadrul Conferinţei Anuale a IPS.

Ramona Marincaş s-a angajat la SJU Zalău în 1987, ca asistentă medicală, în 2006 devenind asistentă-şefă la Secţia Sterilizare. Patru ani mai târziu a preluat fotoliul de director de îngrijiri al unităţii.

Leave a Comment