Prim-procurorul Sorin Flonta îi îndeamnă pe sălăjeni să nu își divulge datele bancare

Sălăjenii sunt îndemnați să manifeste o atenție sporită, mai ales în această perioadă, la riscurile pe care le presupune comerțul virtual, riscurile producerii unor escrocherii fiind unele mari. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Sorin Flonta, ne-a prezentat o serie de sfaturi utile pentru prevenirea unor eventuale incidente care pot avea urmări grave.

Potrivit procurorului sălăjean, populația este îndemnată să respecte câteva sfaturi clare, extrem de utile. „Sigur că ne putem feri de eventuale probleme. Îndemn populația să nu dea curs unor solicitări venite de la persoane necunoscute, prin orice mijloace de comunicare, solicitări prin care se cer date cu caracter personal, date bancare, financiare, ale contului sau cardului bancar, pentru că există riscul de a vulnerabiliza sistemul bancar. Există și riscul cauzării unor pagube însemnate titularilor conturilor bancare care au și cardurile asociate. Mă refer aici în primul rând la vânzători de bună credință, care apelează la diferite site-uri de specialitate pentru a valorifica diverse bunuri. Sunt contactați de potențiali cumpărători. Numai că pot fi falși cumpărători, li se solicită datele bancare sub pretextul de a li se plăti contravaloarea bunurilor oferite spre vânzare și li se trimite un link pentru a-l accesa. Sigur că este foarte facil acest gen de comerț. Noi suntem pentru acest tip de comerț electronic, dar numai în condiții de securitate”, ne-a declarat prim-procurorul Sorin Flonta.

Atenție la plăți!

Potrivit prim-procurorului Sorin Flonta, „cardul bancar este doar pentru a fi folosit la plăți electronice autorizate și pentru ridicările de numerar de la bancomatele societăților bancare, nicidecum ca un instrument de încasare a unor sume de bani în cadrul negocierilor pe care vânzătorul le poartă cu eventualii cumpărători, pe diverse platforme de comunicare. Recomandăm utilizarea instrumentelor clasice în asemenea situații, respectiv solicitarea de a se plăti prin ramburs, prin servicii autorizate de curierat, nu prin aceste modalități care pot fi mai facile, dar care pot vulnerabiliza sistemul bancar”, a încheiat prim-procurorul Sorin Flonta.

Leave a Comment