Cum ne pregătim în caz de furtună?

Pentru perioada următoare, meteorologii au emis atenționări de vreme nefavorabilă pentru mai multe regiuni ale țării, inclusiv cele de nord și nord-vest.

Acestea au intrat în vigoare luni și se vor manifesta până spre sfârșitul săptămânii. Fenomenele vizate sunt intensificări ale vântului, care în zonele montane pot atinge 100-120 km/h, precum și răcirea accentuată a vremii.

Pe parcursul manifestării vremii nefavorabile, IGSU recomandă cetăţenilor luarea următoarelor măsuri preventive: adăpostirea în locuințe sau alte spații care să le asigure protecția; deconectarea aparaturii casnice din locuințe; parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate; păstrarea distanţei faţă de copaci, stâlpii liniilor electrice, fire căzute la pământ, atunci când sunt nevoiţi să se deplaseze în afara locuinţelor; consultarea stării vremii şi a recomandărilor autorităţilor înainte de a pleca la drum. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU (descărcare gratuită din Google Play Store și App Store).

Evoluția situației din teren va fi atent monitorizata de Centrul Operațional Național al IGSU, iar la nevoie vor fi dispuse măsuri imediate pentru gestionarea optimă a situațiilor care pot pune în pericol comunitățile.

 

 

Leave a Comment