Turiştii străini, atraşi de muzeul meşterului popular Graţiana Pop

Muzeul Sătesc din localitatea Ciumărna, aflat în proprietatea cunoscutului rapsod şi meşter popular Ileana Graţiana Pop, referent zonal al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, a ajuns să fie cunoscut nu doar în ţară ci şi în străinătate. Graţie obiectelor tradiţionale colecţionate şi expuse aici, constând în costume populare specifice judeţului Sălaj şi obiecte de uz gospodăresc, muzeul de la Ciumărna a ajuns să fie vizitat de foarte mulţi străini.

 

În cursul acestei săptămâni, un grup de turişti danezi, 38 de persoane, au poposit la Ciumărna, unde au vizitat muzeul Graţianei, dar şi o casă tradiţională, aflată tot în proprietatea meşterului popular, moştenită de la părinţi, cu o vechime de aproape 100 de ani. Danezii au ajuns special în Sălaj pentru a vizita expoziţia de artă populară de la Ciumărna, pe care au admirat-o, virtual, pe internet. „Am rămas impresionată când mi-au povestit că au venit la noi în localitate pentru a vizita muzeul şi casa tradiţională. Mi-au spus că au citit pe internet despre frumuseţile de aici şi au dorit să le vadă, pe viu. Tare s-au mai minunat şi au rămas impresionaţi de portul nostru popular, de tradiţiile noastre şi mai ales de ospitalitatea de la noi, a ardelenilor, în general,” a povestit Ileana Graţiana Pop.

Muzeul şi casa tradiţională de la Ciumărna

Muzeul Graţianei Pop de la Ciumărna este o colecţie particulară, care cuprinde în cea mai mare parte costume populare din zona Sălajului, dar şi obiecte de uz gospodăresc constând în car de lemn, darac, fuse de tors, obiecte din ceramică şi multe altele, folosite în trecut de ţăranii sălăjeni. După cum a explicat Graţiana Pop, toate aceste obiecte le-a adunat din pasiune şi le-a expus gratuit pentru ca vizitatorii să poată să ştie şi să înveţe despre folclorul şi tradiţiile populare ale zonei. O parte a fost moştenită de la părinţi, iar o altă parte a fost achiziţionată pe cheltuaia proprie, de la diferite târguri, în special din cel de la Negreni, cunoscut sub denumirea populară de „Fechetău”.
Un alt obiectiv turistic al zonei, aflat tot în proprietatea meşterului popular de la Ciumărna este şi o casă tradiţională moştenită de la părinţi, veche de aproape 100 de ani, despre care turiştii danezi au aflat tot de pe internet. Casa, o veritabilă oază de conservare şi promovare a tradiţiilor şi artei populare, a adunat piese autentice cu valoare etnografică. Graţie unui proiect derulat de CCAJ Sălaj, finanţat de Asociaţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), casa, alături de încă alte trei din judeţ, din localităţile Iaz, Buciumi şi Cizer, este inclusă într-un circuit turistic al Sălajului.

Alte articole

Leave a Comment