Măsuri noi impuse de autorități în cazul de pestă porcină depistat în Bobota

Prefectura Sălaj anunță noi măsuri în cazul pestei porcine descoperite într-o gospodărie din Bobota, măsuri prin care, în zona de supraveghere, se va realiza în perioada imediat următoare un recensământ al exploatațiilor cu porcine.

Se instituie, totodată, o serie de restricții. Astfel, deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală şi niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale;

orice îmbolnăvire sau mortalitate trebuie anunțată la DSVSA Sălaj, iar animalele sau cadavrele trebuie izolate până la investigarea, intervenția, recoltarea de probe și dispunerea măsurilor de către autoritatea veterinară; la intrările şi ieşirile din gospodăriile populaţiei care deţin porci se vor instala dezinfectoare individuale şi se vor intreprinde campanii de informare a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse, implementarea de norme minime de biosecuritate pentru crescători de suine, alte măsuri de prevenire a răspândirii și combatere a bolii.

De asemenea, se mențin măsurile generale pentru a preveni apariția de focare de pestă porcină africană (PPA) pe raza județul Sălaj, adoptate prin Hotărârea CJSU din  31 mai 2018.

În cadrul şedinţei CJSU de miercuri, Mirecea Martin, directorul DSVSA Sălaj a precizat faptul că prezenţa virusului PPA a fost confimată la opt porci mistreţi, dintr-un total de 22 de exemplară vânate pe fondul de vânătoare Carastelec. Deoarece acest fond de vânătoare se află în zona infectată, nu se impun măsuri suplimentare faţă de cele luate până în prezent.

 

 

Alte articole

Leave a Comment