La Almaşu, manifestări prilejuite de Ziua dezrobirii romilor

Împlinirea a 161 de ani de la dezrobirea romilor va fi marcată la finele acestei săptămâni, în Almaşu, printr-o serie de manifestări organizate de Asociația Partida Romilor Pro Europa Sucursala Sălaj și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Primăria Almașu și Școala Gimnazială Almașu.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 februarie, de la ora 10, la Căminul Cultural din satul Almașu, şi va cuprinde o prezentare pe tema importanței zilei de 20 februarie, la care vor participa elevi și cadre didactice din comunele Fildu, Almașu, Sînmihaiu Almașului, Dragu, Agrij, Nușfalău, Sîg, Năpradea, după care Ansamblul folcloric „Meseșul” al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, cu secțiile maghiară și juniori, va susține un spectacol folcloric.
Potrivit legislaţiei în vigoare, „se comemorează dezrobirea romilor din România la data de 20 februarie a fiecărui an” și „Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material și financiar organizarea de manifestări publice și de acțiuni social-culturale dedicate comemorării acestei zile”.
Data de 20 februarie 1856 a rămas întipărită în istoria romilor din România, atunci fiind eliberată ultima categorie de robi, cea a romilor aflaţi în proprietatea particularilor, prin „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti”. Cu doar câteva luni înainte de această dată, o lege similară se dăduse şi în Moldova. Se sfârşea astfel, pe aceste meleaguri, o robie care a durat mai bine de cinci veacuri.

Leave a Comment