Hectare întregi de vegetaţie uscată, cuprinse de flăcări în Borza şi Chendrea

Pompierii sălăjeni au fost solicitaţi, marţi, să intervină la trei incendii de vegetaţie uscată. Garda Hida a fost solicitată să intervină la un incendiu izbucnit pe un teren viran din localitatea Chendrea, focul mistuind circa 1,2 hectare de vegetaţie uscată. Secţia de pompieri Jibou a fost solicitată, în aceeaşi zi, la orele serii, la un alt incendiu izbucnit pe păşunea localităţii Borza. Incendiul s-a manifestat cu putere pe aproximativ nouă hectare. Pompierii zălăuani au intervenit şi ei în cursul serii de marţi, la un incendiu izbucnit la vegetaţia uscată dintr-o livadă a localităţii Fetindia, focul mistuind aproximativ cinci hectare. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum reaminteşte măsurile de prevenire în derularea acestor activităţi. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul; acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. 

Colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Se interzice realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în următoarele situaţii în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, în condiţii meteorologice de vânt ori la lăsarea serii;
Pompierii sălăjeni avertizează locuitorii judeţului care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor agricole că potrivit legislaţiei în vigoare, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

One Thought to “Hectare întregi de vegetaţie uscată, cuprinse de flăcări în Borza şi Chendrea”

  1. Anonim

    Tot judetul de la un capat la altul e plin de incendii de vegetatie! De ce nu ies domnii de la ISU, eventual si cei de la Garda de Mediu din birourile lor calduroase si sa mai „incalzeasca” cu cate o amenda contravenientii?

Leave a Comment