Convoiul de căruţe care reface „Drumul Unirii” poposeşte la Gîlgău

Convoiul format din 10 căruţe şi peste 100 de persoane ce reface, în mod simbolic, traseul străbătut de maramureșenii participanţi la Marea Unire din 1918, va poposi şi în Sălaj, la Gîlgău, în 24 noiembrie.
Comuna sălăjeană este singura din judeţ în care se va opri caravana, în călătoria ce va începe la Sighetu Marmaţiei, în 22 noiembrie, dată la care se împlinesc 100 de ani de la adunarea populară a sighetenilor, în cadrul căreia au fost aleşi delegaţii pentru Alba Iulia, şi se va încheia în 1 decembrie, la Alba Iulia.

Convoiul va prelua şi trei steaguri de la Săpânţa, Sighetu Marmaţiei şi Cicârlău, despre care se presupune că au fost cele cu care s-au deplasat localnicii spre Alba Iulia în 1918.
Convoiul sighetenilor îmbrăcaţi în straie populare va fi întâmpinat de sălăjeni, cu pâine caldă şi sare, precum şi cu un program artistic, la Centrul Turistic din Gîlgău.
Intitulat „Drumul Unirii”, proiectul este derulat de către Consiliul Judeţean Maramureş şi presupune parcurgerea a peste 300 de kilometri. Cele 10 căruțe vin din cele patru zone etnografice ale Maramureșului: Țara Codrului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Maramureșul Istoric, participanţii fiind delegați din satele românești din dreapta Tisei și din Țara Oașului.

Alte articole

One Thought to “Convoiul de căruţe care reface „Drumul Unirii” poposeşte la Gîlgău”

  1. Anonim

    Țara Oașului NU este în Maramureș! Este în județul Satu-Mare. Caută pe internet. Confuzia asta o fac cei din sud. Care Centenar, dacă ziariști din zonă nu cunosc?

Leave a Comment