Comuna Sîg pierde finanţare pentru lucrările de cadastru general

Comuna Sîg a fost eliminată din lista unităţilor administrativ-teritoriale care beneficiază de finanţare în vederea realizării lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor, pe sectoare cadastrale. Ordinul ce vizează acest lucru a fost publicat, recent, în Monitorul Oficial, şi, potrivit directorului Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sălaj, Claudiu Balogh, vine în contextul în care contractul de prestări servicii pe care comuna l-a încheiat cu topograful a fost reziliat, din cauza unor probleme medicale ale acestuia din urmă.

În aceste condiţii, arată sursa citată, celor din Sîg nu le rămâne decât să aştepte viitoarea sesiune de finanţare pentru realizarea cadastrului general.
Primarul din Sîg, Florian Bonţe, susţine că lucrurile sunt mai complicate decât ar părea la prima vedere.

„Problema este că nu ne găsim un specialist care să dorească să se ocupe de lucrările de înregistrare sistematică. Toţi la care am apelat până acum ne-au refuzat, ba că sunt bani puţini, ba că îi încurcă relieful zonei, ba să parcelele sunt prea multe şi prea fărâmiţate”, ne-a declarat edilul din Sîg. Acesta a precizat că în urma rezilierii contractului cu topograful s-a pierdut finanţarea de 130.000 de lei aferentă înregistrării a circa 2.000 de parcele.

Programul national de cadastru şi carte funciară, gestionat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, are ca scop înregistrarea gratuită a tuturor proprietăţilor imobiliare din România într-un registru unic, şi se deruleaza la nivelul întregii localităţi sau la nivel de sector cadastral, prin lucrări contractate de către ANCPI/primarii.
Programul este finanţat din veniturile proprii ale Agenţiei, dar si din fonduri externe nerambursabile, obţinute prin Programul Operational Regional. O altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.

Leave a Comment