Campanie de finanţare pentru o nouă ediţie a evenimentului „Zilele auGust la Marin”

Sălăjeanca Patricia Toma continuă, pentru al treilea an consecutiv, demersurile de promovare a satului natal, Marin, a portului popular din zonă, a locurilor şi tradiţiilor acestor meleaguri. În vârstă de 20 de ani, tânăra a devenit cunoscută după ce, în 2016, a reconstituit, în cele mai mici detalii, nunta tradiţională a străbunicilor săi, Măriuţa Licuţii şi Petrea Stropii. Peste 300 de persoane au participat, atunci, la evenimentul în care a fost angrenată întreaga comunitate din Marin.
Anul trecut, Patricia a venit cu un nou proiect, „Zilele auGust la Marin”, în cadrul căruia a reeditat povestea de dragoste a bunicilor săi, Iuanea lu` Fiţ şi Floriţa Petrii Stropii, a organizat un seminat pe tema „Cânepa în viaţa ţăranului”, o expoziţie de fotografii cu bisericile de lemn din judeţ şi o alta de costume populare. Şirul manifestărilor de promovare a satului natal continuă şi în 2018, cu o nouă ediţie a „Zilelor auGust la Marin”, programată a se desfăşura între 20-22 iulie, în Marin.

„În Anul Centenar, facem parte din proiectul Satele Unite ale României, şi ne propunem un eveniment mai mare decât cel de anul trecut, care să cuprindă ateliere practice sustinuţe de meşteri locali sau din alte zone ale ţării, expoziţii de fotografie, pictură, costume populare, proiecţii de filme româneşti în aer liber, cânepă românească, bucate tradiţionale, momente artistice de dans şi muzică arhaică, precum şi reconstituirea poveştii de viaţă a unui ţăran. Ne dorim să aducem la Marin artişti şi meşteri populari din alte sate, pentru că doar împreună putem să ducem tradiţia mai departe. Scopul este unul cultural – ne dorim să promovam cultura autentică românească, şi socio-economic – sperăm să atragem mai mulţi tineri, care să înveţe tot ceea ce ţăranii abia aşteaptă să împărtăşească şi, mai apoi, să aplice, în aşa fel încât să îşi creeze un viitor în România”, susţine sălăjeanca.

Cum un astfel de demers presupune cheltuieli importante, Patricia Toma s-a orientat spre o campanie de finanţare derulată în mediul online. Pe platforma wearehere.ro (https://www.wearehere.ro/p/zilele-au-gust-la-marin), cei interesaţi să sprijine acest proiect pot face donaţii, până în 10 iunie. Bugetul propus este de 1.500 de euro, donaţiile începând de la 5 euro. „Cheltuielile cu ediţiile anterioare au fost suportate de către familia mea, exceptând cele cu mâncarea, de anul trecut, acoperite printr-o sponsorizare. Fiind un eveniment care se desfăşoară pe mai multe zile, costurile vor fi mai mari, prin urmare m-am orientat către o campanie de finanţare”, ne-a declarat ea.
Fiecare donaţie este răsplătită fie cu un „mulţumesc” şi o îmbrăţişare – pentru 5 euro, fie cu un set de cărţi poştale „Fiii Marinului” (10 euro), un tricou (30 de euro), cazare de o noapte pentru o persoană în casa tradiţională de la Marin (100 de euro) sau un pachet de patru nopţi de cazare pentru două persoane, mâncare tradiţională cu produse din gospodărie sau produse locale şi o zi plimbare prin Sălaj, cu Patricia pe post de ghid (500 de euro).

Leave a Comment