Tiramisu – cel mai iubit desert italian

Tiramisu este un desert tradițional italian, ce are la bază biscuiți savoiardi (biscuiți dulci cu o consistență friabilă și spongioasă, asemănatori cu pișcoturile) inmuiați în cafea și acoperiți cu o cremă, compusă din mascarpone, oua și zahăr, care în unele variante este aromatizată cu lichior „Amaretto”. Este gustos, aromat și, din fericire, foarte ușor de făcut acasă.

Ingrediente:

 -200 ml cafea tare

-40 ml lichior Maraschino (se poate folosi Amaretto daca va place gustul de migdale sau orice băutură brandy)

 -4 ouă mari sau 5 mici

 -60 g zahăr

– 500 g mascarpone

 -150 g pişcoturi

 -2 lingurițe cacao

Mod de preparare:

Se prepară cafeaua şi se lasă la răcit, apoi se pregătesc celelalte ingrediente. Între timp, se separă gălbenuşurile de albuşuri în două vase și se pune zahărul peste gălbenuşuri. Cu ajutorul unui mixer, reglat la o viteză medie, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul.

Se mixează gălbenuşurile cu zahărul circa 2 minute, până ce zahărul se dizolvă complet. Brânza mascarpone se freacă până se înmoaie puţin şi se pune peste crema de gălbenuşuri. Cu ajutorul mixerului, se amestecă brânza mascarpone cu crema de gălbenuşuri. Amestecul se mixează 1 minut, până ce se obţine o cremă omogenă, ușor spumoasă, cu aspect lucios.

Se mixează albuşurile circa 2 minute, până ce se obţine o spumă care se desprinde de vas. Peste crema de mascarpone şi gălbenuşuri se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă. Pişcoturile se înmoaie în siropul de cafea cu coniac şi se aşază într-o tavă. Mișcarea trebuie să fie rapidă, pentru că pișcotul absoarbe cafeaua instantaneu, deci nu se lasă la înmuiat ci doar se pun în cafea, se rotesc și se scot. Peste pişcoturi, se pune jumătate din cantiatea de cremă. Se adaugă încă un strat de pişcoturi. Se întinde restul de cremă. Se pune la frigider cel puţin 3 ore. Se pudrează cu o linguriță de cacao, pusă într-o strecurătoare mică de ceai, însă abia după ce Tiramisu este scos de la frigider, înainte de a fi servit, altfel se umezește.

 

 

Leave a Comment