Pastramă afumată de gâscă, preparatul exclusivist pregătit de localnici din Crasna

Unii o consideră o ciudățenie, iar alții o apreciază ca fiind o delicatesă. Localnicii îi spun slănină de gâscă, alții o numesc pastramă și este un produs exclusivist după unii, dar tradițional după alții. Cert este că la Crasna sunt localnici, crescători de gâște, care o prepară de când se știu. Rezultatul este unul extraordinar. Bucățica de untură afumată de gâscă se topește și îți inundă papilele gustative, iar guiașul iese nemaipomenit.

Recunosc. Prima oară am aflat de pastramă/slănină afumată de gâscă produsă în gospodăriile mai multor localnici din Crasna de la maestrul bucătar Mircea Groza. Mi-a povestit într-un interviu pe care i l-am luat acum mai bine de 10 ani. Pe Mircea Groza l-am întâlnit din nou la Crasna. De data asta mi-a oferit detalii. „La Crasna sunt familii care cresc gâște și le îndoapă. Este o parte de untură care se porționează și din care se fac jumări. Este o delicatesă. Mai sunt bucăți din gâscă ce sunt date bine cu piper și cimbru, iar apoi sunt puse într-o saramură. După trei sau patru zile, bucățile respective sunt puse la afumat. Așa se obține la Crasna slănina de gâscă. Este un produs special pe care îl întâlnim în multe gospodării de aici”, mi-a spus cunoscutul bucătar. Potrivit crescătorilor de gâște din Crasna, pastrama obținută este utilizată și la prepararea unor mâncăruri locale, mai ales a guiașului. Această pastramă de gâscă poate fi consumată și ca atare, alături de o bucată de pâine proaspătă, ceapă și un pahar cu pălincă de prune. Produsul nu se află la vânzare, ci este obținut doar pentru consum propriu în mai multe gospodării de la nivel local.

Sursa foto: facebook Mircea Groza

Adrian Lungu

3 Thoughts to “Pastramă afumată de gâscă, preparatul exclusivist pregătit de localnici din Crasna”

  1. […] Unii o consideră o ciudățenie, iar alții o apreciază ca fiind o delicatesă. Slănina de gâscă este un produs exclusivist, după unii, dar tradițional după alții. Cert este că la Crasna sunt localnici, crescători de gâște, care o prepară de când se știu. Rezultatul este unul extraordinar. Bucățica de untură afumată de gâscă se topește și îți inundă papilele gustative, iar guiașul iese nemaipomenit. Recunosc. Prima oară am aflat de slănina afumată de gâscă produsă în gospodăriile mai multor localnici din Crasna de la maestrul bucătar Mircea Groza.  » Mai multe detalii […]

  2. slanina

    nea razvane mai uita-te si matale la dex,inainte sa spui prostii,ca nu strica….slănină f. grăsime de porc. [Bulg. SLANINŬ]. sau SLĂNÍNĂ ~i f. 1) Grăsime care formează un strat gros sub pielea porcului.

    1. Anonim

      Vă mulțumesc, domnule profesor.

Leave a Comment