Simplu și gustos: pandișpan cu piersici

Această prăjitură este foarte simplu de preparat, iar ingredientele nu sunt multe, nici scumpe. Este de  fapt un pandișpan pufos și vanilat, cu bucăți de piersici aromate și însiropate. Feliile se pot servi ca atare, sau cu câte un glob de înghețată de vanilie, așezat deasupra înainte de servire.

Ingrediente:

– 10 ouă

– 10 linguri rase de zahăr (pot fi și opt, dacă doriți mai puțin dulce)

– 10 linguri cu vârf de făină tip 000 

– vanilie/zahăr vanilinat -2 pliculețe

– 2 linguri ulei

– 1 borcan mare de piersici jumătăți, conservate în suc (se găsesc la orice supermarket)  sau 1 kg de caise

 

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 170 de grade C (sau la foc potrivit). Se tapetează cu hârtie de copt o formă de aproximativ 40 – 42 cm lungime și 29 -30 cm lățime. Se poate folosi și o cratiță sau o altă formă rotundă. Piersicile se scot din zeamă, se scurg și se taie în felii subțiri (de obicei sunt conservate jumătăți de piersică, fără sâmbure). Prăjitura se poate face, în sezon, și cu caise proaspete. Pentru blatul de pandișpan, se separa ouăle; albușurile se bat la viteză mică, cu mixerul sau se bat manual cu telul, cu un praf mic de sare. Se adaugă apoi câte o lingură de zahăr și se bate în continuare, la viteză mare, până când se obține o spumă tare și lucioasă (ca de bezea). Se adaugă gălbenușurile, iar apoi faina cernută, treptat, câte o lingură, și se amestecă totul ușor cu o spatulă cu mișcări de jos în sus, în timp ce se adaugă și două linguri de ulei de floarea soarelui. Nu este nevoie de praf de copt sau bicarbonat!  Aluatul obținut se toarnă în forma pregătită și se nivelează. Se așează feliile de piersică ori caisele pe toată suprafața blatului (nu se împing în aluat). După preferințe, cantitatea de fructe se poate mări. Dacă se folosesc caise, se poate folosi 1 kg de fructe. Pandișpanul se coace aproximativ 25-30 de minute (faceți testul scobitorii, ca sa fiți siguri). Când e gata, se lasă la răcit în formă. Se pudrează cu puțin zahăr pudra, vanilat, și se taie felii în formă pătrată, ori triunghiuri, în cazul în care ați decis să o coaceți într-o formă rotundă, așa cum am procedat noi.

 

 

Alte articole

Leave a Comment