RAFTUL CU CARTE: Torţa certitudinii

autor: Jamgon Kongtrul

Lucrarea de față tratează un subiect foarte important pentru practică budismului tibetan: tehnicile preliminarii (ngöndro). Acest set de patru practici meditative urmărește pregătirea aspirantului pentru inițierile superioare (în special cele tantrice), purificandu-l și trezind în el atitudinea corectă față de practică și față de Dharma.
Cele patru Baze Speciale (cum sunt ele numite) sunt: Asumarea Refugiului și Atitudinea Iluminată (bodhicitta), mantra de 100 de silabe a lui Vajrasattva, Ofrandă Mandalei și Guru Yoga.
Aceste practici sunt tratate cu mare seriozitate de maeștrii tibetani, unii dintre ei repetând setul de mai multe ori pe parcursul vieții lor, pentru a înlătura cu succes obstacolele din calea unei practici superioare eficiente.
„În esență, modul de a practică Bazele va fi și aici la fel cum a fost în Tibet. În Tibet au fost oameni; aici sunt oameni. În Tibet ei au avut defecte; și aici ei au defecte. Vesticii par să aibă problema suplimentară a îndoielii, tendința de a nu acceptă validitatea învățăturilor. Această provine din educația lor superioară în privința chestiunilor lumești. Pe de altă parte, apusenii pot să învețe Dharma foarte rapid în comparație cu tibetanii.”
Kalu Rinpoche
Cartea poate fi comandată de la Web: www.edituraherald.ro

Leave a Comment