RAFTUL CU CARTE: Tanti Elvira & Cie. Cele mai originale personaje din istoria unor orașe aparent liniștite

autor: Boerescu Dan-Silviu

Dincolo de marile figuri politice sau militare, au existat și alte personaje care au dat culoare istoriei micilor sau marilor orașe ale României din ultimele două secole. Poveștile fascinante ale acestor eroi ai cotidianului se circumscriu „problematic” temelor eterne – sexul și diferitele pofte sfidând orice convenții, foamea cinică de glorie și bogăție, amurgul rațiunii în anumite contexte particulare, aventura dusă dincolo de limite și moartea ca încununare paradoxală a unor destine unice.
Tanti Elvira de la Brăila și grizetele de la „Țucalul zburător”
Armenii din familia Goilav a Botoșanilor și rețeta adevăratului ghiudem al regilor mezelurilor
O femeie strașnică de altădată – Maria „Marghiolița” Ghica-Sturdza-Roznovanu, sclava iubiriineînfrânate
Smaranda Brăescu, parașutista care a umilit aviatorii bărbați și pe care comuniștii nu au putut s-o prindă niciodată
Doctorul Levon Mirahorian și experimentele de hipnoză la distanță – o anchetă din 1971 a Securității feat. „Comisarul” Ceacanica
O statuie pentru Lulu, „nebunul frumos” al Clujului
Cu Emil Brumaru la Dolhasca și în eternitate despre… „femei cu sâni nebuni și sutiene de forță”
Colecția ISTORII SECRETE (45 de volume)
Am fost prea multă vreme prizonierii stereotipurilor patriotarde din manualele de istorie, care au falsificat – vreme de mai multe generații – semnificația unor fapte și evenimente care ne definesc ca popor. Uneori, trucajele propagandistice s-au realizat prin omisiune, alteori prin folosirea de clișee specifice luptei de clasă de inspirație sovietică.
Însă, în momentul de față, când accesul liber la informație nu mai este o utopie, putem puncta altfel o sumedenie de episoade istorice și putem privi personajele exponențiale ale diferitelor epoci în toată complexitatea lor umană, fără teama de a deveni culpabili în ochii cenzurii, dar și cu riscul inerent de a șoca naționaliștii, protocroniștii sau extremiștii, indiferent de culoare lor politică.
Spre descifrarea istoriei secrete a României!

Cartea poate fi comandată de la Web: http://eintegral.ro

Leave a Comment