RAFTUL CU CARTE: Muntele Tăcerii – în căutarea spiritualităţii ortodoxe

Autor: Kyriacos C. Markides

Lucrarea „Muntele tăcerii” face parte din ceea ce am putea numi „trilogia atonita” a sociologului american de origine cipriotă Kyriacos C. Markides, profesor la Universitatea din Mâine.
Călătorind vreme îndelungată în întreagă lume în căutarea unei ghidari spirituale autentice, autorul îl întâlnește în final pe „părintele Maximos”, un duhovnic charismatic, fost Protos (guvernator) al Sfântului Munte Athos și totodată ucenic direct al unuia dintre cei mai sporiti „bătrâni” (Geronda) ai secolului trecut: Sfântul Paisie Aghioritul.
Sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Maximos, „bătrân” în înțelepciune, dar tânăr de ani, autorul deslușește pas cu pas tainele „Caii Intreite” isihaste, fiind instruit în pază gândurilor, Rugăciunea lui Iisus și multe alte subiecte care țîn de nevoință creștină (askesis).
Departe de a avea un ritm monoton și un ton arhaic, care poate fi uneori întâlnit în lucrările de acest gen, acest „jurnal isihast” este scris într-un ton alert, modern, adresându-se plin de înțelegere laicului dezorientat al acestui mileniu, fie el și ateu pentru moment, urmărind să-l convingă că spiritualitatea autentică (dincolo de dogme și superstiții), spiritualitatea vie a Inimii, poate fi găsită și în propria să vecinătate, nu neapărat pe meleaguri străine.
O lectură captivantă, plină de înțelepciune și umor fin, conținând și povestiri uluitoare despre marii practicanți contemporani ai spiritualității atonite.
Cartea poate fi comandată de la Web: https://www.edituraherald.ro

Leave a Comment