RAFTUL CU CARTE: Hanurile de altădată – iubiri, chefuri, crime și povești tenebroase

autor: Boerescu Dan-Silviu

Amoruri pătimașe, comori bine ferecate, crime politice și jafuri odioase au marcat istoria locurilor de ospeție și petrecere din vechile târguri românești. Hanurile din vechime, construite – după modelul mânăstirilor catolice – cu zid de piatră, reprezentau în primul rând adevărate fortărețe ale comerțului. Pivnițele lor erau cele mai bune locuri pentru a ascunde documente, bani și alte valori, însuși domnitorul și boierii apelând deseori, în situații grele, la aceste tainițe. De regulă, hanurile vechi aveau în mijloc o curte mare împrejmuită de ziduri înalte și groase ce serveau pentru apărarea hanului, existând o singură intrare care în timpul nopții era închisă printr-o mare ușă de stejar, prevăzută cu drugi de fier și mai multe rânduri de încuietori…
Hanul Ancuței și chefurile pantagruelice ale Conului Mihail Sadoveanu
La Trei Sarmale și Bolta Rece cu „Popa Smântână” și Eminescu, la Pârlita și în alte hanuri din Iașii de demult
Hanul de la Gura Lupului – cel mai bântuit loc din vechii București
Hanul lui Mânjoală și un eșec erotic al lui Caragiale
De la Hanul Golescu la Hanul Bossel – istorii cu parfum de epocă, în care apare și… Coana Chirița!
Hanul lui Manuc – afacerile în stil mare ale unui dublu spion și cedarea Basarabiei
Cetatea Kronstadt și hanurile cosmopolite ale Brașovului
Plăcute locuri de petrecere și ospeție
ISTORII SECRETE (50 de volume)
Am fost prea multă vreme prizonierii stereotipurilor patriotarde din manualele de istorie, care au falsificat – vreme de mai multe generații – semnificația unor fapte și evenimente care ne definesc ca popor. Uneori, trucajele propagandistice s-au realizat prin omisiune, alteori prin folosirea de clișee specifice luptei de clasă de inspirație sovietică.
Însă, în momentul de față, când accesul liber la informație nu mai este o utopie, putem puncta altfel o sumedenie de episoade istorice și putem privi personajele exponențiale ale diferitelor epoci în toată complexitatea lor umană, fără teama de a deveni culpabili în ochii cenzurii, dar și cu riscul inerent de a șoca naționaliștii, protocroniștii sau extremiștii, indiferent de culoare lor politică.
Spre descifrarea istoriei secrete a României!
Un proiect editorial INTEGRAL
Cartea poate fi comandată de la Web: http://eintegral.ro

Leave a Comment