RAFTUL CU CARTE: Etruscii – Civilizaţii dispărute

Autor: Lucy Shipley

Etruscii au fost o civilizație proeminentă, care a marcat pu­ternic Italia antică. Cu toate acestea, ei au rămas plini de mistere, că un popor straniu, a cărui limba și cultură au dispărut în mare măsură. Lucy Shipley ne prezintă însă o viziune cu totul diferită.
Ea scrie despre un popor care făcea schimburi comerciale cu grecii și care a influențat dezvoltarea românilor, care i-a în­spirat pe artiștii Renașterii și a aprins flacăra romantismului, ba chiar continuă să influențeze încă lumea modernă.
Trecând prin colonialism și cucerire, misoginism și mistică, Shipley parcurge istoria etruscilor aducând în discuție cele mai noi dovezi arheologice pentru a ne da o imagine reînsuflețita a acestui popor.
Cartea urmărește drumurile și istoria ideilor etrusce, de­scriind devenirea obiectelor ce ne-au rămas de la ei din momen­tul în care au fost create, trecând prin folosirea lor, pierderea și, în fine, reinventarea lor.
De la fesele unei mumii egiptene expusă în salonul lui Bonă­parte până la jefuirea în masă a unui muzeu bombardat, cartea ne poartă printr-o călătorie extraordinară prin arhe-ologia etrus­că ajungând, în cele din urmă, în locuri surprinzătoare.
În această carte ingenioasă și deschizătoare de drumuri, Shipley îi da cititorului o perspectiva unică asupra unui popor enigmatic, revelandu-ne cât de multe știm despre etrusci, și în același timp cât de multe au rămas nedescoperite.
„Ficatul de la Piacenza, căci aşa a ajuns să fie denu­mit acest mic artefact (pe care îl putem vedea în muzeul Pă­lazzo Farnese din Piacenza), reprezintă dovadă longevitaţîi şi autoritaţii uneia dintre cele mai mari pasiuni ale omenirii: prezicerea viitorului. Formă să caracteristică era asemăna­toare unor obiecte aparţinand altor culturi străvechi. S-a pas­trat un exemplar similar de lut din marea cetate a Babilonu­lui. Şi acest ficat, realizat cu aproximativ 1 400 de ani mai devreme, este acoperit cu în­scripţii, în scriere cuneiformă. Întocmai că Ficatul de la Pia­cenza, infaţişeaza fierea, lobul caudat şi venă cava: toate fiind elemente existente în ficatul unei oi reale. În mod ironic, deţinem mai multe informaţii despre contextul intrebuinţarii ficatului din Epoca Bronzului babilonian decât despre exem­plarul de la Piacenza.”
Lucy Shipley

Cartea poate fi comandată de la Web: https://www.edituraherald.ro

Leave a Comment