Mindfulness în relaţia de cuplu: 5 chei practice pentru a ne maturiza în relaţii şi a dezvolta prezenţa şi iubirea conştientă

„Multă lume se gândeşte la iubire ca la un sentiment, dar ea este mai mult o cale de a rămâne în prezent” – spune David Richo. În aceasta carte, Richo oferă o perspectivă nouă asupra iubirii şi relaţiilor de cuplu, una care nu se concentrează atât asupra găsirii unui partener ideal, cât asupra devenirii unei fiinţe mai iubitoare şi mai realiste. Explorând conceptul budist de mindfulness, aceasta carte urmăreşte cinci atribute ale iubirii conştiente şi modul în care acestea îşi joacă rolul în relaţiile noastre de-a lungul vieţii:

1. Atenţia în momentul prezent – felul în care observăm, ascultăm şi luăm în considerare toate sentimentele care apar în relaţie;
2. Acceptarea noastră şi a celuilalt exact aşa cum suntem;
3. Aprecierea tuturor darurilor, limitelor, dorinţelor şi problemelor noastre;
4. Afecţiunea pe care o arătam prin gesturi pline de respect;
5. Acordarea libertăţii de a fi aşa cum sunt vieţii şi iubirii, cu agonia şi extazul lor, fără a încerca să le controlăm în mod egotic.

Atunci când le inţelegem şi le aplicăm în mod profund, aceste cinci concepte simple – pe care Richo le numeşte „Cei cinci A” – formează baza unei iubiri mature. Ele ne ajută să nu mai judecăm, să depăşim teama şi vinovăţia de pe o poziţie de deschidere, să dobândim compasiune şi realism în raport cu viaţa şi relaţiile cu cei din jur. Oferind şi primind aceşti „cinci A”, relaţiile devin mai profunde şi mai semnificative, constituind baza pentru o transformare spirituală autentică.

 

„Adulţii acceptă faptul că împlinirile sunt temporare, chiar momentane. Ei sunt satisfăcuţi cu momente în care cei cinci A sunt oferiţi perfect,  fericirea este perfect simţită sau iubirea necondiţionată perfect primită. Odată ce suntem adulţi, înţelegem aceste momente ca fiind suficiente şi capabile să ne sprijine. Când acceptăm, în sfârşit, impermanenţa care caracterizează existenta umana, încetăm să căutăm, încetăm să cerem, încetăm să manipulăm în încercarea de a dobândi permanenţă sau perfecţiune. În schimb, suntem extrem de recunoscători pentru momente.”

David Richo

Leave a Comment