Zilele Zalăului 2019: economie la buget, bani mai mulți de la sponsori  

Evenimentul Zilele Zalăului din acest an, un moment așteptat de mulți sălăjeni, va debuta peste doar o săptămână, în ultimul sfârșit de săptămână al acestei luni. Primarul municipiului, Ionel Ciunt, a spus joi, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mass media, că în acest an, deși bugetul alocat evenimentului este mai mic față de anul trecut, banii de la sponsori sunt mai mulți, ceea ce reprezintă un avantaj major. Astfel, bugetul dedicat acestui eveniment este de 170.000 de lei, mai mic decât cel din 2018, când bugetul a fost de 293.000 de lei.

Dacă anul trecut sponsorizările au adunat, în total, 41.000 de lei, în acest an sumele venite din partea sponsorilor sunt ceva mai mari, până acum Primăria reușind să strângă peste 47.000 de lei din sponsorizări. Având în vedere că mai este încă timp, societățile comerciale sau multinaționalele din Zalău sunt așteptate, dacă doresc să sponsorizeze diverse activități, să facă acest lucru și pe parcursul acestor zile, până la începerea evenimentului.

Trebuie știut faptul că acest gen de evenimente implică un efort financiar sporit din partea Primăriei, iar bugetul nu reprezintă altceva decât banii fiecărui zălăuan, sume ce sunt cheltuite nu doar prin evenimentele care necesită fonduri, cât mai ales prin utilitățile folosite, energia electrică, apa, serviciile diverse și multe alte lucruri care implică un cost suplimentar major în aceste trei zile, atât cât durează evenimentele.

Mâncare și băutură la dispoziția sălăjenilor, pe o suprafață generoasă de peste 1.500 metri pătrați

Până joi, au fost înregistrate la sediul Primăriei Zalău, 106 solicitări pentru spații comerciale. Peste 1.500 de metri pătrați vor fi puși la dispoziție pe sectorul alimentației publice, spații în care comercianții de produse alimentare, dulciuri și băuturi vor putea să își desfășoare activitatea, fiind vorba de strada 22 Decembrie 1989 și o parte din strada Parcului.

Vor fi 750 de metri pătrați dedicați activităților de jocuri și distracție, spații de joacă pentru copii, tobogane etc, toate aceste spații, inclusiv cele comerciale pentru produse alimentare sau diverse obiecte, fiind închiriate contra cost. Un element de noutate, în avantajul meșterilor sălăjeni care vor să expună și să vândă produse autentice, este faptul că, pentru prima dată, spațiile comerciale le vor fi oferite acestora cu titlu gratuit. Ei sunt, de altfel, singurii care vor beneficia de spații de prezentare și vânzare oferite gratuit de municipalitate, care dorește în acest fel să încurajeze această categorie de producători, iar peste 95 la sută dintre cei care vor beneficia de aceste spații sunt, din Sălaj, spre deosebire de anii trecuți în care mulți sălăjeni nu au mai prins spații libere întrucât fuseseră deja ocupate de producători veniți din alte județe.

 Programul “Zilelor Zalăului 2019”

Ca în fiecare an, Zilele Zalăului debutează cu muzică folk, în Parcul Central, vineri, 26 iulie, fiind vorba de Folk Fest – evenimentul muzical devenit tradiție, cu un spectacol ce va avea loc între orele 20 – 23 pe scena din Amfiteatru. În același timp, pe scena din spatele Primăriei, debutează Festivalul Internațional de Folclor “Ecouri Meseșene”, cu spectacole de muzică și dansuri populare susținute de artiști consacrați precum Veta Biriș și Sava Negrean Brudașcu, dar și mulți așți artiști și dansatori din țară și din străinătate, cu începere de la ora 18, spectacol ce va  până după ora 22. Sâmbătă, 27 iulie, va fi o zi dedicată muzicii pop, astfel încât de la ora 19 până la miezul nopții, pe scena vor evolua Alexandra Ungureanu,Talisman, Sylvia și DJ Rhino, Carla’s Dreams, Trupa Sexy cu Julia Jianu și alți artiști care vor încinge atmosfera până în jurul orei 23.45, atunci când organizatorii au pregătit un show spectaculos de lasere, ce va dura aproximativ 15 minute. Duminică, din nou “Ecourile Meseșene” vor încânta publicul iubitor de muzică populară, prin evoluția artiștilor români și a invitaților din opt țări, veniți special la Zalău pentru acest eveniment. Deschiderea oficială a evenimentului Zilele Zalăului va avea loc în sala “Avram Iancu” din clădirea Primăriei Zalău, sâmbătă de la ora 10, atunci când autoritățile vor felicita și cele 64 de cupluri de zălăuani care în acest an au împlinit sau împlinesc 50 de ani de căsnicie. „Cuplurile de aur” vor fi invitate, după ora 11, la o masă festivă.

Restricții de circulație în zona centrală

În ceea ce privește circulația în zona de desfășurare a evenimentului, autoritățile vor bloca circulația autovehiculelor începând de joi, de la ora 18, pe strada Parcului, de la intersecția cu strada 22 Decembrie 1989 (fostă Crasnei) până la intersecția cu strada Decebal, de asemenea, pe strada Simoion Oros, de la intersecția  cu strada Parcului până la intersecția cu strada Unirii, în zona hotelului Porolissum. De la ora 20, tot joi, va fi blocată circulația pe strada 22 Decembrie 1989, de la intersecția cu strada Gheorghe Doja- Clădirea Transilvania până la intersecția cu strada Constantin Dobrogeanu- Gherea. Joi, la miezul nopții va fi blocată o mare parte din parcarea de la Primărie – în spatele clădirii instituției, pentru a putea fi montată scena. După finalizarea evenimentului, începând de duminică spre luni, după ora 12 noaptea, zona va fi degajată și se vor desfășura activități de curățenie pe toate spațiile din și din jurul locului de desfășurare, inclusiv pe bulevard.

Primăria va avea, ca de obicei,  sprijinul unor instituții și societăți importante, cum ar fi Poliția Zalău, Poliția Locală Zalău, Jandarmeria, ISU SMURD, Serviciul Județean de Ambulanță, Compania de Apă, Brantner și Citadin.

 

 

 

Alte articole

One Thought to “Zilele Zalăului 2019: economie la buget, bani mai mulți de la sponsori  ”

  1. Anonim

    Zilele parcarii,o tiganie!

Leave a Comment