Zeci de sălăjeni au intrat în spital cu o boală şi au ieşit cu alta

Doar două unităţi medicale din judeţ au raportat, în acest an, cazuri de infecţii nosocomiale. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, din totalul celor 61 de astfel de infecţii, 60 au fost la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi doar una la Spitalul Orăşenesc „Prof. dr. Ioan Puşcaş” Şimleu Silvaniei. Situaţia se datorează faptului că SJU Zalău este singura unitate medicală din judeţ cu compartiment integrat pentru identificarea cazurilor şi luarea de măsuri pentru remedierea lor. În plus, este şi cel mai mare spital sălăjean, cu cel mai mare flux de pacienţi, şi unde se realizează intervenţii mai complexe decât în alte unităţi de profil din judeţ.
„Majoritatea infecţiilor – 44 la număr – au afectat aparatul digestiv, lor adăugându-li-se infecţiile asociate (şase cazuri), plăgile chirurgicale (şase) şi infecţiile urinare (patru)”, a precizat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
În ceea ce priveşte germenii care au dus la apariţia acestor probleme, în cele mai multe cazuri a fost vorba despre Clostridium difficile, o bacterie ce determină iritarea intestinului şi a colonului şi care cauzează diaree, febră şi crampe abdominale. Alţi pacienţi au contactat în perioada internării Stafilococul Auriu, Escherichia coli ori Proteus.
Conform unui ordin al ministrului Sănătăţii, începând din această lună, infecţiile nosocomiale din spitale se vor raporta diferit, acestea considerându-se „infecţii asociate asistenţei medicale”.
Principala schimbare este că acestea vor fi trecute săptămânal într-un registru electronic unic de monitorizare pentru fiecare secţie, iar toţi angajaţii din spital, de la asistenţi, medici şi până la personalul din conducere vor fi responsabili de cum se va face monitorizarea, şi nu doar medicul epidemiolog, aşa cum era până acum.
Astfel, în fiecare zi de luni, toate secţiile unui spital vor înregistra cazurile de infecţii nosocomiale, inclusiv cele de suspiciune pentru săptămâna precedentă.
Raportările săptămânale sunt transmise Compartimentului de Supraveghere şi Control al Infecţiilor Nosocomiale şi către managerul unităţii, iar la final de lună, raportarea integrală să se facă la DSP. Modificările au ca obiectiv responsabilizarea tuturor angajaţilor din spital, dar şi o mai mare transparenţă, întrucât raportările vor putea fi consultate de către pacienţi pe site-urile spitalelor.
Unităţile medicale din judeţ au raportat anul trecut doar 54 de infecţii nosocomiale, 51 dintre acestea fiind înregistrate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în timp ce în 2014, au fost înregistrate 99 de astfel de infecţii.
A.V.

Alte articole

2 Thoughts to “Zeci de sălăjeni au intrat în spital cu o boală şi au ieşit cu alta”

  1. Anonim

    cum le stii tu pe toate vilcocischi..

    1. Diana Bolgar

      este ceva grav ca informeaza cititorii? Sunt cifrele raportate de spital, si datele la fel. Nu le „stie” ea si nu le aseaza in ziar din „burta”. daca va e ciuda si va simtiti cu musca pe caciula, asta este o alta poveste si e de inteles comentariu. Multa sanatate!

Leave a Comment