Zâmbetul ştirb al statului: Părinţii plătesc bani grei pentru sănătatea dentară “gratuită” a copiilor

Copiii români se confruntă cu probleme dentare de la vârste tot mai fragede, situaţie cauzată de factori economici, socială, dar şi de educaţie. Studiile arată că 83 la sută dintre copiii din România în vârstă de şase ani au dinţii afectaţi de carii, procentul ajungând la 94 la sută la vârsta de 18 ani.
Stomatologii sălăjeni arată cu degetul atât spre părinţi şi şcoală, cât şi spre statul român, care pe lângă că nu sprijină redeschiderea cabinetelor şcolare de profil, alocă fonduri derizorii serviciilor de medicină dentară.

Din ce în ce mai mulţi copii sălăjeni au probleme dentare de la vârste tot mai fragede. În condiţiile în care, în ţara noastră nu este pus la punct un sistem de prevenţie şi monitorizare a stării de sănătate dentară şi pentru că, pentru mulţi, întreţinerea danturii este un lux, statisticile deloc îmbucurătoare nu ar trebui să ne mire.
Adaugăm bugetul insignifiant pe care statul îl alocă serviciilor de medicină dentară, dar şi faptul că în şcoli, cabinetele stomatologice sunt pe cale de dispariţie şi avem un tablou complet.

Bani cu ţârâita pentru tratamentele dentare
Pentru primul trimestru al anului în curs, Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj i-a fost alocat un buget de 347.000 de lei pentru medicina dentară, care va fi distribuit celor 62 de cabinete stomatologice aflate în relaţii contractuale cu instituţia. În medie, fiecăruia dintre cel 75 de medici care profesează în respectivele cabinete ar urma să i se deconteze servicii medicale în valoare de 1.600 de lei/lună. După cum ne-a declarat Olga Stana, directorul interimar al CAS Sălaj, suma variază de la un medic, la altul, în funcţie de o serie de aspecte: de la gradul profesional al doctorului, la mediul în care profesează (urban ori rural). “Spre exemplu, în mediul urban, unui medic specialist i se decontează 1.570 de lei/lună, în timp ce în rural, suma ajunge la 2.355 de lei. La rândul său, un medic simplu de la oraş primeşte 1.256 de lei/lună, iar unul din rural, 1.884 de lei/lună”, a explicat oficialul CAS Sălaj.
Dacă luăm în calcul costurile ridicate pe care le presupun serviciile medicale dentare, vom înţelege de ce fondurile se epuizează foarte repede. Pentru tratamentul unei carii simple, în pachetul celor 24 de servicii medicale se prevede decontarea a 94 de lei, în timp ce pentru extracţia unui dinte permanent, cu anestezie, 70 de lei. Statul suportă integral, decontând 780 de lei, şi aparatele şi dispozitivele utilizate în tratamentul malformaţiilor congenitale.

Stomatologii vor buget mai mare
Corin Penciuc, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Sălaj, reclamă bugetul mult prea mic pe care statul îl asigură serviciilor de medicină dentară, catalogându-l ca fiind unul “derizoriu”. “Statul român a abandonat demult problema, astfel că populaţia nu beneficiază de sprijin financiar pentru a accesa aceste servicii. Anual, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate alocă în această direcţie 0,6 la sută din totalul banilor pentru Sănătate, în timp ce în alte state europene, vorbim despre un procent cuprins între 5 şi 10 la sută”, precizează Penciuc, adăugând că un coeficient de 3-4 procente ar aduce o schimbare vizibilă în sănătatea buco-dentară a românilor şi, mai ales, a copiilor.
Stomatologii sălăjeni se plâng că din banii pe care îi primesc într-o lună de la CAS, nu pot tratata mai mult de şase-şapte copii, aşa că se ajunge în situaţia în care se întocmesc liste de aşteptare.

Tot mai mulţi dentişti vor să ofere servicii gratuite
În ciuda sumelor mici pe care le decontează statul, tot mai mulţi medici dentişti din judeţ intră în relaţii contractuale cu CAS Sălaj. După cum ne-a declarat Olga Stana, în cursul anului trecut, lista stomatologilor care oferă servicii medicale gratuite pentru copii s-a îmbogăţit cu 19 nume. Aşa se face că în prezent, 75 de medici, ce lucrează în 62 de cabinete stomatologice, au semnat contracte cu CAS Sălaj. “51 de medici lucrează în mediul urban – 41 în Zalău, iar 24, în mediul rural”, menţionează directorul instituţiei amintite.
“Sumele decontate pentru serviciile medicale sunt foarte bune. De altfel, unii medici şi-au dorit să între în relaţii cu Casa, tocmai din acest motiv, explicând că nu îşi permit aceste tarife la cabinetele lor particulare”, a mai spus Stana.
Lista lor poate fi consultată pe site-ul www.cnas.ro/cassalaj.

Ne-au rămas doar două cabinete şcolare

Dacă înainte de Revoluţie, în Sălaj, ca de altfel şi în celelalte judeţe ale ţării, exista o reţea de cabinete şcolare, în care elevii ajungeau obligatoriu cel puţin o dată la şase luni, de câţiva ani încoace, aceste cabinete sunt pe cale de dispariţie. În judeţ au rămas doar două: unul în incinta Liceului cu Program Sportiv “Avram Iancu” (îi sunt arondate Colegiul Naţional “Silvania”, Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul”, Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” şi Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr”) şi un altul la Şcoala Gimnazială “Iuliu Maniu” (îi sunt arondate Şcoala Gimnazială “Porolissum”, Şcoala Generală “George Coşbuc”, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”, Şcoala Gimnazială “Gheorghe Şincai”, Liceul Ortodox “Sf. Nicolae”, Colegiul Reformat “Wesseleny”, Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu”, Liceul de Artă “Ioan Sima” şi Şcoala Gimnazială “Corneliu Coposu”). Cele două cabinete deservesc aproximativ 12.000 de elevi.
“Cabinetele şcolare sunt o necesitate, pentru că ar rezolva o bună parte din problemele de profilaxie stomatologică pentru populaţia tânără”, opinează preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Sălaj.

Părinţii, principalii responsabili
În condiţiile date, totul rămâne în sarcina părinţilor. Aceştia nu doar că trebuie să-şi înveţe odraslele despre importanţa igienei dentare, dar trebuie şi să îi familiarizeze de mici cu medicul dentist. Şi, evident, să suporte contravaloarea consultaţiilor şi a tratamentelor costisitoare. “Alimentaţia necorespunzătoare, igiena precară, nepăsarea părinţilor fac ca primele carii să apară încă de la 4-5 ani. Tocmai de aceea, copiii trebuie învăţaţi de mici să se spele pe dinţi, să mănânce sănătos; iar părinţii să înţeleagă că profilaxia începe de la erupţia dentară, iar cei mici trebuie duşi regulat la control, indiferent dacă sunt sau nu probleme”, mai spune Penciuc.

Alte articole

2 Thoughts to “Zâmbetul ştirb al statului: Părinţii plătesc bani grei pentru sănătatea dentară “gratuită” a copiilor”

  1. jk

    tot candideaza la sefie dar nu face nimic !!! de ce oare ????? pana ajunge sef vede toate neregulile !!cand e sus spune ca nu se poate !!!de ce nu iese cu o demisie de ,,ONOARE ,, ??????sa arate ca are obraz !!!!asa se cam intampla peste tot !!!

  2. Tata-JDER (CENZURAT!)

    !ATENTIE! a aparut CENZURA…. se scot comentarii…[.!.] !ATENTIE!

    !ATENTIE! !CENZURA! !ATENTIE! !CENZURA! !ATENTIE! !CENZURA!

Leave a Comment