Zălăuanii vor viziona primul film la Scala atunci când cinematograful va fi  istorie în alte municipii

Nicio speranță până în 2020

Veștile referitoare la proiectul de reabilitare din temelii a cinematografului Scala nu sunt deloc îmbucurătoare. Am putea spune că sunt aproape aceleași ca și cele primite anul trecut din partea autorităților. La solicitarea noastră, Primăria Zalău ne-a comunicat ultimele noutăți legate de acest proiect pe care toți zălăuanii îl așteaptă.

“Primăria Municipiului Zalău a transmis documentația completă către Compania Națională de Investiții pentru finanțarea obiectivului de investiții << Reabilitarea, modernizarea, dotarea și extinderea cinematografului Scala din municipiul Zalău >>. Documentația de atribuire a fost elaborată de către CNI și a fost postată în SEAP, urmând să fie verificată și validată de către ANAP. După finalizarea procedurii de achiziție, va fi semnat contractul de lucrări (execuție cu proiectare), termenul de realizare a investiției fiind de 15 luni, din care două luni proiectare și 13 luni execuție”.

“Primăria Municipiului Zalău a transmis documentația completă către Compania Națională de Investiții pentru finanțarea obiectivului << Reabilitarea, modernizarea, dotarea și extinderea cinematografului Scala din municipiul Zalău >>. Documentația de atribuire a fost elaborată de către CNI și a fost postată în SEAP, urmând să fie verificată și validată de către ANAP. După finalizarea procedurii de achiziție, va fi semnat contractul de lucrări (execuție cu proiectare), termenul de realizare a investiției fiind de 15 luni, din care două luni proiectare și 13 luni execuție.

Primăria Zalău a dorit ca acest spaţiu de recreere şi distracţie să arate, la final, cu nimic mai prejos decât sălile de cinema din marile mall-uri din ţară. Problema este, însă, aceea că peste cel puțin doi ani – termenul cel mai probabil până la care vom avea acest cinematograf – moda sălilor de cinema ar putea fi pe cale de dispariție. Vedem bine cum la marile cinematografe din țară un film bun abia dacă umple sala la un sfert din capacitatea ei. Interesul pentru acest tip de divertisment, cel puţin în marile oraşe, este în scădere. Cu toate acestea, pentru noi, un cinematograf şi un planetarium ar însemna, încă, foarte mult, având în vedere faptul că în municipiu posibilităţile de petrecere a timpului liber şi distracţie sunt limitate în prezent.

Proiectul a întâmpinat multe piedici, dar şi o atitudine refractară din partea ministerului de resort, care a amânat demararea procedurilor în mai multe rânduri şi a refuzat iniţial să mai includă în finanţare şi construirea planetariumului. Reprezentanţii Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, au spus atunci când au primit acest proiect, că zălăuanii nu au nevoie de alte lucruri în afara unui cinematograf clasic, însă ulterior, în urma insistenţelor municipalităţii, au acceptat şi celelalte obiective cuprinse în proiect. Vor exista spaţii care vor putea fi comparate cu uşurinţă cu ceea ce marile cinematografe din ţară oferă la ora actuală. O sală de proiecţie 3D, cu posibilitatea de a găzdui şi prezentări, conferinţe, spectacole, cu o scenă de peste 10 metri pătraţi şi o capacitate a sălii de  247 locuri, inclusiv locuri special amenajate pentru persoane cu dizabilităţi; o sală de cinema 3D cu capacitate de 40 locuri, inclusiv locuri special amenajate pentru persoane cu dizabilităţi; un planetarium digital cu 25 de locuri; spaţii pentru vânzarea de bilete, foaier etc. Corpul de clădire în care funcţiona centrala termică va fi desfiinţat şi în locul acestuia, pe acelaşi amplasament va fi construit un corp de clădire în care să fie amplasate echipamente tehnologice şi vestiare, cabine, spaţii sanitare etc. Toate spaţiile vor fi dotate cu instalaţii de proiecţie şi sonorizare de ultimă generaţie, astfel încât, bucuria oferită de un spectacol cinematografic sau de oricare alt gen să fie una deplină.

Sunt de aşteptat şi modificări în ceea ce priveşte felul în care exteriorul cinematografului va fi efectuat, precum şi felul în care municipalitatea va mai permite afişajul comercial uriaş pe suprafaţa din exterior a complexului, lucru care, aşa cum vedem în multe cazuri, ştirbesc atât aspectul obiectivului cât şi întreaga imagine a zonei. Costurile lucrării se vor ridica la peste 15 milioane de lei. Singura veste bună din acest punct urbanistic important al Zalăului este faptul că blocul Scala intră, după decenii de așteptare, în reabilitare. În privința cinematografului însă, așteptarea este singura certitudine. Proiectul arată bine acum însă nimeni nu va garanta că peste doi, chiar trei ani, atunci când va fi, finalizat, el va mai fi la fel de frumos și mai ales la fel de util sălăjenilor. Pentru că întârziem iată, mult prea mult, chiar dacă nu exclusiv din vina noastră, tot întârziere este, și de la an la an explicațiile sunt aceleași. Rămâne ca cinefilii, dar şi cei care vor dori să-şi petreacă timpul liber într-un astfel de complex să dea dovadă de răbdare şi să aştepte încă cel puțin doi ani ca legendarul “Cinema Scala” să îşi primească într-un final spectatorii aşa cum se întâmpla în Zalăul din vremurile de altădată.

 

 

 

2 Thoughts to “Zălăuanii vor viziona primul film la Scala atunci când cinematograful va fi  istorie în alte municipii”

  1. Anonim

    Cui naiba ii mai trebuie cinema cand cu un tv de 55 inci ,un audio atmos si filme pe torente 4k ai cinema la tine acasa gratis.

  2. Vise tată, vise..

    Cinema Scala se află printre marile proiecte de nerealizat ale localităţii Zalău: soseaua de centură a Zalăului, tunelul de sub Meseş, respectiv aducerea apei de la Gilău etc).
    Ce se poate face în sat duminica? Se poate merge la biserică sau la K….land, iar cei mai în trend pot băga mecla în mall-urile din Cluj sau Baia Mare.

Leave a Comment