Pe fondul unei explozii a numărului de infecţii respiratorii, În Sălaj, nu se ştie când va avea loc vaccinarea antigripală

Numărul cazurilor de viroze şi pneumonii creşte de la o săptămână la alta. Schimbările bruşte de temperatură afectează starea de sănătate a sălăjenilor, cei mai sensibili la bolile de sezon dovedindu-se a fi copiii. Aproape 1.380 de persoane au fost diagnosticate cu infecţii respiratorii în numai şapte zile, din care peste 500 sunt copii şi adolescenţi.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, în intervalul 7-13 octombrie, 1.376 de sălăjeni au fost diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii. Dintre acestea, cele mai multe diagnostice au privit segmentul de vârstă 5-14 ani, fiind depistate 450 de cazuri, urmate de cele 389 de cazuri, descoperite în rândul sălăjenilor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani. După cum a explicat oficialul DSP Sălaj, cele mai multe îmbolnăviri au fost uşoare, fiind internate doar opt persoane, din care şase au fost copii.
Tot în aceeaşi perioadă au fost înregistrate şi 103 cazuri de pneumonie, cele mai multe fiind depistate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani. Medicii au dispus internarea în 25 de astfel de cazuri, din care 18 au fost copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14.

DSP Sălaj nu ştie când va primi dozele de vaccin
Campania de vaccinare antigripală gratuită va începe, şi în acest an, cu întârziere. Reprezentanţii DSP Sălaj au încheiat zilele acestea catagrafia de toamnă, numărul necesar de doze de vaccin antigripal fiind de aproximativ 42.000, însă nu se cunoaşte data în care vor fi primite acestea. „Nu s-a stabilit o dată pentru demararea campaniei de vaccinare, de asemenea nu ştim încă numărul de doze de vaccin ce va fi alocat Sălajului şi nici când se va primi prima tranşă”, a precizat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
Potrivit acesteia, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical. Acţiunea se va derula, ca în fiecare an, prin intermediul cabinetelor medicilor de familie şi al unităţilor sanitare cu paturi.
De altfel, în sezonul rece precedent, primele 1.800 de doze de vaccin gratuit au fost primite în Sălaj abia la mijlocul lunii noiembrie. Întârzierea livrării produsul a fost cauzată de o contestaţie depusă de una dintre firmele participante la licitaţia publică, organizată la nivel central pentru achiziţionarea acestuia. Anul trecut, DSP Sălaj a solicitat Ministerului Sănătăţii, în urma catagrafiei din toamnă, 45.000 de doze de vaccin antigripal şi, potrivit Ligiei Marincaş, acestea au fost alocate judeţului în mai multe tranşe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment