Securitatea la incendiu – între „a fi și a nu fi” la Spitalul Județean de Urgență Zalău

Mai multe articole publicate ieri în presa națională menționau faptul că foarte multe spitale din țară nu dețin autorizație sau aviz de securitate la incendiu, în acest sens fiind solicitată și o listă de către conducerea Ministerului Sănătății. Pe această listă figura fără autorizație la incendiu și Spitalul Județean de Urgență Zalău, situație care nu este, însă, în totalitate reală. Reprezentanții ISU Sălaj ne-au comunicat situația exactă a autorizațiilor și avizelor din cadrul unităților aflate în subordinea Spitalului Județean. Astfel, corpurile principale din cadrul spitalului, respectiv A și B, dețin autorizație de securitate la incendiu.

Corpurile C și D dețin doar avizul de securitate la incendiu, motivul fiind faptul că spațiile din aceste secții ar fi, încă, în renovare sau reamenajare. În corpul C a spitalului funcționează secția Oncologie, unul dintre Blocurile operatoare și Ambulatoriul, iar în corpul D funcționează secția Neonatologie, laboratoare și secția Dermato- venerice. În aceeași situație, tot sub protecția avizului, se află și secțiile din cadrul Spitalului “vechi”, situat pe strada Tudor Vladimirescu, respectiv secțiile Pneumoftiziologie, Psihiatrie și Boli Infecțioase. Această clădire s-a aflat în reabilitare până anul trecut. Legea prevede condiții și situații diferite prin care IGSU acordă autorizațiile și avizele de securitate la incendiu. Autorizația de securitate la incendiu este un act administrativ, emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în baza legii, prin care se certifică, în urma verificărilor documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinței esențiale de securitate la incendiu pentru construcții, instalații  tehnologice și alte amenajări.

Obținerea autorizației IGSU și obligația solicitării acesteia revine, potrivit legii, beneficiarilor și, bineînțeles, investitorilor construcțiilor sau amenajărilor ce urmează a fi utilizate în diferite domenii de activitate. Avizul de securitate la incendiu reprezintă un act emis ca urmare a verificărilor în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptat în baza legii, în documentațiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinței esențiale de securitate la incendiu a construcțiilor, instalațiilor și altor amenajări. Prin urmare, avizul asigură o protecție legală, putând acționa doar în perioada în care o clădire se află în construcție, amenajare, reabilitare etc., fiind dat în baza unui proiect întocmit de un specialist. Avizele și autorizațiile de securitate la incendiu își pierd valabilitatea dacă agenții constatatori confirmă nerespectarea condițiilor care au stat la baza emiterii acestora. Documentația tehnică, întocmită ca bază pentru a se emite autorizația de securitate la incendiu, trebuie realizată de proiectanți și este certificată de verificatori de proiecte, specializați și atestati în acest domeniu.

După finalizarea lucrărilor, este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu. Reprezentanții ISU Sălaj ne-au comunicat faptul că toate aceste subunități din cadrul Spitalului Județean sunt, în prezent, în curs de autorizare. Motivele pentru care, de regulă, obținerea acestor autorizații este întârziată sunt, printre altele, tergiversarea/întârzierea lucrărilor, schimbările survenite pe parcurs în proiect, lipsa fondurilor pentru continuarea lucrărilor etc. Am solicitat și conducerii Spitalului Județean de Urgență Zalău un punct de vedere legat de situația la zi a autorizațiilor și avizelor pentru securitatea la incendiu, însă acesta nu a sosit pe adresa redacției Magazin Sălăjean până aseară, la închiderea ediției, urmând să îl publicăm integral atunci când ne va fi trimis.

 

 

Alte articole

3 Thoughts to “Securitatea la incendiu – între „a fi și a nu fi” la Spitalul Județean de Urgență Zalău”

 1. sive

  cel mai eftin aste sa scapam unitatea de administratia pesedista

  1. Anonim

   Grăbiți-va!!!

 2. Anonim

  TOTI CEI CARE SE INTERNEAZA AR FI BINE SA ISI IA CU EI MINIM UN STINGATOR DE INCENDIU AUTO …

Leave a Comment