Șase accidente grave în ultimele luni: “Zebrele” periculoase din Șimleu, în atenția autorităților

Drumul Național 1H care se suprapune cu cea mai circulată stradă din Șimleu Silvaniei – strada Partizanilor – are, în cel puțin două puncte situate în oraș, un potențial ridicat de pericol pentru traficul rutier și pietonal. Pe două dintre trecerile de pietoni situate pe această stradă, aflate la o distanță de circa 100 de metri una de cealaltă, au avut loc în ultimele luni nu mai puțin de șase accidente rutiere soldate cu rănirea a cinci persoane și un deces, în accidentul de săptămâna trecută. Pe de o parte, desigur, discutăm de vina conducătorilor auto care, ignorând semnele de circulație și marcajele corespunzătoare acestor treceri de pietoni, trec peste ele ca pe autostradă.

De cealaltă parte, responsabilitatea este și a celor care administrează acest drum, respectiv Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cât și a pietonilor care traversează prin locuri nemarcate, în cazul de față prin locuri situate între trecerile de pietoni, locuri nepermise. Nu în ultimul rând, autoritățile locale au obligația  să facă demersuri suplimentare în vederea asigurării unui grad maxim de  securitate în dreptul acestor treceri de pietoni și să facă tot posibilul să construiască un trotuar și pe partea stângă (vezi foto) a carosabilului.

 CNAIR trebuie să se implice: strada Partizanilor este parte din DN1H

Reprezentanții Poliției Șimleu Silvaniei ne-au transmis statistica accidentelor rutiere produse în ultimele luni, în aceste zone, respectiv cele două treceri de pietoni. Sunt șase accidente dintre care două grave, soldate cu cinci răniți și un decedat. Toate produse pe trecerile de pietoni marcate cu indicator și “zebră”.

“Zonele sunt marcate corespunzător, un singur neajuns ar fi la cea de-a doua trecere de pietoni, cea care face legătura cu direcția de mers înspre Podul Decebal. Aici, vegetația abundentă estompează parțial semnele de circulație. Noi am discutat cu șeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Sălaj despre aceste probleme și încercăm să găsim soluții cât mai repede posibil. Una dintre ele se va concretiza într-o solicitare pe care o vom trimite în aceste zile Companiei Drumurilor Naționale în vederea amplasării de relantisoare în dreptul acestor treceri de pietoni și a unor marcaje suplimentare pe carosabil. Din păcate mulți șoferii sunt neatenți, grăbiți, ignoră semnele de circulație, calcă nepermis de mult pedala de accelerație iar rezultatele sunt cele pe care le cunoașteți. Încercăm să găsim soluții și, cu sprijinul Primăriei, le vom implementa”, ne-a spus înlocuitorul la comanda Poliției Șimleu Silvaniei, comisarul-șef Ioan Santavan.

Prin urmare, singurele soluții ce pot fi luate imediat ar fi tunderea copacilor și a vegetației din apropierea acestor treceri de pietoni și montarea de relantisoare ori marcaje din material special, singurele în măsură să-i determine pe șoferii certați cu Codul Rutier să își ia toate măsurile și să se asigure că nu trec peste aceste treceri de pietoni ca la raliu.

relantisor

Comisie de circulație întrunită în regim de urgență pentru găsirea de soluții

Primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, ne-a spus că problema siguranței traficului rutier în Șimleu este una de maximă importanță atât pentru Primărie cât și pentru celelalte autorități responsabile. “Este un lucru care ne preocupă permanent. Mâine, cel mai probabil (joi. n.red) comisia de circulație (din care face parte viceprimarul orașului, șeful Poliției și șeful Poliției local) se va întruni în cadrul unei ședințe în care se vor căuta și propune soluții – unele imeadiat, dar și cele ce vor fi luate cu aprobarea altor autorități, soluții prin care să reușim să diminuăm numărul evenimentelor, în special al celor care se petrec în preajma trecerilor de pietoni. Din păcate, pe acest drum nu putem dispune măsuri fără înștiințarea și aprobarea CNAIR, drumul nefiind în administrarea Primăriei Șimleu. Însă, desigur, vom propune soluții viabile și concrete și vom încerca să-i convingem pe cei de la Drumurile Naționale despre importanța sporirii gradului de siguranță, mai ales din aceste zone vulnerabile.

Probabil și relantisoarele vor fi o soluție și, sigur, marcaje cauciucate suplimentare, indicatoare luminoase și alte măsuri legale pe care le putem adopta, toate vor fi luate în calcul. Avem în plan și proiectarea, pe viitor,  unui trotuar pe partea pe care acesta nu există însă, de asemenea, nu putem decide singuri. Suntem preocupați și cu siguranță vom găsi soluții însă, așa cum știți, nicio soluție nu poate fi pe deplin eficientă în lipsa atenției și a respectului în trafic de care atât conducătorii auto, cât și pietonii sau ceilalți participanți la trafic trebuie să dea dovadă permanent”, a declarat edilul din Șimleu pentru Magazin Sălăjean.

 

 

 

Alte articole

7 Thoughts to “Șase accidente grave în ultimele luni: “Zebrele” periculoase din Șimleu, în atenția autorităților”

 1. din simleu

  la stadion venind din oras nupoti trece doar pe carosabil! acel loc fiind plin de copiii care vin de la antrenamente si strazile adiacente!

 2. I.C.

  Aha, aflăm că există o Comisie de circulație în Șimleu! Nu știți, cu ce s-a ocupat în toți acești ani cu accidente grave pe str. Partizanilor (DN1H)? După cum declară primarul, se pare că și-au zis că fiind șosea nu-i treaba lor, ci a celor de la Drumuri Naționale. Trebuie să moară oameni ca să vă faceți datoria față de cetățenii orașului care v-au ales, dle primar? Sau sînteți prea ocupat cu cele 4-5 festivaluri?

 3. Anonim

  Politia Simleu e de vina in frunte cu cel care conduce. Ei stau cu radarul doar la iesire din oras sa-si faca norma! de ce nu stau la „panda” la trecerile de pietoni in centrul orasului???

 4. Anonim

  12:39 Adevărat vorbești!!! În ord..195/2002 art 123 scrie:Reguli pentru circulaţia vehiculelor
  Art. 123
  Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare; când au stat cu radarul acolo??? Respectă careva obligațiile respective??? Sigur nu o să apară nici un proces verbal de la rutieră referitor la regula respectiva,problema adevărată lipsește Educația Rutieră și Conduita Preventivă în traficul din România!!!

 5. Anonim

  Trecerea de la bariera (langa mat) e ignorata total de catre conducatorii auto

 6. Calu

  Pentru 9:32 nu fi cârcotaș ! și circula preventiv!

 7. Anonim

  La acea trecere de pietoni sunt și niște trepte pentru pietonii care vin de pe strada Fierarilor. Când îți apare un pieton de acolo în fugă pe trecerea de pietoni poți avea și 20 km/h că tot îl lovești. Și pietonii trebuie să fie mai responsabili și să se asigure înainte de a se angaja în traversare. La școală am învățat că înainte să traversezi te asiguri și abia după aceea traversezi. Nu poți să te arunci în fața mașinii doar că tu ești pe trecerea de pietoni. E greu să ți în frâu o tonă de fiare, chiar dacă ai viteza legală. Nu țin partea șoferilor. Sunt și șoferi care nu opresc la trecerile de pietoni nici în ruptul capului. Poți sta pe marginea trotuarului si să te asiguri până înfrunzești.

Leave a Comment