Sălajul ar putea avea elicopter SMURD

Andreea Vilcovschi&Olivian Vădan

Până la sfârşitul acestui an, regiunea de Nord-Vest va beneficia de un elicopter SMURD, care, cel mai probabil, ar urma să fie amplasat în Zalău.
Proiectul este susţinut de către secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, potrivit căruia centrul de comandă al aparatului de zbor va fi la Cluj-Napoca, însă va staţiona în altă zonă, deoarece elicopterul SMURD trebuie să deservească întreaga regiune şi să acopere în primul rând judeţele din nord-vestul ţării. „Mai sunt două elicoptere care vin anul acesta şi cu asta încheiem regiunile. Va fi unul pe regiunea Nord-Vest şi încă unul în zona Galaţi. Contractele sunt semnate şi urmează să fie aduse către sfârşitul anului şi să intre în lucru la începutul anului viitor”, afirma Arafat în urmă cu câteva zile.
Secretarul de stat a explicat că pentru elicopterul de pe regiunea Nord-Vest, „acum se discută pentru amplasarea lui corectă, el nu aparţine nici de Cluj, nici de Oradea ci de regiunea NV. Va fi sigur sub coordonarea Clujului. Unde va fi amplasat exact, aeroportul din Cluj sau într-o locaţie aproape de Cluj, nu ştim sigur acum, dar va trebui să fie cât mai departe de elicopterul din Mureş. Dacă îl pun lipit de Mureş înseamnă că o să am o zonă cum este Baia-Mare, Sălaj care nu va fi acoperită, mai ales zona Satu-Mare. Urmează să discutăm, să stăm cu toată lumea la discuţii. Există calcule matematice făcute şi nu este o chestie care va fi stabilită de o persoană numai pentru că aşa doreşte acea persoană şi de aici să stabilim care va fi amplasarea corectă a elicopterului”.
În luna mai a acestui an, Arafat susţinea că „judeţul Clujul trebuie să înţeleagă că elicopterul nu trebuie plantat la Cluj pentru a fi capabil sa deservească întreaga regiune. Am gândit logic, iar punctul în care ar trebui acesta amplasat este într-o localitate din judeţul Sălaj, pentru a putea lucra complementar faţă de cel din Târgu-Mureş”.
Pentru amplasarea eliportului în judeţul nostru, autorităţile sălăjene au făcut deja demersuri la Ministerul Sănătăţii şi la Ministerul Afacerilor Interne, ne-a declarat Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului. Potrivit spuselor sale, pasul următor îl reprezintă stabilirea amplasamentului pentru viitorul aeroport. „Ni s-a comunicat că există şanse mari ca eliportul să fie stabilit la Zalău. În ceea ce priveşte zona în care acesta va funcţiona, până acum au fost identificate trei locaţii: una în curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj, o alta, în incinta Unităţii Militare 01483 din Zalău şi o a treia, în Dâmbul Morii”, a precizat Căpîlnaşiu.
Demersul oficialităţilor judeţene ne-a fost confirmat şi de către Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, care susţine că poziţionarea centrală a Sălajului în regiune va permite intervenţia promptă în cazurile de urgenţă ce pot să apară în judeţele limitrofe. În opinia sa, cea mai potrivită locaţie ar fi în curtea Unităţii Militare. De altfel, baza sportivă din incinta cazărmii este folosită şi în prezent, în caz de nevoie, pentru aterizarea elicopterului SMURD solicitat să intervină pentru transportul pacienţilor în stare gravă.
„Din punctul meu de vedere, varianta Unităţii Militare ar fi cea mai potrivită, întrucât este situată în apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Pentru evaluarea situaţiei, este posibil ca în judeţ să vină Raed Arafat, care este unul dintre susţinătorii proiectului”, a mai spus şeful administraţiei judeţene.
La rândul său, prefectul Ionel Ciunt a afirmat că autorităţile nu au, încă, un răspuns scris la solicitările făcute către cele două ministere, dar „verbal, avem asigurări că elicopterul va veni în Sălaj. Mai mult ca sigur baza de decolare va fi amplasată în curtea Unităţii Militare, unde avem posibilităţi de construcţie a eliportului şi a hangarului în care să garăm aparatul de zbor”.

Alte articole

Leave a Comment