Sălăjenii – trimişi la Cluj pentru investigaţii RMN

De câteva luni, sălăjenii îşi pot face investigaţii imagistice prin Rezonanţă Magnetico-Nucleară (RMN) doar la Cluj, din cauză că singurul aparat din judeţ care permite acest lucru şi care se află în dotarea Policlinicii Salvosan Ciobanca s-a defectat.

În ultimii ani, aici au putut fi efectuate investigaţii de profil atât contra cost, pentru sălăjenii dispuşi să achite cei aproximativ 400 de lei care reprezintă preţul de pe piaţă, cât şi pentru bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău. Acest ultim aspect era reglementat de un contract încheiat între cea mai mare unitate spitalicească din Sălaj şi Salvosan Ciobanca, a declarat managerul SJU Zalău, Laurenţiu Barna.
În urmă cu câteva luni, însă, totul a fost dat peste cap, după ce magnetul aparatului RMN a crăpat, întreaga aparatură devenind nefuncţională. “Am fost anunţaţi că aparatul s-a defectat şi a trebuit să găsim o soluţie. Astfel, am încheiat un contract de prestări servicii cu SC Scandia Imagistica Cluj SRL şi, când avem pacienţi internaţi care au nevoie de asemenea investigaţii, îi trimitem la Cluj”, a declarat Laurenţiu Barna. Potrivit acestuia, pentru Spitalul Judeţean acest lucru înseamnă un cost în plus cu asigurarea transportului bolnavilor, însă chiar şi aşa, pentru moment, aceasta reprezintă cea mai bună alternativă. “Pentru cazurile urgente, folosim aparatura noastră, avem un Computer Tomograf (CT) care utilizează fasciculi de izotopi. Trimitem la Cluj doar cazurile care depăşesc capacitatea noastră tehnică, adică în medie şase, şapte pe lună”, a spus managerul Spitalului Judeţean.
Acesta a precizat că există demarate discuţii cu Ministerul Sănătăţii (MS) privind dotarea Spitalului Judeţean cu un aparat RMN, însă sumele de care este nevoie în acest sens sunt uriaşe. “MS ne-a întrebat dacă avem nevoie de un aparat RMN, iar răspunsul nostru a fost afirmativ. Suntem în discuţii cu MS în acest sens, însă trebuie să înţelegem că nu doar aparatul este foarte scump, ci şi întreţinerea lui. În plus, este nevoie de amenajarea unei camere speciale în care acesta să fie amplasat”, a explicat Laurenţiu Barna.
Acesta a spus că una din variantele luate în calcul pentru amortizarea investiţiei şi asigurarea măcar parţială a banilor care să permită funcţionarea şi întreţinerea aparatului ar fi stabilirea unui program de felul celor existente în alte spitale care au în dotare acest tip de tehnologie medicală. “Am văzut că alte spitale au stabilit un fel de orar: până la amiază, se efectuează investigaţii prin RMN pentru pacienţii internaţii, după care, până la finalul zilei, investigaţiile sunt accesibile publicului larg contra cost. Un aparat RMN este foarte util, cum să nu ne dorim aşa ceva? Repet, totuşi, că trebuie să fim atenţi şi la sumele de bani implicate”, a spus Laurenţiu Barna, care a menţionat că spitalul pe care îl conduce are nevoie nu doar de aparat RMN, ci şi de două laparoscoape, două endoscoape, un ecodoppler cardio, lămpi pentru sălile de operaţii etc. “În total, sunt 90 de aparate de care avem nevoie, din care am cerut MS în acest an 47, în valoare totală de 2,6 milioane de lei. Cum suntem, însă, în plin proces de reabilitare şi modernizare, fondurile ne-au fost alocate pentru acest capitol”, a spus Laurenţiu Barna.

RMN de un milion de euro la Salvosan Ciobanca

Aşadar, cu toate că există demarate discuţii privind dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău cu un aparat RMN, acest lucru nu se va întâmpla prea curând, iar sălăjenii vor fi nevoiţi să îşi pună speranţele doar în Policlinica Salvosan Ciobanca.
Directorul acestei unităţi, Petru Ciobanca, a declarat că a fost achiziţionat deja un aparat nou, investiţia în acest sens fiind de un milion de euro. “Furnizorul este firma Siemens. Dacă am fi reparat celălalt aparat, ne-ar fi costat foarte mult, astfel că am decis cumpărarea unuia nou. În urma ultimelor discuţii cu furnizorul, ni s-a transmis că livrarea se va face în două-trei luni, întrucât vorbim de un aparat masiv, foarte greu. De îndată ce va fi montat, îl vom pune în funcţiune şi va sta la dispoziţia tuturor sălăjenilor care au nevoie de asemenea investigaţii, la preţuri accesibile”, a spus Petru Ciobanca.
Acesta a precizat că în Policlinica Salvosan Ciobanca se fac deja lucrări de readaptare a spaţiului, conform necesităţilor şi dimensiunilor aparaturii recent achiziţionate.

Alte articole

10 Thoughts to “Sălăjenii – trimişi la Cluj pentru investigaţii RMN”

 1. Anonim

  1. Spitalul prefera sa utilizeze CT de 2 lei in loc sa ofere oamenilor sansa unor investigatii complete la Cluj din motive economice. Cat e un drum de Cluj? 15 lei cu Cento, 70 lei cu masina proprie. Faina economie, domnu’ Barna.
  2.Spitalul are RMN datorita lui Mirel Talos, insa conducerea nu e in stare sa-l repare.
  3. RMN-ul lui Ciobanca costa o juma’ de milion de euro, nu un milion. Insa e varf de gama. Daca il poate si plati, tot respectul.
  4. La spital va trebuie, pe langa un vagon de echipamente, mult mult bun simt.

 2. jo

  PT ANONIM
  Spitalul nu are Rmn.are un CT datorita lui Mirel Talos
  Iar cu transportul nu e asa de simplu domnule anonim daca ar fii mama sau tatal dv internat in spital (paralizat sa zicem) la ti ,,incarca,, in autobuz nu pre as-i crede,iar o ambulanta cu medic de la zalau la cluj cosata in jur de 550 lei deci ia calculati costurile nu e chiar asa de simplu

 3. s

  Minune anonima incurcata in maxime greseli gramaticale sa stii ca sursele tale „anonime” nu te-au informat bine. Spitalul nu are RMN, nici macar stricat, iar CT-ul nu e de 2 lei. Cat priveste economiile…iar nu esti informat. Daca eliberezi un bilet de trimitere pentru investigatiile astea, omul poate merge unde doreste. Daca este internat si are nevoie de RMN e treaba spitalului sa-l investigheze, pe cheltuiala sa. Cum sa-l trimita cu Cento? esti sarit de pe fix..

 4. alt anonim

  Spitalul Zalau nu mai are tomograf datorita utilizarii lui abuzive si excesive de catre medicii din UPU care au coarne in fata conducerii. Daca un specialist sau primar neurolog solicita o investigatie tomografica trebuie sa ceara aprobarea scrisa a managerului sau al directorului medical. Daca medicii de garda din UPU cer tomografii la toti tiganii beti, la toate menigitele si lesinurile isterice din gospodaria cetateanului, radiologii executa numaidecat investigatia, chiar daca nu e indicata stiintific. Desigur, nevazand nimic (ca nu are semne tomografice) medicul din UPU mai solicita peste 2 ore alta tomografie. El nu stie ca iradierea omului e egala cu 250 de radiografii craniene simple si ca peste 6 luni pacientul poate orbi prin fibroza de retina. Apoi, statul roman il pensioneaza medical gradul I pentru ca tine niste imbecili in functii de decizie la urgente.

 5. Anonim

  …foarte bine informat ….asa este..pacat ca nu vede nimeni …sau nu vrea sa vada

 6. anomim

  halal spital salvosan aparatele nu inregistreaza nimic -isi fac doar programul lor, cei de la cluj rad de noi zalaunii cand vad rezultatele de la aparatelele de la salvosan . caz concrect eeg efectuat la salvosan ciobanca.

 7. EU

  pt jo 11.01 hai lasate de prostii iti duc eu mama sin colo si napoi cu 200 tot confortu culcat frumos ii dau si un pahar cu apa asa ca lasa tu vrajeala eu cind am chemat salvarea la tata iam intilnit pe la banc post ca n am avut rabdare pina m au interogat ce numar poarta la pantofi sau la camasa

 8. Contribuabil

  Mai barna ,sa nu faci gresala sa aduci un RMN ca la Scandia Cluj ca daca mai pui 10 kg.pe tine nu incapi in el!Sunt si RMN-uri care nu sunt ca o teava si incap si supraponderali in ele!(poti vedea unul la Baia Mare!Nu de alta dar nu te pricepi si poti fi tras in piept de vanzatorii de utilaj si de influientabilii di minister!(Ai auzit de claustrofobie).Daca nu vezi decs.

 9. Contribuabil

  Mai Barna ,sa nu faci gresala sa aduci un RMN ca la Scandia Cluj ca daca mai pui 10 kg.pe tine nu incapi in el!Sunt si RMN-uri care nu sunt ca o teava si incap si supraponderali in ele!(poti vedea unul la Baia Mare!Nu de alta dar nu te pricepi si poti fi tras in piept de vanzatorii de utilaj si de influientabilii di minister!(Ai auzit de claustrofobie).Daca nu vezi decs.Scuze pentru,, b”.in primul comentariu.

 10. anonim

  Domnule contribuabil, nu sinteti f.bine informat…….de toate achizitiile din spital se ocupa „priceputele” din biroul de achizitii !!!!! care fac greseli peste greseli dar care sunt acoperite de catre dl.Barna ! !!! Nu-i asa doamna Pintican?

Leave a Comment