Sălăjenii s-au îmbulzit cu miile să se imunizeze

Peste 2.000 de doze de vaccin antigripal au fost epuizate în Sălaj în prima săptămână a campaniei gratuite derulate de Ministerul Sănătăţii. Cele mai multe persoane imunizate până în prezent sunt din rândul celor cu vârsta de peste 65 de ani. Potrivit datelor primite de la Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, au fost vaccinate, de la demararea campaniei, 2.143 de persoane, din care 648 de bolnavi cronici, 487 – personal medical, 55 de persoane instituţionalizate în centre rezidenţiale şi 953 de sălăjeni cu vârsta de peste 65 de ani.
Sălajul a primit, la mijlocul acestei luni, peste 6.000 de doze de vaccin antigripal, dintr-un necesar de 44.487, pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală. A fost vorba de prima tranşă de vaccinuri antigripale care, din depozitele DSP Sălaj, au ajuns în cabinetele medicilor de familie pentru realizarea vaccinării împotriva gripei.
Campania de vaccinare este derulată de Ministerul Sănătăţii (MS) şi a început în urmă cu aproximativ o săptămână. “MS a dat undă verde campaniei de vaccinare, iar în prima tranşă în Sălaj au ajuns 6.220 de vaccinuri, care au fost distribuite cabinetelor medicilor de familie. Vaccinul este din import şi constă într-o fiolă, cu ac, care se administrează aşa cum este ambalată”, a precizat directorul DSP Sălaj.
Şi în acest an, vaccinurile vor fi folosite pentru imunizarea cu prioritate a pesoanelor care prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta de până în 64 de ani, cu boli cornice, în special boli respiratori şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi vârstnici instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În urma catagrafiei întocmite pentru campania din acest an, este vorba despre peste 44.487 de persoane din judeţ, din care 20.000 sunt bolnavi cronici, gravide – aproximativ 500, persoane instituţionalizate în centre rezidenţiale – 650, medici – 2.100, copii şi persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Pentru a beneficia gratuit de vaccinul antigripal, persoanele aflate în categoriile de risc trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie şi să solicite vaccinarea. Vaccinurile antigripale ajung şi unităţile sanitare cu paturi pentru pacienţii internaţi.
Vaccinarea antigripală trebuie să se efectueze din timp, înainte de instalarea perioadei reci, deoarece ajută organismul să se pregătească împotriva virozelor. Vaccinul antigripal se administrează, de obicei, înainte de începerea sezonului rece. Şi anul acesta vaccinul antigripal este de import, întrucât Institutul Cantacuzino nu mai produce serul. Campania de vaccinare se va deruala prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare.

Numărul virozelor este în scădere
Până în prezent, în Sălaj nu a fost înregistrat niciun caz de gripă, iar în ultima săptămână, s-a constatat o scădere cu câteva procente a numărului de viroze şi pneumonii. În opinia reprezentanţilor DSP Sălaj, acest fapt s-ar putea datora temperaturilor uşor mai ridicate din ultimele zile. “Faţă de săptămâna precedentă, în intervalul 19 – 25 octombrie, numărul infecţiilor respiratorii acute a scăzut cu peste şapte la sută, iar cel al cazurilor de pneumonie cu 24 de procente”, a precizat Ligia Marincaş.
Astfel, potrivit sursei citate, în perioada menţionată, 1.539 de persoane au fost diagnosticate cu infecţii acute ale căilor respiratorii. Dintre acestea, cele mai multe diagnostice au privit segmentul de vârstă 5-14 ani, fiind depistate 520 de cazuri, urmate de cele 420 de cazuri, descoperite în rândul sălăjenilor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani. Cele mai multe îmbolnăviri au fost uşoare şi medii, nefiind necesară spitalizarea decât în cazul a 16 bolnavi, din care 13 au fost copii.
În acelaşi interval, au fost semnalate 118 cazuri de pneumonii, cele mai multe fiind depistate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani. Potrivit oficialului DSP Sălaj, s-a dispus internarea în 23 de astfel de cazuri, din care 11 au fost copii.
Totodată, specialiştii reamintesc că păstrarea regulilor minime de igienă personală, respectiv spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor. Un alt aspect foarte important în sezonul rece este şi îmbrăcămintea corespunzătoare, pielea trebuie să fie cât mai puţin expusă vântului şi frigului, dar şi alimentaţia. Aceasta din urmă trebuie să fie cât mai bogată în calorii. Pacienţii sunt sfătuiţi să consume alimente bogate în proteine de calitate care se găsesc în ouă şi lactate – preferabil bio.
De asemenea, se recomandă tututor persoanelor să respecte regulile de igienă respiratorie. Aceasta înseamnă împiedicarea expunerii persoanelor din jur la secreţiile noastre infecţioase respiratorii (din gură, gât sau nas). Dacă sunteţi bolnav, atunci când tuşiţi sau strănutaţi, trebuie să vă acoperiţi gura şi nasul cu ajutorul unui şerveţel sau batistă de unică folosinţă. În situaţia în care nu aveţi la îndemână un şerveţel e mai bine să strănutaţi sau să tuşiţi în plica cotului decât în pumn sau în palmă. Şerveţelele trebuie aruncate la coşul de gunoi după utilizare. MS recomandă ca în situaţia în care o persoană este bolnavă, să stea acasă, să nu meargă la serviciu sau la şcoală şi să limiteze contactul cu alte persoane.

Leave a Comment