S-au prelungit lucrările de restaurare a Grupului statuar „Wesselenyi”

Lucrările de reabilitare la Grupul statuar „Wesselenyi” din centru municipiului Zalău au fost prelungite cu încă trei luni. Motivul? Perioada ploiasă din cursul lunilor iunie și iulie. Practica prelungirii oricărei lucrări de reabilitare în municipiul Zalău este una cu tradiție. Orice lucrare realizată pe domeniul public nu este finalizată la timp, așa cum anunță autoritățile. Este și cazul Grupului statuar  „Wesselenyi” din centrul orașului, care până în prezent trebuia să fie reabilitat. În urmă cu aproximativ un an, în luna septembrie, autoritățile informau oficial prin comunicate de presă remise redacțiilor din județ că au început lucrările de reabilitare la statuia grofului, durata contractului de execuție fiind de șase luni, mai exact până în luna aprilie, cu indulgență finalul lunii mai, a acestui an. Din păcate, vremea capricioasă nu i-a lăsat pe reprezentanții urbei să-și țină promisiunile. Potrivit municipalității, contractul de lucrări pentru restaurarea soclului la Monumentul Wesselenyi a fost prelungit cu trei luni, din cauza problemelor identificate în urma desfacerii în întregime a placajului de piatră vertical al piedestalului și din cauza perioadei ploioase din cursul lunilor iunie-iulie din anul curent, perioadă în care lucrările nu au putut fi executate”, se arată într-o informare a Primăriei Zalău. Noul termen de finalizare al lucrărilor este 6 noiembrie 2020. În prezent, potrivit Primăriei Zalău, lucrările sunt realizate în procent de 60 la sută.

Anunțul autorităților locale în urmă cu un an

Începând cu data de 27 septembrie 2019, Grupul Statuar “Wesselenyi” din centrul municipiul Zalău a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Atunci, în urmă cu un an, s-a anunțat că investiţia, respectiv lucrările de reabilitare, în valoare de 400.570 de lei, se vor realiza cu bani de la bugetul local de firma SC Dimeny Granit SRL Crasna.

Ordinul de începere a fost emis în data de 10 septembrie 2019, durata contractului fiind de șase luni. Valoarea contractului este de 476.702,10 lei TVA inclus. Contractul cuprinde următoarele: lucrări de rezistență, respectiv restaurare postament, lucrări în jurul postamentului, lucrări de reabilitare postament, dar şi lucrări de restaurare și reabilitare componente din piatră. Grupul statuar “Wesselenyi” din municipiul Zalău este inclus in lista monumentelor istorice emisă de Ministerul Culturii și Patrimoniului National, cod: SJ-III-m-B-05151. De precizat este faptul că grupul statuar „Wesselenyi” este opera sculptorului Fadrusz János (1856 – 1903). Acesta a fost inaugurat în urmă cu 117 ani, în anul 1902, şi îl reprezintă pe baronul Wesselényi Miklós – fiul (1796 – 1850) și pe ciobanul român Samson Pop din Rona, de lângă Jibou.

Alte articole

8 Thoughts to “S-au prelungit lucrările de restaurare a Grupului statuar „Wesselenyi””

 1. Anonim

  Ce naspa arata chiar in centru orasului ,cred ca la primar ii place sa vada de pe geam cum arata .

 2. Anonim

  S-au prelungit lucrarile… adica vor fi mai lungi? Mai late?

 3. Teşinschi Augusta

  prelungi [At: (a. 1703) FN 140 / V: (înv) preal~, prol~, (cscj) ~ga / Pzi: ~ngesc / E: prelung] 1-2 vtr (A face să dureze sau) a dura mai mult timp Si: a se lungi. 3 vt (Înv) A amâna îndeplinirea unei obligații sau realizarea unui lucru propus. 4 vt A face să aștepte. 5 (Spc) A amâna un termen, o scadență etc. 6 vt A îndeplini formele legale pentru a fi în continuare valabil. 7 vt A dispune să se prelungească valabilitatea. 8 vr (Înv; d. noțiuni de timp) A trece. 9-10 vtr A (se) întinde mai departe, în spațiu Si: a (se) lungi.
  https://dexonline.ro/definitie/prelungit

 4. Anonim

  Logic, lucrările trebuie prelungite până votează moțiunea udmr. Iar de români samson n-am auzit !

 5. Anonim

  FURACIUNE PE FATA ….REABILITARE .SOCLU …100000 EURO ….MAI MULT A COSTAT GARDUL DE INPREJMUIRE DECAT SLEFUIREA PITRELOR VECHIULUI SOCLU ….

  1. lucrări pentru restaurarea soclului 400.570 de lei

   sa dai 400.000 de lei DOAR pentru a schimba marmura pe soclul statuii ??? si mai si dureaza 2 ani ?
   si cine a mai vazut atata secretomania asupra lucrarilor? primul lucru au pus acel gard sa nu vada nimeni ce se intampla acolo de 400.000 lei !!!
   unde esti tu Domane DNA ? Unde este Curtea de Conturi ?

 6. Anonim

  exista vre-o legatura intre firmele implicate in acest proiect si aparitia peste noapte a acelei satui = ornament stradal langa amplasament ? poetul pe banca 🙂
  caci sa dai 90.000 de euro pt a schimba o marmura cu alta, este un pic exagerat pretul. la banii astia iti faci o casa, nu doar schimbi o marmura pe 50 mp !!
  zvonurile spun ca banii nu au ajuns la „constructor” ci in buzunarele unor „privilegiati” din UDMR !
  cam pute a mita din bani publici ! si Ciunt a girat toata afacerea pt a se asigura de sprijinul UDMR in alegeri !! de aceea acuma sunt suspendata platile pana vede Ciunt daca UDMR il sustine sau nu ! Caci daca Ciunt zboar de la primarie, sigur trebuie „renegociat” acest contract !!
  p.s. si cand o sa iasa Ciunt sa ne explice cum a fost „aprobata” amplasarea acelei statui in acel parc fara avize ?

 7. DNA

  Ai vreo dovadă, sau vorbești și tu ca să te afli în treabă? Dacă ești în domeniu și ai dovezi, te ascultăm cu mare atenție.

Leave a Comment