Primăria Zalău contraatacă: “Piesa de mobilier urban nu necesită aviz de la Cultură”

În urma discuțiilor iscate în ședința de colegiu prefectural de săptămâna trecută, în care a fost ridicată problema lipsei avizelor pentru amplasarea elementului de mobilier urban (așa cum este denumit de Primăria Zalău) << Pe bancă, lângă Ady Endre >>,  în parcul din Centrul istoric al municipiului, reprezentanții municipalității au spus că acest “element de mobiler urbanistic” nu are nevoie de un aviz de la Cultură, pentru că locul în care a fost amplasat nu e definitiv. “Piesa de mobilier urban a fost amplasată cu caracter temporar în Piața Iuliu Maniu.  Întrucât această zonă a intrat în reabilitare printr-un proiect cu finanțare din fonduri europene nerambursabile, se va stabili un alt loc în vederea amplasării acestei piese de mobilier urban, iar dacă va fi necesar, se va solicita aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj. Din punctul de vedere al Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Zalău nu este necesară obținerea unui aviz, pentru  amplasarea unui astfel de mobilier stradal, de la Directia Județeană pentru Cultură Sălaj”, se arată în răspunsul reprezentanților Primăriei Zalău la solicitarea Magazin Sălăjean. Reamintim faptul că monumentul de arhitectură urbană << Pe bancă lângă Ady Endre >>, recent inaugurat în parcul din Centrul istoric al Zalăului, a iscat discuții săptămâna trecută în privința documentației ce a stat la baza amplasării monumentului. Doina Cociș a sesizat faptul că monumentul nu deține documentația completă pentru amplasarea în condiții de legalitate a acestui monument în zona în care a fost pus. “Potrivit legislației în vigoare, amplasarea monumentului de arhitectură urbană al marelui poet Ady Endre pe domeniul public trebuia să fie realizată în baza unui aviz. Acesta se eliberează de Comisia Națională de For Public aflată în subordinea Ministerului Culturii. Suntem în Ansamblul Urban Piața Iuliu Maniu, înscris în Lista Monumentelor Istorice. Orice intervenție în această zonă se face doar cu avizul serviciului public deconcentrat al Ministrului Culturii, respectiv al DJC Sălaj. Noi, ca instituție de cultură, solicităm intrarea în legalitate, pentru că nimeni nu este mai presus de lege”, a spus pentru Magazin Sălăjean, Doina Cociș, directorul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj.

Alte articole

13 Thoughts to “Primăria Zalău contraatacă: “Piesa de mobilier urban nu necesită aviz de la Cultură””

 1. Anonim

  Multe lucruri neclare. Totuși cum se amplaseaza ceva pe domeniu public. In primul rand poliția este prima institutie care ar trebui sa se sesizeze. Acel teren este al statutului român, fara acordul proprietarului nimeni nu poate sa amplasare nimic, nici banca nici mobilier urban nici clădire. Inspectoratul de stat in constructii dorm si ei? Aceste povești aici in ziar nu are nici un sens. Aici trebuie in scris la ISC, la poliție, la primărie, depus o reclamatie. Succes pentru cine se baga. Si atunci se afla multe, cine este in spatele acestui teatru regizat mascat de UDMR.

 2. Roza

  Sau un felinar de luminat mintile curiosilor…

 3. Anonim

  deci te poti duce sa mananci seminte pe aceea banca? ca pe orice banca din parca? intreb pentru un prieten mancator de semninte 🙂

 4. Anonim

  oricum cele doua institutii vorbesc limbi diferite !! Iar primaria cred ca a uitat limba romana !!! Ei, primaria, nu mai inteleg decat ce le soptesc ungurii la ureche !! DJC zice ca trebuie aviz pentru orice pui in acel parc, indiferent daca este banca sau statuie !! Iar primarie ne zice ca aceea statuie nu este statuie, ci este un “ornament” cazut din bradul de craciun unguresc,, o banca doar pentru unguri sau cos de gunoi cu unul agatat de el ?

  1. Anonim

   Cineva (primarul) isi bate joc de romani dar sa nu uite ca ei l au votat

 5. Piesa de mobilier urban

  unde apare asta in inventar? la Citadin? cine a semnat de receptie la predarea amplasamentului? a fost donata de cine catre cine? cine e proprietar?
  astia din primarie parca au mancat rahat si acuma se chinuie sa-l inghita !
  ce comunicat e asta? este bataie de joc ! puteau sa iasa in fata si sa spuna adevarul, dar se pare ca adevarul supari si pe PSd si mai ales pe UDMR !! De ce nu se inghesuie acuma Ciunt sa ne explice ce fapta mareata a facut? Ii lasa pe unguri sa faca ce vor , nu l-ea ajuns banii dati pentru renovarea soclului statuii lui Weseleny ?
  Si uite asa creste dragostea de unguri in sufletul romailor !

 6. Anonim

  Cine îl tine în brate pe a rhitectu șef? Este un neica nimeni fără experienta, lingău la toți de la putere. Dacă-ți faci proiectu cu el iei autorizație!

 7. Anonim

  V-ati dat cu stingu in dreptu si v-ati facut de ris la lume pentru ca nu ati respectat legea 50/1991 si ati amplasat acel obiect fara autorizatie si fara avizele necesare favorizind o clica de banditi precum cei de la UDMR

 8. Crisan

  Doamna Director Cocis ce a facut din 26 ianuarie ? A trecut o luna de la dezvelirea statuii. De ce numai acum a iesit la atac? Pentru ca este nepregatita profesional si se crede o somitate in domeniu. De fapt este o nulitate. Ce cauta asemenea mascote la conducerea Directiei de cultura Salaj?

 9. Anonim

  CIT DE NESIMTIT POTI SA FII TU REPREZENTANT DE PRIMARIE SA SUSTII O PROSTIE ? MAI NESIMTITULE ALA-I MOBILIER URBAN CIND REPREZINTA UN SIMBOL AL MINORITATII MAGHIARE DIN ZALAU ? PE CINE CREDETI CA PACALITI TRADATORILOR?

  1. Anonim

   Fort Călin cauta vinovații pt aceasta întâmplare nefericita. Ii cauta pe cei care au scăpat porumbelul.

 10. Ilie

  Cine este Cocis ? O nulitate lipitoare de toate partidele .Acum linge pantofi liberlilor!!!!Doar o sustine varu Turcas din Simleu !!!

 11. Anonim

  Deci ungurii s-și agitat atât pentru o piesa de mobilier. Pe care Citadi o sa o fuca in curtea figmri

Leave a Comment