Pe tot parcursul verii, Părinţii îşi vor plimba copiii de la o grădiniţă la alta

Părinţii preşcolarilor din municipiul Zalău, care nu au în grija cui să-şi lase odraselele în timpul vacanţei de vară, vor putea beneficia şi în acest an de serviciile grădiniţelor cu program prelungit. Programul nu va fi unul permanent în fiecare grădiniţă, ci unul care va dura aproximativ două săptămâni în fiecare unitate. Mai exact părinţii vor fi nevoiţi să-şi mute copiii dintr-o grădiniţă în alta.

“Orarul” grădiniţelor cu program prelungit, pe timpul verii, a fost stabilit de Inspectoratul Şcolar General (ISJ) Sălaj. Deschiderea fiecărei grădinţe pe o perioadă de aproximativ două săptămâni a stârnit şi nemulţumiri în rândul unor părinţi, care susţin că este greu să-şi mute micuţii la un interval de două săptămâni de la o unitate la alta. “Niciun cămin nu funcţionează mai mult mult de două săptămâni în perioada vacanţei. Uite aşa, copiii din cartierul Dumbrava vor merge la cămin două săptămâni în Păcii, alte două în centru etc. Şi anul trecut au fost discuţii pe subiect…, atunci era vorba că nu li se dă mâncare la cămin în vacanţa, dar până la urmă s-a rezolvat. Nu este normal !”, a precizat Andreea, mama unui preşcolar. Femeia va fi nevoită ca pe tot parcursul vacanţei să-şi lase micuţul în grija personalului de la cămin, pentru că nu are nici un alt sprijin.
De cealaltă parte, în vederea unei informări cât mai complete a persoanelor interesate, inspectorul de specialitate – Valentina Souca, de la ISJ Sălaj a precizat că gruparea unităţilor şi perioadele lor de funcționare s-a făcut ținându-se cont de acoperirea unor zone diferite ale municipiului, (de exemplu o grădiniţă situată în zona centrală, o alta într-o zonă mai depărtată de centrul orașului), pe baza propunerilor directorilor de grădinițe și cu consultarea membrilor Consiliului consultativ al disciplinei.
“Față de anii anteriori în care, pe parcursul unei săptămâni, copiii erau îngrijiți alternativ de către personalul care se schimba uneori de la o zi la alta, în acest an, în grădinițele deschise, tot personalul este prezent, iar copiii, repartizați la grupe în funcție de nivelul de vârstă (mică, mijlocie, mare) beneficiază în fiecare zi de prezenţa acelorași persoane, respectiv educatoare şi îngrijitoare care desfășoară activități specifice nivelului lor de dezvoltare psiho-fizică. Din punct de vedere al confortului psihic, o astfel de organizare favorizează o adaptare mai bună a copiilor la programul grădiniței”, a precizat inspectorul şcolar. De asemenea, hrana zilnică va fi asigurată de către fiecare unitate de învățământ conform meniului săptămânal aprobat de Consiliul de Adminitraţie al unității și de medic, părintele urmând să achite contravaloarea sa în unitate, respectându-se prevederile legale în acest sens. Copiii și părinții vor respecta Regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ în care este primit copilul. O altă variantă pentru care s-a recurs la acest program este cauzat şi de faptul că în grădinţe, în perioada de vară, trebuie realizate lucrări de igienizare sau reparaţii.

În timpul vacanţei – numărul copiilor destul de mic

ISJ Sălaj a transmis printr-o adresă că primirea preşcolarilor la grădiniţă în perioada vacanţei este obligatorie, indiferent de numărul celor care solicită acest lucru. Conducerea grădinițelor va asigura în perioada de funcționare a unității de învățământ, personalul didactic, nedidactic și didactic auxiliar necesar pentru buna desfășurare a activității, iar informarea părinților asupra programului de funcționare pe perioada vacanței de vară a unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit se va face în cadrul ședințelor cu părinții și prin afișarea prezentei. Astfel, părinţii care solicită serviciile grădiniţelor în timpul vacanţei de vară trebuie să depună o cerere la secretariatul unităţii de învăţământ unde este înscris copilul până în data de 10 iunie 2015. Conducerea unității va afișa în data de 11 iunie 2015, la loc vizibil, situația centralizată a cererilor înregistrate în unitate și va comunica celorlalte grădinițe, în aceeași zi, solicitările ce le sunt adresate. Prin nerespectarea termenului de completare a cererilor, părinții își asumă riscul de a nu le fi primiți copiii în grădinița dorită.
În vara anului trecut, în cursul lunii iulie, la cinci grădiniţe din municipiul Zalău, care asigurau program copiilor, au fost înregistrate 165 de cereri, iar media frecvenţei a fost de 59 de copii. Este vorba despre Grădiniţa “Voinicel” – 29 de cereri înregistrate – frecvenţă – 13 copii; Grădiniţa “Căsuţa cu Poveşti” – 51 de cereri înregistrate, frecevenţă -18 copii; Grădiniţa “Piticii Isteţi” – 19 cereri înregistrate, frecevenţă – şase copii; Grădininţa cu Program prelungit nr. 12 -34 de cereri înregistrate, frecvenţă – 15 copii şi Grădiniţa “Dumbrava Minunată” – 32 de cereri înregistrate, frecvenţă – şapte copii. De asemenea, în luna august 2014 la Grădiniţa cu Program Prelungit nr.1, Grădiniţa “Pinochio” şi la Grădiniţa “Ion Creangă” din Zalău au fost înregistrate 93 de cereri în total, iar frecvenţa medie lunară a fost de 28 de copii.

Program grădiniţe iunie – august 2015

Părinţii care vor să-şi ducă copiii la grădiniţă în perioada iunie- august 2015, trebuie să ştie că acestea vor funcţiona după următorul program: Grădiniţa “Piticii Isteţi” şi Grădiniţa “Pinochio” – 22 iunie – 3 iulie; Grădiniţa “Dumbrava Minunată” şi Grădinţa cu Program Prelungit nr. 12 Zalău în perioada 6 -19 iulie; Grădiniţa “Căsuţa cu Poveşti” şi Grădiniţa “Voinicel” Zalău în perioada 22 iulie – 2 august; Grădiniţa “Ion Creangă” Zalău – 3 august – 16 august; Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 Zalău în perioada 17 – 30 august; Grădiniţa cu Program Prelungit nr. Şimleu Silvaniei – toată luna august; Grădiniţa cu Prelungit nr.3 Şimleu Silvaniei – toată luna iulie; Grădiniţa “Piticot” Cehu Silvaniei – toată luna iulie şi Grădiniţa “Prichindel” – toată luna iulie. Pentru orice informație, părinții pot lua legătura, fie telefonic, fie la sediul ISJ Sălaj, cu inspectorul școlar pentru educație timpurie, profesor Valentina Souca.

One Thought to “Pe tot parcursul verii, Părinţii îşi vor plimba copiii de la o grădiniţă la alta”

  1. a

    intrati pe vaneaza.ro si il gasiti pe senatorul nostru Pop Gheorghe, el este cel care a omorat un om la vanatoare si a scapat cu fata curat iar acuma ne saluta din parlament

Leave a Comment