„Pe bancă, lângă Ady Endre”: proiect urbanistic inedit al municipalității

Un proiect inedit, primul de acest gen din Zalău, va fi finalizat și dat în folosință luna viitoare pe principala arteră de circulație ce străbate centrul Zalăului. Este vorba despre o sculptură cu dublu rol, atât decorativ cât și funcțional, mai precis o statuie amplasată pe o bancă, ambele parte din același proiect, o bancă pe care zălăuanii se vor putea odihni, dar vor putea să facă și fotografii, așa cum se întâmplă în alte orașe din țară ori din Europa. Statuia îl va reprezenta pe Ady Endre, unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX, și ai literaturii maghiare în special. Lucrarea va fi amplasată lângă trotuarul de la marginea parcului din centrul istoric, la câțiva metri distanță de statuia “Wesselenyi”. Viceprimarul municipiului Zalău, Nicolae Fazakas a declarat pentru Magazin Sălăjean că statuia este în lucru în prezent, proiectul fiind executat de artistul sculptor Biro Lajos. „Proiectul va fi gata la jumătatea lunii decembrie și va fi amplasat lângă trotuarul din vecinătatea bulevardului. Va fi nu doar un loc în care zălăuanii vor putea poposi pentru câteva momente, dar și o modalitate de a ne promova orașul pe mijloacelele de socializare, prin intermediul fotografiilor pe care fiecare le poate face pe bancă, lângă statuia marelui poet Ady Endre. Cred că este un lucru care poate să îmbine, până la urmă, utilul cu plăcutul, și anume ideea de relaxare cu promovarea valorilor culturele ale locurilor în care trăim”.

13 Thoughts to “„Pe bancă, lângă Ady Endre”: proiect urbanistic inedit al municipalității”

 1. Anonim

  In sfarsit,ceva interesant si in Zalau!

  1. Anonim

   Primii care se vor poza alaturi de Ady Endre ar putea fi tiganii care aproape au pus stapanire pe parculetul din centru vechi.

 2. Ady

  Acest proiect este tipic gândire udemere. Spălare și șifonare bani primiți din ungaria. Chiar asta lipsea din Zalău. O statuie în centru cu un poet alccolist care a murit din cauza boalei sifilis. Mai mult de atât, acest poet are deja un bust în fața liceului. Nicăieri în lume nu este despre acel personaj mai multe statui atât de aproape. Totuși ca fapt divers, dacă tot se amplasează pe loc public să fi public și costurile și ideea cine a avut? Mași mira dacă se raăpunde.

  1. Transilvan

   Alcoolic, sifilitic… esti sigur ca nu l-ai confundat cu Eminovici?
   Daca nu este nicaieri in lume, uite ca va fi la Zalau! Imi place ideea!

 3. Anonim

  Pentru 12.01. Din exprimare pare ca sunteți o persoana de etnie maghiara, probabil frustrata pentru ceva anume. Este o idee buna.

 4. Anonim

  Mai bine decat Mihai viteazul

 5. Anonim

  Ady Endre – CEI CE AJUNG MEREU PREA TÂRZIU
  Mereu ajungem prea târziu,
  Venim, desigur, de departe.
  Ni-i pasul trist şi e pustiu,
  Mereu ajungem prea târziu.

  Nu ştim nici să murim în pace,
  Când vine Moartea-ntr-un sfârşit
  În suflet flacără se face,
  Nu ştim nici să murim în pace.

  Mereu ajungem prea târziu,
  Târziu ni-i visul şi succesul,
  Limanul, pacea, port pustiu,
  Mereu ajungem prea tarziu.

 6. Anonim

  De ce statuie cu un ungur, doanne prosti pot fi romanii . Cate statui sunt in ungaria cu roamni pe panant romanesc cedat ungariei?

  1. Anonim

   De ce statuie cu un ungur ? Stai linistit cel de la 10:01 ca nu pentru tine.Tu poti sta fara griji in continuare in coltul cu fantana cu ingerasi.

  2. Anonim

   De exemplu, la Gyula (romaneste se scrie Giula sau Jula), exista Liceul romanesc „Nicolae Balcescu”. Da, ati citit bine! Cu bustul lui Nicolae Balcescu in fata, cu steagul Romaniei (si al Ungariei si al UE, desigur) arborat pe cladire. ceva mai incolo, exista statuia lui George Pomut (romanul care a luptat in Razboiul de Independenta din SUA). Si ar mai fi si alte exemple…

 7. Anonim

  Dar ai umblat in Ungaria cumva sa stii exact ce se afla acolo???du-te in satele de pe langa Oradea, Satu Mare…ma refer in Ungaria si ai sa te miri cat de mult se vorbeste limba romana…inclusiv de catre unguri nu mai tot vorbii aiurea nu iti cere nimeni sa te pui pe banca..,du-te si stai pe fantana de lascala….de exemplu…

 8. Anonim

  Gyula tradus in limba romana e iulian

 9. Anonim

  Ne hodihnim si povestim cu adi\\\ADI,de vremurile de mult trecute,unde cu OCTAVIAN a lui GOGA,au intemeat o prietenie de nezdruncinat,DUMNEZO sa le pazasca amandurora somnul vesniciei.

Leave a Comment