Votul are un singur stăpân

Am intrat în linie dreaptă în cursa prezidențialelor, turul doi – cel decisiv fiind la doar câteva zile distanță. Primul tur de scrutin a adus surprize mari în stafurile de campanie ale candidaților, iar în multe cazuri, chiar și în cele situate la vârf, socoteala din biroul politic nu s-a potrivit cu aia de la numărătoare. Pentru că așa e la vot și românii știu ca nimeni alții să dea peste cap socotelile partidelor, planurile altora; românii sunt cei în fața cărora greșești flagrant dacă îți faci socoteli peste socoteli, mizând că vor merge la vot după cum dictează cineva anume. Sigur, se întâmplă și așa, însă mai ales acum în cel de-al doilea tur, surprizele pot fi nu mari ci uriașe, tocmai pentru că politicienii noștri nu înțeleg și nu învață niciodată o regulă majoră de bun simț dar și o lecție care, rămasă neînvățată, se repetă de fiecare dată în astfel de momente. Văd peste tot pe la televiziuni și aud la radio planuri peste planuri, pe spinarea alegătorilor. „Vom da voturile lui cutare, voturile noastre merg categoric către X, vom stabili în ședință ce poziție vom avea”, se anunță plenar încotro se duc, păstorite atent, voturile. Nu reprezintă vreo raritate faptul că atunci când vede asemenea atitudini, orice om cu gândire sănătoasă și un pic de mândrie, dar și stăpânire a propriilor decizii, se umple de nervi. Nu puțini au fost în aceste zile cei care mi-au spus că se simt indignați de astfel de rele practici și că vor face exact invers, “uite așa, de ciudă” (cum mi-a spus un amic) altfel decât simt că li se dictează, ce-i drept, voalat și sub forma “recomandării”. “Votez cu cine vreau eu. Cum adică, votăm cu X sau cu Y, mai aud și << categoric >>. Ce categoric, cum adică?”  “Da, am votat cu X, dar acum nu susțin candidatul Y doar pentru că doctrina de partid e aceea sau pentru că ăștia hotărăsc în numele meu acolo unde stau cu ușile închise și fac socoteli pe spinarea noastră.” “Atâta lucru pot face și eu, să decid cui îmi dau votul!”spun oamenii. Ceea ce echipele de campanie nu înțeleg sau nu văd, orbite fiind de scorurile bunicele obținute în primul tur și de “victoria care e tot mai aproape”, este faptul că românii vor vota cu cine vor dori ei și nu cu cel indicat de capii de partid prin conferințele de presă. Cu o singură excepție, cea a celui mai cult și rasat dintre candidații din turul I, toți au trâmbițat pe la TV directive și sugestii despre cum să procedăm în turul doi. Desigur, e dreptul lor să o facă, să ne poartă grija ștampilei, să ne arate care este direcția în care, evident, exclusiv conform intereselor, merge micul partid care nu a avut norocul să intre în turul doi.

Se scapă din vedere faptul că pe lângă imprevizibilul de care românii dau dovadă în astfel de momente, alegând după cu totul alte criterii decât cele urzite la mesele din staffurile de campanie, oamenii s-au săturat să fie teleghidați, să se facă calcule pe spatele lor, să fie folosiți ca umplutură de tun pentru marele boom! Iar cu cât astfel de “sfaturi și recomandări” sunt mai dese și mai agresive, cu atât acestea capătă capacitatea tot mai sporită de a îndepărta alegătorii și de a-i determina să aleagă exact opusul celor „recomandate”. Nu în ultimul rând, lipsa oricărui element care să atragă alegătorii, lipsa unei dezbateri curajoase și asumate, lucru care vrem ori ba, face parte din orice campanie electorală sănătoasă, reprezintă un motiv pentru care o anumită parte din electorat nu se va mai deplasa către urne în 24 noiembrie. O dezbatere în care să se discute nu ceea ce mulți ar dori, anume „ce a făcut fiecare dintre candidați pentru țară, până acum”, ci ceea ce va face fiecare în calitate de președinte, dacă va câștiga alegerile. O discuție despre ceea ce a făcut fiecare e și inutilă, și nepotrivită, pentru că activitatea unui președinte este, așa cum știm, total diferită față de activitatea pe care a avut-o un prim ministru așa încât „ceea ce a făcut fiecare” devine un motiv aiuristic pentru o asemenea întâlnire. Dar asta nu înseamnă că o dezbatere despre ceea ce va face fiecare în calitate de președinte, în limitele legii, a prerogativelor pe care le are un șef de stat n-ar fi utilă și binevenită, din contra.

Nu în ultimul rând, acalmia păguboasă și miserupismul de care unii dau dovadă chiar și în al doisprezecelea ceas, ignorând elemente cruciale într-o luptă electorală dar și acțiunile imprudente dintre care fac parte și cele enumerate anterior, dar și altele, comise fie din greșeală, fie din dorința de a obține capital electoral, vor face ca surprizele să nu ocolească turul doi al prezidențialelor noastre. 

Unii spun deja că nu mai e loc de surprize; eu aș spune că dată fiind situația celor mai mulți dintre români, dovezile inexistente ale activității unor candidați sau faptele mai puțin lăudabile ale altora, dublate toate de agresivitatea cu care se fac calcule pe spinarea noastră, vor putea lăsa loc unor surprize care, în multe cazuri, n-au fost deloc mici, așa cum istoria a dovedit-o. Prin urmare, nu uitați că votul este al vostru și al nimănui altcuiva. Ștampila este a voastră, iar mâna cu care o direcționați pe buletinul de vot vă aparține. Nici moderatorul TV, nici pliantele păcălitoare, nici zâmbetele pudrate și false ale candidaților câștigători sau perdanți nu trebuie sub nicio formă să vă schimbe decizia sau să vă influențeze cumva în turul decisiv al acestor alegeri. Într-o minte limpede, dar și într-o democrație sănătoasă, votul are întotdeauna un singur stăpân: tu ești acela

12 Thoughts to “Votul are un singur stăpân”

 1. E timpul

  Pe neamt il stiam puturos si obraznic acum constat ca e si fricos, se teme de o confruntare cu Dancila. E timpul ca romanii verzi sa iasa la vot si sa avem si noi un presedinte majoritar, precum in celelalte state UE. Au votat destul luzarii !

  1. Anonim

   Autosuficienta, zona de confort si ingamfarea s-ar putea sa-l coste pe actualul presedinte. Nu am vrut sa ajung in situatia de a o sustine pe d-na Dancila insa din pacate sau poate din fericire, am s-o fac la votul din 24 noiembrie. Asemenea atitudine a unui staff de campanie, sfidatoare, aroganta, si o activitate de 5 ani absolut invizibila a d-lui Iohannis ma determina sa-i spun La revedere. Sper s-o faca cat mai multi.

 2. Dj

  Foarte bine punctat! Eu sunt unul dintre cei care tocmai s-au razgandit. Votez cu un ROMÂN care a dovedit oricum mai.mult decat a dovedit un oresedinte lenes si plimbaret. Sa i mai dau 5bani de concedii si vacante? Ei bine, NU.

 3. Anonim

  postacilor rosii de mai sus: adica unul si acelasi FRUSTAT – mai bujetarule ! iara ai tras ceva iarba pe nas .Daca nu era Iohannis eram demult Republica Dictatoriala Psdragnea .Asa ca spre ciuda voastra a ciumetilor rosii ,noi ,majoritatea acestui popor -pe care tu pui de nomenclaturist securist i l urasti- vom VOTA MASIV IOHANNIS SI IN TURUL 2 ,ASA SA CRAPI TU SI ALTII CA TINE DE CIUDA.

 4. E timpul !

  E timpul să urmăm exemplul ţărilor puternice şi civilizate diin UE, să urmăm exemplul Franţei, sora noastră mai mare de gintă latină, unde nu se alege preşedinte un minoritar neamţ şi viceversa. Cât o să mai votăm un neamţ, puturos, obraznic şi fricos, se teme de o dezbatere cu Dăncilă. E timpul să iasă la vot românii români, luzării au votat destul !

 5. Anonim

  aceluiasi FRUSTAT de la 09:05– mai bujetarule ! iara ai tras ceva iarba pe nas .Daca nu era Iohannis eram demult Republica Dictatoriala Psdragnea .Asa ca spre ciuda voastra a ciumetilor rosii ,noi ,majoritatea acestui popor -pe care tu pui de nomenclaturist securist i l urasti- vom VOTA MASIV IOHANNIS SI IN TURUL 2 ,ASA SA CRAPI TU SI ALTII CA TINE DE CIUDA.

 6. Anonim

  Ce mai tura vura , politrukul Werner fuge de dezbateri/interviuri (pe bune ), ca dracul de tamaie . CE si CUM sa spuna , la nivelul sau de (in)cultura si lipsa de activitate ??! In cei 5 ani de mandat , in afara de a huzuri ca un faraon , pe spinarea bietilor romani si a repeta ca un papagal niste texte privind desfiintarea unui partid de catre el , as zisul „sef de stat ” (?!) , l-ati mai vazut zicand/facand si altceva ?? NIMIC, NIMIC , NIMIC ! Ba da , politrukul Werner prin rezultatele dezastruoase ale guvernului „personal” nr.1 , al figurantului Ciolos , a dus PSD-ul sa castige alegerile parlamentare din 2016 cu 46 % ??!! Acum situatia/istoria se va repeta . Dupa rezultatele catastrofale (ce vor veni „de indata”) ale celui de al doilea guvern „personal” , al diletantului ORB(an) , PSD-ul va castiga la anul alegerile parlamentare tot cu peste 40% ??
  De la cine a invatat sa desfiinteze partide politrukul ?? De la nazisti (el fiind cetatean de etnie germana ) , de la comunistii pe care i-a prostit si si-a luat 6 case , doar din „meditatii ” ??! De noapte mintii e si actualul sau slogan electoral „Sa facem Romania Normala ” , dupa ce 5 ani a tot realizat „Romania lucrului bine facut ” ??!! Expresia „E gol imparatul ” e mai actuala ca oricand !

 7. Anonim

  0 51 care bieti romani ? bugetar frecator de menta la caini pe bani multi .iarasi ai timp de comentarii ciumete rosu ,te-a pus judeteana de partid pcr ista la comentarii insa spre dezamagirea lor ,comentacii de genul tau ,ne motiveaza SI MAI MULT sa mergem MASIV LA VOT IN TURUL 2 SI SA VOTAM IOHANNIS !ASA SA CRAPATI VOI DE CIUDA.

 8. Anonim

  10 51 E VALABIL COMMENT -UL DE LA 12 41 ,DESIGUR SI CEL DE LA 12:39.

 9. Anonim

  Faptul că 2 milioane de cetățeni au votat o semi-analfabetă ticăloasă înseamnă că sînt de aceeași condiție și promovează aceleași „valori”: prefăcătoria, jmecheria, minciuna, hoția, incultura, incompetența, impostura. Ce dialog să ai cu asemenea specimene? Nu există om atît de inteligent încît să-l facă pe un prost să înțeleagă că e prost. Și nu e doar bariera intelectuală, prostul e și fudul.

 10. Anonim

  13 43 ai perfecta dreptate .Fiecare dintre noi stie ce are de facut in turul 2 .Va fi o taxare a iepocii Psdragnea cu marioneta de Veorica la fraiele acestui partid care va pierde cu un scor zdrobitor alegerile.Si ,si pe cele de la anul.

 11. Anonim

  va trebui pana la urma sa intelegem cu totii ca fiecare individ din tara asta dupa implinirea varstei majoratului, voteaza dupa dorinta sa si mai mult dupa puterea sa de analiza. NU are sens sa va straduiti prin injurii si vorbe goale si urate sa va etalati prostia. Nici un judet din transilania nu comenteaza urat asa cum fac unii din salaj.

Leave a Comment