Părinţii îşi golesc buzunarele pentru prima zi de şcoală a copilului

Un nou an şcolar bate la uşă. Aproximativ două săptămâni au mai rămas până la primul clinchet al clopoţelului, însă, pentru o parte dintre părinţi emoţiile au început deja. Este vorba de cei care au ales să cumpere din timp rechizitele sau anumite obiecte vestimentare necesare odată cu revenirea elevilor în bănci. Comparativ cu anul trecut, acestea nu s-au scumpit foarte mult, oferta este una foarte variată, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele. Ghiozdan, caiete, penar, stilouri şi carioci, acestea se numără printre cele mai căutate produse în această perioadă şi pot fi achiziţionate din librării, supermarketuri, dar şi din magazinele de cartier.

Rechizitele „de fiţe” depăşesc salariul minim
În funcţie de preferinţe, de calitatea produselor şi de bugetul disponibil, preţul unui ghiozdan complet echipat porneşte de la 120 de lei, însă poate să ajungă chiar şi până la 600 de lei. Comercianţii susţin că printre cele mai bine vândute sunt caietele şi articolele cu personaje din desene animate sau filme.
Cel mai ieftin caiet de matematică sau română costă 79 de bani. Unul de geografie, biologie sau muzică este 1 leu şi 50 de bani, iar un bloc de desen, 2 lei. Pentru acuarele, părinţii trebuie să plătească în jur de 10 lei şi alţi 15 lei pentru o trusă de geometrie. Un set de pixuri simple se poate cumpăra cu 4 lei, creioanele cu 3 lei. Preţurile unui ghiozdan cât de cât rezistent încep de la 30 sau 40 de lei şi pot ajunge până aproape de 300 de lei, cât costă un ghiozdan cu troler.
Pe de altă parte, pentru orice produs personalizat, cu Violeta, Mickey Mouse sau Spiderman, părinţii vor plăti mai mult. Preţul unui caiet pentru elevii de clasa I începe de la 1 leu. Un caiet dictando sau de matematică A4, de 48 de file, costă 1,20 lei, iar un caiet studenţesc, 3 lei (60 de file) şi 4 lei (80 de file).
Pe lângă toate acestea, orice elev care începe anul şcolar are nevoie şi de anumite obiecte vestimentare. O pereche de pantofi, jeanşi, trening pentru ora de sport, adidaşi, haină ori vestă potrivită sezonului de toamnă, plus uniforma. Multe dintre unităţile de învăţământ din judeţ au optat pentru uniforma şcolară.Toate acestea implică, de asemenea, alte cheltuieli din partea părinţilor. Preţul unei uniforme, în general, pentru elevii din clasele primare şi gimnaziu porneşte de la 50 – 60 de lei, iar în cazul unui licean costul unei uniforme poate ajunge şi până la 250 – 300 de lei.
De pildă, mama unei fetiţe ce va începe clasa a II-a, Adriana B., ne-a mărturisit că pentru începutul acestui an şcolar va cheltui cel puţin 1.000 de lei. „Deocamdată nu am cumpărat nimic, urmează în aceste zile. Am făcut, însă, o listă cu cele necesare, suma la care am ajuns este de aproximativ 1.000 de lei. Aici intră atât rechizite cât şi câteva obiecte vestimentare. Primul pe listă este, desigur, ghiozdanul. Apoi, voi cumpăra un penar, echipat cu toate cele necesare. Caiete am să cumpăr după începerea anului şcolar. Este mai bine aşa, după ce învăţătoarea ne va da lista cu cele necesare elevilor. În privinţa obiectelor vestimentare, şi aici, lista cuprinde doar strictul necesar – uniforma, pantaloni – măcar două perechi, pantofi, o haină de toamnă, cămăşi albe – obligatoriu pentru uniformă şi încă câteva obiecte mai mărunte, dar necesare”, a spus femeia. Acesta a mai adăugat că speră că nu va fi nevoie, cum a fost la începutul anului şcolar precedent, să cheltuie bani şi pentru bănci sau videoproiectoare.
În schimb, mama a două fete, una ce va începe clasa pregătitoare, iar cealaltă liceul, mărturiseşte că nu a estimat un buget necesar pentru începerea anului şcolar. „Foarte multe nu vom cumpăra în această perioadă. Ghiozdane, penare avem, caietele le vom lua, cel mai probabil, în prima săptămână de şcoală. De asemenea, vom cumpăra
îmbrăcăminte şi încălţăminte, care pentru ambele fete, ne vor costa câteva sute de lei. Totodată, vom avea nevoie de uniforme. Pentru cea mică, preţul acesteie este circa 50 – 60 de lei, iar pentru cea mare, 250 sau 300 de lei. Aşadar, costurile vor fi destul de mari pentru familia noastră pentru acest început de an şcolar”, a spus mama celor două fete.
Astfel, în funcţie de posibilităţile materiale ale fiecărei familii, dar şi de pretenţiile odraslelor, bugetul alocat chetuielilor pentru începerea anului şcolar diferă. În unele familii cheltuielile sunt modeste, doar pentru strictul necesar al copilului, iar în altele banii cheltuiţi pot depăşi cu mult un salariu mediu. Cert este că şi magazinele, librăriile sau papetăriile şi-au “adaptat” preţurile pentru această perioadă. Vrând-nevând, începerea anului şcolar aduce în fiecare familie cheltuieli puţin mai ridicate comparativ cu celelalte perioade ale anului.
De asemenea, dacă elevii primesc manuale într-o stare avansată de degradare şi cu foi lipsă, atunci părinţii vor fi nevoiţi să mai scoată bani din buzunar. Totodată, în cazul liceenilor din clasele a XI-a şi a XII-a, achiziţionarea manualelor este necesară, întrucât acestea nu mai sunt asigurate de şcoli.

Ghiozdanul, la un click distanţă
Părinţii care nu au timpul necesar pentru a lua la pas magazinele în căutarea celei mai bune oferte şi, totodată, sunt familiarizaţi cu tehnica modernă, pot să-şi achiziţioneze articolele necesare online. Zeci de magazine online de profil se întrec în oferte. Este suficientă doar tastarea „rechizite şcolare” pe orice motor de căutare. Preţurile variază de la site la site, iar pe lângă faptul că toate cumpărăturile pot fi făcute doar printr-un singur click, chiar şi de la birou, este şi avantajul că se oferă şi reduceri. „Am luat zilele trecute un ghiozdan, echipat cu de toate, de la stilou şi radieră până la bloc de desen şi acurele. Nu ne-a costat mai mult de 200 de lei şi ne-a fost livrat gratuit acasă. Am găsit un site cu preţuri foarte bune. Băieţelul, ce va începe clasa a III-a, este foarte mulţumit. Aşadar, nu ne-am mai obosit să batem librăriile sau magazinele ce comercializează astfel de produse”, ne-a mărturisit părintele unui băiat de nouă ani.

Alte articole

One Thought to “Părinţii îşi golesc buzunarele pentru prima zi de şcoală a copilului”

  1. Eu

    Who the X is Violeta?

Leave a Comment