O parte din medicii veterinari sălăjeni au intrat în grevă

Medicii veterinari din Sălaj, contractanți ai Programului Național Sanitar Veterinar de Apărare a Sănătății Animalelor și a Sănătății Omului, a Identificării Animalelor și de Protecție a Mediului au intrat în grevă pe o perioadă nedeterminată, în condițiile în care nu au primit banii prevăzuți de lege și bugetați la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A) București, bani reprezentând o sumă de 10.000 de lei ce trebuia acordată lunar pentru activitățile suplimentare efectuate prin contracte în baza unui Program privind sănătatea animalelor, activități pe care le desfășoară în scopul combaterii unor boli ce se pot transmite la om, consilierea proprietarilor, materiale etc.

Pentru efectuarea în exploatațiile non-profesionale a unor activități sanitar-veterinare cuprinse în programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a altor acțiuni prevăzute în alte programe naționale, pe care Autoritatea trebuie să le pună în aplicare, direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București încheie contracte de concesiune pe o durată de 5 ani cu medicii veterinari organizați în condițiile legii sau pot angaja personal sanitar-veterinar propriu, în condițiile legii, în situațiile în care nu se pot încheia contracte cu medicii veterinari, organizați în condițiile legii. Beneficiarii contractelor încheiate în vederea realizării activităților prevăzute la alin. 2 (mai sus, n.red.), care asigură un program zilnic de opt ore, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică și a sărbătorilor legale, primesc lunar pentru fiecare contract suma de 10.000 de lei din bugetul Autorității, pentru transportul probelor, ridicarea produselor și tipizatelor necesare, instruirea și formarea profesională aferentă activităților contractate, consilierea proprietarilor de animale în vederea comunicării informațiilor privind lanțul alimentar, bunăstarea și condițiile de biosecuritate, efectuarea catagrafiei animalelor în situații de urgență, precum și pentru inspecția și certificarea animalelor destinate sacrificării”, se arată în lege.

Medicii veterinari sălăjeni asigură doar urgențele

În comunicatul transmis cotidianului Magazin Sălăjean de președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Sălaj, se arată: “Informăm opinia publică cu privire la faptul că, în urma deciziei Consiliului Național al Colegiului Medicilor Veterinari din România, din data de 6 noiembrie 2020, s-a decis suspendarea activității medicilor veterinari contractanți ai Programului Național Sanitar Veterinar de Apărare a Sănătății Animalelor și a Sănătății Omului, a Identificării Animalelor și de Protecție a Mediului, pe o perioadă nedeterminată. Această decizie a fost luată din cauza faptului că A.N.S.V.S.A nu respectă prevederile Legii 236/2019 și ale OUG 117/2020 prin care medicii veterinari contractanți urmează să primească suma de 10.000 de lei/lună pentru acțiuni sanitar-veterinare în plus, prevăzute de lege, începând cu luna august 2020, în condițiile în care Ministerul Finanțelor a asigurat bugetarea. În aceasta perioada se va asigura asistența de urgență pentru deținătorii de animale. Președinte CMV-Sălaj, dr. Dan Cristian Vulcu”.

2 Thoughts to “O parte din medicii veterinari sălăjeni au intrat în grevă”

  1. o sumă de 10.000 de lei ce trebuia acordată lunar pentru activitățile suplimentare efectuate prin contracte

    saracii medici !! pe langa sumele luate de la noi, mai trebuie sa mai incaseze si 10.000 pe luna de la dsvsa sulpimentar, fata de cat primesc normal!!

  2. Anonim

    să primească suma de 10.000 de lei/lună pentru acțiuni sanitar-veterinare

Leave a Comment