O mamă disperată: „Doctorul Jidveianu şi-a bătut joc de mine şi de fiul meu, tratându-ne ca pe nişte cârpe

Articolul publicat în ediţia de joi a cotidianului nostru, în care mama unui băiat de 14 ani, din Noţig, îl acuza pe chirurgul Horea Jidveianu de indolenţă în ceea ce priveşte tratarea fiului său, nu a rămas fără ecouri.

În cursul zilei de miercuri, la scurt timp după ce am luat legătura cu oficialii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău pentru a solicita un punct de vedere cu privire la situaţia ce ne-a fost prezentată de către Ida Luminiţa Raţiu, femeia susţine că pacientul a beneficiat de mai multă atenţie din partea personalului medical. „Dacă până atunci, rana fiului meu era curăţată şi pansată doar o dată pe zi, spre seară, asistentele au venit pentru a doua oară în ziua respectivă pentru a-i oferi îngrijiri”, ne-a declarat mama.
Joi dimineaţă, Ida Raţiu a fost anunţată că îşi poate duce pruncul la Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică Cluj-Napoca, în acest sens fiindu-i pusă la dispoziţie o ambulanţă. Ba mai mult, medicul i-a comunicat că vorbit cu un coleg de-al său clujean, pentru o a doua părere medicală. Aceleaşi informaţii i-au fost transmise şi de către Adina Sabadâş, de la Serviciul Reprezentantul Pacientului, care a luat legătura cu conducerea unităţii medicale în încercarea de a da o mână de ajutor mamei disperate: „Doamna Raţiu a venit la noi în jurul orei 8, supărată că i se cere sa semneze externarea pe proprie raspundere. După o discuţie cu cei din conducerea spitalului, ni s-a explicat că atât timp cât din punct de vedere medical se consideră că pacientul poate fi tratat în spital, transferul nu este solicitat de catre spital, ci de către parinte, iar doamna Raţiu a acceptat să semneze solicitarea. Am fost informaţi ca s-a luat legătura cu un medic din Cluj care să preia copilul când ajunge la spital”.

Trimis la Cluj fără asistenţă medicală
„Mi s-a spus că trebuie să semnez o fişă de externare pe proprie răspundere, fără de care copilul nu poate fi transportat la Cluj. De transfer nu a putut fi vorba, pentru că domnul doctor a considerat că problema de sănătate a fiului meu poate fi rezolvată şi la spitalul din Zalău”, a povestit femeia. Aceasta susţine că a fost nevoită să îndure o serie de umilinţe, care au debutat cu scandalul pe care chirurgul i l-a făcut la primele ore ale dimineţii (probabil după ce a aflat despre articolul din ziarul nostru). Batjocura a continuat şi mai târziu, când pentru transportul copilului, doctorul Jidveianu a solicitat Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Sălaj o ambulanţă tip A, adică una de transport, care nu dispune de o targă şi pentru care nu se asigură asistenţă medicală. Atfel spus, şeful Compartimentului Chirurgie şi Ortopedie Infantilă din cadrul SJU Zalău a considerat că pacientul, aflat într-o stare de sănătate incertă, cu infecţie în zona operată şi acuzând dureri abdominale, poate să călătorească 90 de kilometri în poziţia şezând, pe un scaun din ambulanţă.
La intervenţia noastră, Liviu Balint, managerul SAJ Sălaj, a dispus ca băiatul să fie preluat de pe traseu de o ambulanţă tip B2, în care să poată sta întins, şi să fie însoţit de un asistent medical.

A ameninţat că stă cu copilul pe scările Clinicii
Ajuns la Cluj-Napoca, adolescentul a fost consultat, rana i-a fost curăţată şi pansată din nou, după care cadrele medicale de acolo i-au anunţat mama că nu sunt paturi libere şi că se pot întoarce la Zalău pentru tratament de specialitate. „Când am auzit asta, am simţit că îmi fuge pământul de sub picioare. Doctorul ăsta şi-a bătut joc de mine şi de fiul meu! Ne-a tratat ca pe nişte cârpe! M-a adus într-o situaţie disperată, aşa că le-am spus că voi sta pe scările spitalului dacă nu îmi pot interna copilul! Cum să mă fi întors la Zalău? Cum să-mi las din nou băiatul pe mâna acelui doctor??”, se întreba terifiată mama.
Contactat pentru a lămuri situaţia creată, managerul SJU Zalău, Laurenţiu Barna, ne-a dat asigurări că doctorul Horea Jidveianu a luat legătura cu un medic de la Clinica de Chirurgie Pediatrică. Cu toate acestea, problema băiatului din Noţig era departe de a fi rezolvată. Hotărâtă să lupte pentru fiul său, femeia a refuzat să se întoarcă la Zalău cu ambulanţa ce i-a adus la Cluj-Napoca.
După mai bine de o oră, Ida Raţiu ne-a contactat din nou pentru a ne anunţa că băiatul a fost consultat din nou, de această dată de către dr. Horaţiu Gocan, şeful Clinicii, care a dispus internarea acestuia.
Precizăm că încercarea noastră de a cere un punct de vedere chirurgului Horea Jidveianu a fost sortită eşecului, medicul închizându-ne telefonul în nas.
Pe site-urile de socializare, se fac deja demersuri pentru strângerea de semnături în vederea demiterii şefului Compartimentului Chirurgie şi Ortopedie Infantilă.

25 Thoughts to “O mamă disperată: „Doctorul Jidveianu şi-a bătut joc de mine şi de fiul meu, tratându-ne ca pe nişte cârpe”

 1. Alex

  e usor de cerut demisia, insa mai greu e sa gasesti pe cineva care sa-i ia locul

  1. Anonim

   Iar pramatia știe asta.

 2. Anonim

  Rusine pentru un asemenea medic ,daca nu le dai ceva nici nu te baga in seama nici un cadru medical !

 3. Anonim

  Adevarat ca copilul a fost dus la cluj si consultat de doctorita de garda de la urgente care ia si spus mamei ca copilul este operat corect ca evolutia lui este buna si ca nu este nici o problema cu copilul. Dupa isteriile facute de mama dupa ce doctorita de la cluj ia zis ca totul este ok si trebuie sa se intoca la zalau s-a luat decizia sa il vada si medicul sef al spitaluluidin cluj care i-a spus acelas lucru ca copilul este bine ca evolutia lui este buna si chiar a specificat ca inafara de supravegherea lui si schimbul de pansament o data pe zi nici acolo nu se face alceva. Trebuie avut rabdare ca operatia sa se inchida deoarece copilul este obez si tesutul adipos adica grasimea se vindeca mai greu dar nici decum nu este nici o infectie. Totusi medicul sef a decis sa ramana la cluj pentru doua trei zile pentru a calma o femeie isterica care inloc sa_si incurajeze copilul il speria si mai tare. Cred ca legea ar trebui sa fie aspra si pentru niste psihopati de acestia cum este mama copilului care defaimeaza in acest hal.Urmariti cazul si o sa vedeti ca tot ce spune acesta femeie sunt aberati. Nu spun ca doctorul de la zalau nu ar fi avut o divergenta cu acesta femeie ca doar cei de la cluj abia sau abtinut sa nu o scoata afara din cabinet la ce nesimtire avea in ea si in timp ce doctorul o itreba despre copil ea vorbea la telefon probabil cu cineva care o indruma si care s-ar putea sa aiba legatura cu scandalul din presa. Cert este ca copilul este bine si ca nu are nimic iar masa este o isterica si o ne educata care se manifesta in stilul edniei din care face parte. Pacat ca multi cred aceste aberatii acestei femei si nimeni nu ia act de cest abuz de prostie. Jidveianu ar putea si nu este sigur ca nu va da in judecata pe acesta femeie care la terfelit in acest scandal.

 4. Anonim

  Ba voi nu vedeti ca femeia bate campi dar si cei de la ziar ca scriu aberatii. Tineti minte fraerilor ca nu exista ambulanta fara targa, difereta intre a si b este ca ambulanta de tip b este cu asistent si asta puteti vedea pe internet deci femeia iar mite si ,fraieri iar pun botul .Transportul pacientilor de la un spital la altul se face cu masina de transport pacienti adica A si numai cei critici care necesita supraveghere si care au nevoie de tratament sau pot sa faca comlicatii pe timpul depasari sunt dusi cu B. Deci copilul nu este un caz critic nu necesita interventie pe tmpul depasari.Inca odata petru fraieri * nu exista ambulanta fara targa* deci femeia minte si ziarul scrie articole prostesti Ce ziaristi prosti i-ti pui intrebari. Ambulanta avea targa ca doar cum am mai spus nu este ambulanta fara targa dar nu avea asistent ,si ce sa faca asistentul ca doar nu este ghid turistic .Scrizofenici ca mama acestui copil ar trebui legati , si cum un medic sa poata sa expliuce unei asemenea femei ceva cand ei puteai sa torni cu tolcerul si ia tot nu intelegea.Mi mila de voi ziaristi care daca cineva va spune ca boul zboara
  voi cautati cuibul si ouale .Chiar nu va este rusine?

  1. Anonim

   Corect, bine spus, nici doctorul nu e „imaculat” din moment ce a tot amanat operatia pana „decarteaza” ceva mama, punand viata in pericol a copilului, dar si mama se pare ca e genul acela isteric, vesnic nemultumit, care crede ca daca urla in gura mare si face scandal ca tiganii, este mai importanta, este bagata in seama! Pacat ca ne-am facut de rusine noi ca salajeni intr-o clinica universitara din Cluj!

 5. Anonim

  Basescu ia zis la una TIGANCA INPUTITA la mama acestui copil i sar putea spune TIGANCA REDUSA MINTAL

 6. Doctor Zgarci

  Sa face femeia reclamatie la politie pentru acest Jidveianu. Oricum a mai aveut probleme p-acolo…
  Umbla dom’le,juma de buletin ,asata Jidveianu,pe holurile spitalului de parca are toti morcovii de la Kaufland in cur.
  Isi da o importanta si afiseaza o maretie de parca ar fi inventat el mersul pe jos si gaura-n macaroana!
  Are comportament de felcer!

 7. Anonim

  Camd e vorba de viata copilului tau desigur ca devii istetic ,e normal…. Jidveanu asa s-a comportat si cu mine si copilul meu. Imi venea sa urlu de durere pt copilul meu. Nesimțitul ma tot chema la cabinetul lui particular ca sa decartez niste bani.

 8. Anonim

  Nici într-o meserie nu se poate profesa optim în condiții de stres!

 9. mda

  Am avut nenorocu sa ii trec pragul lu’ asta (nu pot sa-l domnesc nici sa-i atribui profesionalism spunandu-i doctor) si mi-a fost mie si sotului meu rusine de comportamentul acestui individ. Ne-am prezentat la un consult cu fetita noastra pt a stabili daca are platfus iar ASTA nici nu s-a ridicat de pe scaun sa vada despre ce e vorba, s-a ridicat usor de pe scaun si s-a uitat peste birou…dupa care a declarat ca nu e caz de platfus, apoi a raspuns la telefon si a vorbit pana am iesit din cabinet.
  Am depus reclamatie scrisa si am trimis-o spitalului dar nici managerul nu-i mai breaz daca se complace cu un asemenea individ.

 10. Anonim

  Daca urli pe holurile spitalelor crezi ca medici lucreaza mai bine ? te inseli ! Atunci medicul o sa te evite si mai mult. Asa este ori unde in lume si in orce domeniu.Ce afacut medicul jidveianu este foarte corect : copilul a fost operat cu succes operatia nu sa infectat decurge bine doar ca se inchide mai greu din cauza grasimi de pe abdomenul copilului. Verdictul a fost dat de seful clinici de urgente de la cluj.Mama copilului bate campi probabil din lipsa ei de gandire si comportamentul ei medicul de la zalau s-a saturat sa explice unei ne educate care nu pricepea nimic.A sunat la ziare ca stii cum e „PROSTUL NUI DESTUL DE PROST DACA NUI SI FUDUL” si mai sunt o seama de oameni care se aseamana cu mama acestui copil care pun botu la tote prostiile. Pacat de acel copil pentru ca sufera vazand ce prostii debiteaza masa el intelegand ce spune medicul de la cluj. Deci de acest caz este responsabila inculta de masa care poate sa faca mai mult rau copilulu isi in viitor.In cea ce il priveste pe jidveanu sunt si oameni multumiti si oameni nemultumiti exact cum orce medic are probleme , uni se vindeca mai usor alti mai greu ,alti deloc.Corpul omului este complex si reactioneaza diferit de la om la om.

 11. tribuna

  Inainte să folosim termeni jignitori la adresa unui copil sau a mamei lui, ambii aflati intr-o perioada dificila si extrem de delicata, mai ales atunci cand faci parte dintr+o familie cu posibilitati materiale limitate si fara functii importante care sa-i mai mobilizeze pe medicii de acest gen, sa citim putin ce spunea cel mai important ziar din Sibiu in urma cu cativa ani, cand medicul care opereaza acum la Zalău, a fost CAUZA demisiei in bloc a sectiei anestezie terapie intensiva din cadrul spitalului judetean. Lucurile constatae acolo, nu d eun medic ci de o sectie intreaga, par sa confirme ceea ce spune o „amarata” din Zalau, si par sa confirme si cauyele pentru care aproape toti copiii operati aici trebuie reoperati, sau faptul ca operatiile se infecteaza, se complica, etc. Cand intri in blocul operator cu pantofii de strada si hainele cu care vii de acasa, deja avem o problema. dar, mai bine, sa citim articolul:
  Criza fără precedent care a apărut în urmă cu două luni la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu scoate la iveală adevărate tensiuni existente între medicii anestezişti şi şefii de secţii. Dacă acum două zile, directorul spitalului spunea că anesteziştii au plecat din motive financiare, mărturia ultimului medic care a părăsit spitalul scoate la iveală o situaţie mult mai gravă. Dr. Ovidiu Teodorescu spune că nu a mai putut rezista stilului de lucru impus de şeful Secţiei de Chirurgie, care „intervenea în treaba anesteziştilor”. În ciuda faptului că motivele reale ale plecării sale au fost prezentate conducerii spitalului de luna trecută, numai ieri s-a format o comisie de anchetă pentru a se analiza reclamaţiile anestezistului. În tot acest timp, când tensiunile nu au fost aplanate, zeci de copii au avut de suferit, fiind amânate operaţiile datorită lipsei medicului anestezist.

  Cristiana FOTA

  „Intervenea în treaba anesteziştilor !”

  De ani de zile, cei care au călcat pragul Spitalului de Pediatrie din Sibiu au ştiut că este locul unde pot merge cu încredere şi unde atitudinea medicilor îţi dă speranţă pentru viaţa copilului. În ultima perioadă, se pare că renumita echipă de medici s-a destrămat, iar tensiunile generate de orgoliile personale şi profesionale au degenerat. Acesta este unul dintre motivele reale pentru care Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu a rămas fără medici anestezişti. Criza de anestezişti a dus la amânarea a zeci de operaţii şi improvizarea de soluţii pentru a putea fi salvaţi micuţii ajunşi în stare gravă la spital.
  Este greu de acceptat că, în mare parte, totul a fost generat de neînţelgerile dintre persoane. Mărturia ultimului medic anestezist care a plecat în urmă cu o lună de la Spitalul de Copii scoate la iveală tensiunea în care se lucreză pe Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.
  „Sunt două motive, unul personal, iar al doilea se datorează faptului că nu am găsit înţelegere la conducerea secţiei. Medicul şef de secţie, dr. Horia Jidveianu intervine în treaba anesteziştilor, intră peste deciziile noastre, peste tratamentele noastre. În momentul în care eu nu am fost de acord cu un anumit tip de tratament a luat bolnavul, l-a dus pe secţie şi l-a tratat tot cum a vrut el. În perioada 1 martie – 30 aprilie am acordat anestezii foarte puţin şi eram pus la anestezii numai aşa, în batjocură, chiar numai să figurez pe acolo, să nu se spună că nu am operat, iar acest lucru poate fi confirmat şi de ceilaţi medici” ne-a declarat dr. Ovidiu Teodorescu, cel care a refuzat să mai lucreze la Spitalul de Pediatrie.
  Contactat telefonic, dr. Horia Jidveianu şeful Secţiei de Chirurgie spune că este un om mai riguros. „Din păcate s-a ajuns aici pentru că eu nu am vrut să cedez anumitor favori cerute, pentru modificarea programului. Nu interveneam peste anestezişti şi nu interziceam un anumit tip de medicamente. Trebuia să alegem variante astfel încât să nu facem risipă”, a mai precizat dr. Jidveianu.

  Memoriu analizat de comisie

  În memoriul înaintat odată cu demisia, medicul anestezist a prezentat mai multe situaţii petrecute în cadrul spitalului care au dus, din punctul lui de vedere, la lipsa totală de comunicare, toate cele sesizate vor fi analizate în următoarele zile de o comisie de specialitate.
  În memoriu, potrivit spuselor doctorului Teodorescu, se semnalează că „şeful de secţie nu respectă nici cele mai elementare reguli de igienă intrând îmbrăcat cu haine şi pantofi de stradă atât în blocul operator cât şi pe compartimentul ATI, după bunul lui plac. A avut de nenumărate ori un limbaj neadecvat faţă de personal”…..Toate acestea se întâmplă în spital, unde oamneii aşteaptă să fie trataţi, nu să asiste la spectacol şi certuri între medici. Este greu de crezut că se poate lucra normal în astfel de condiţii, ca să nu mai reamintim faptul că în tot acest timp se lucreză cu viaţa copiilor, că ei depind de calitatea actului medical.
  „Poate am mai ridicat tonul câteodată, dar asta nu înseamnă că mă port urât cu personalul. Acuzaţiile aduse în memoriu sunt tendenţioase, iar comisia de analiză urmează să stabilescă măsurile” a mai spus dr. Jidveianu.
  Potrivit conducerii Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, „afirmaţiile domnului Teodorescu sunt în curs de verificare de către o comisie formată la nivelul spitalului din directorul medical şi şefii de secţii din spital, aflându-se în termen legal de 30 de zile de la soluţionare”. Reamintim că memoriul a fost depus în 16 iulie 2007, iar comisia a fost formată ieri, a doua zi după apariţia informaţiilor în presă referitoare la anesteziştii de la spital.

  Niciun medic pentru concurs

  Scoaterea la concurs a celor două posturi de anestezist pentru Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu a rămas fără ecou. Niciun medic nu s-a înscris până acum, motiv pentru care a fost necesară găsirea unei noi soluţii pentru spital, astfel încât să se poată asigura zilnic prezenţa unui medic anestezist. Potrivit conducerii spitalului s-a hotărât ” solicitarea detaşării unui medic ATI de la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu pentru programul operator de dimineaţă, continuarea contractului de colaborare cu încă un medic anestezist pentru eventualele internări de după masa şi noaptea, închirierea unei săli de operaţii de la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu pentru cazurile de urgenţă care nu suferă amânare „.

  tribuna.ro SIBIU

 12. anonim

  Comentariile contra sunt din partea doctorului!
  Numai cei care au avut de a face cu spitalul jud. Si unitatea de urgenta stiu cata bayaie de joc este acolo.
  Domnilor doctori nu va scuzati, schimbativa gandire si comportamentul sau meseria!
  Daca nu cunosti pe nimeni se poarta cu tine ca si cu un vierme.

 13. adolf halasz

  Si fiul meu a fost operat de dl dr Jidveianu,este foarte bine,a fost foarte de treabã,îi multumesc frumos si personalului medical au fost foarte de treabã,dnlor asistente de milioane,dle dr mersi incã o datã!!!:)

 14. adolfel

  nesimtita mica…

 15. Anonim

  Era tiganca?ce etnie era?cotizeaza la sistemul de sanatate?Si urgentele ar trebui sa fie doar pt cei ce cotizeaza in sistem.

  1. o mama

   Nu discutam de asigurari in cazul copiilor/minorilor! Asta ca sa nu punem intrbari aberante. Plus ca discutam de o urgenta extrema – apendicita/peritonita, riscul de deces e maxim daca nu se intervine imediat.
   Femeia e in „maternitate”, mai are un copil de 5 luni, pe langa minorul de 14 ani operat. E irelevanta etnia, dar ca fapt divers, daca asta te framanta, nu e tiganca.

 16. Anonim

  Asta este omul! Am avut si EU o experienta cam de acelasi gen cu El ASA ca am luat copilul si am plecat La Cluj. De unde Jidveianu vroia sa ii rupa mana din nou si sa il opereze (dupa e El ii pusese gresit gipsul), La Cluj i-a fost pus un alt gips care i-a rezolvat problema. E dureros ca, dupa cativa ani de astfel de comportamente, este Inca acolo! Ar trebui inregistrat si pus pe net, poate atunci s-ar lua si masuri!

  1. Anonim

   Mare dreptate aveti! Se comporta ca un felcer, bine zicea careva mai sus… Dupa ce cu ochii inchisi mi-a pipait fetita in zona unde ii aparuse o umflatura in urma unei cazaturi, a zis ca ,,s-au rupt muschii si trebuie operata, sa-i coasa la loc”. Am iesit din cabinet plangand. Noroc cu d-l doctor Angelescu, D-zeu sa-l ierte! Va jur ca dupa o saptamana si un tub de Lioton gel, fata n-a mai avut nimic. Probabil nu s-a multumit cu 50 de la cabinet, spera la plicul de dinaintea operatiei… Sa lucreze la macelarie, acolo e locul lui!

 17. anonim

  In 2010 baietelul meu a fost operat la picior de catre doctorul Jidveianu.Operatia a fost reusita,baietelul neavand probleme nici azi..
  Nu inteleg ,daca cei de la Cluj au spus ca operatia a decurs bine,ce vrea de fapt,aceasta mama??
  Mentionez ca comportamentul doctorului fata de noi a fost ireprosabil,neavand ce sa ii reprosam.
  Multumim,domnule doctor!

  1. Anonim

   unii dintre voi vorbiti in totala necunostinta de cauza. L am vazut pe acest baiat, nu intelegeti ca la 7 zile de la operatie tot curgea infectia si puroiul din burta lui? Operatia i s-a deschis, infectat peste tot, stare proasta, generala si fizica si psihica si speriat si vai de capul lui??? Chiar credeti ca o mama nu are altceva mai bun de facut decat sa umble de nebuna sa vorbeasca prostii? femeia asta a cerut ajutor, orice mama care vede copilul intr o astfel de stare, atunci cand in mod normal ar trebui sa l externeze pe picioarele lui, ar proceda asa. Normal ca daca e saraca si vai de steaua ei nu prezinta, pentru unii, credibilitate! Ca sa fii credibil trebuie sa faci alte lucruri…

 18. Anonim

  …peste tot gasim oameni mizerabili..de la femeia de servici pana la presedinti,,sa fim realisti,medicii sunt obositi si frustrati iar omul de rand plin de neajunsuri mai e si batjocorit…mi-e sila de tara asta si d multi oameni din ea..saracia i-a transformat p unii in niste necivilizati si violenti …nu acuz pe nimeni legat d subiectul asta dar cu siguranta adevarul e cel putin pe jumatate spus..

 19. anonim

  Asta i problema ca ne uitam la fata OMULUI nu conteaza ca era tiganca sau nu in fata lui DUMNEZEU suntem egali si pacat ca si bat joc uniii medici de un om mai sarac care poate nu are de unde DA SPAGA

 20. anonim

  Am avut dea face si eu cu acest „medic”, sincer nici nu merita numit asa. E un nesimti si un om de nimic, a facut mai mult rau decat bine. Am stat 4 luni ai jumatate in spital din cauza lui pt ca am facut un hematom, o infectie urata si nu se inchidea operatia. cand vad cata suferinta a putut provoca acest individ atâtor copii si nimeni nu face nimic impotriva lui. rusine

Leave a Comment